|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali bomo v času izobilja lačni?

Uredništvo Ringaraja.net, 23.8.2010
Slovenija dosega le 63-odstotno stopnjo samooskrbe. Tri četrtine doma pridelanih žit pojedo domače živali, četrtina je namenjena za prehrano ljudi.

image
/11


 

 

 

Obmejna Gornja Radgona je z odprtjem 48. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2010 za nekaj dni postala središče in stičišče sejemskega dogajanja v tem delu Evrope.

 

Na sejmu, ki ga je tudi letos odprl predsednik republike Danilo Türk, se na 65 tisoč kvadratnih metrih odprtih in pokritih razstavnih površin predstavlja 1.690 razstavljavcev iz 25 držav sveta, organizator sejma, radgonski Pomurski sejem, pa do četrtka, ko se bodo zaprla sejemska vrata, pričakuje več kot 130 tisoč obiskovalcev. Letošnja AGRA ponuja celovito predstavitev hrane in vse, kar potrebujemo za njeno pridelavo in predelavo, zlasti vrhunsko tehnologijo ter mehanizacijo, opremo in sredstva.

 

Samooskrba Slovenije je zlasti v teh kriznih časih ena ključnih razvojnih nalog slovenskega kmetijstva, je med svojim nagovorom poudaril minister za kmetijstvo Dejan Židan. V tem trenutku je v kmetijstvu in predelovalni industriji zaposlenih osem odstotkov Slovencev. Njihovo število se manjša tudi zato, ker se nam ni uspelo prilagoditi spremenjenim razmeram v skupnem evropskem prostoru, je poudaril Židan. V Sloveniji je še vedno premalo specializiranih kmetij, večina je še vedno multiproizvodnih, ki z razpršenostjo pridelave blažijo cenovna nesorazmerja.

 

Ministrstvo za kmetijstvo je ob kratkoročnih ukrepih za omilitev posledic krize pripravilo tudi resolucijo dolgoročnega trajnostnega razvoja kmetijstva, ki je od tega četrtka tudi v javni razpravi. Vanjo so v kmetijskem sektorju vključili tudi nove smernice razvoja kmetijstva v EU-ju, ki temeljijo na trojni rasti: trajnostni, vsenavzoči in pametni rasti kmetijstva.

"Trajnostna rast pomeni, da doma vzpostavimo takšno proizvodnjo hrane, ki bo varovala krajino, njeno biotsko raznovrstnost in naravne vire, ob tem ohranjala vse dele naše države naseljene ter jim s tem omogočila razvoj," je dejal Židan.

 

Pri tem je med drugim napovedal tudi nov veter v kmetijskozemljiški politiki, ki naj bi zmanjšal ali celo ustavil zmanjševanje kmetijskih površin. Pri tem je Židan napovedal novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, napovedal pa je tudi zakon o promociji slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov.

Ta naj bi okrepil konkurenčno sposobnost slovenskega kmetijstva in s tem povečal delež slovenske samooskrbe.

 

Nujo po večji samooskrbi je v otvoritvenem nagovoru poudaril tudi predsednik republike Danilo Tűrk. Zato po njegovem mnenju velja prisluhniti pobudam, ki prihajajo z ministrstva za kmetijstvo. Trojnost razvojne strategije skriva v sebi vse tisto, kar so sicer prednosti našega kmetijstva, hkrati pa ohranimo poseljenost podeželja in biotsko raznovrstnost Slovenije, je še dejal Türk in pozval vse zainteresirane k plodni in uspešni obravnavi predlagane resolucije.

 


Sejemsko dogajanje v Gornji Radgoni bodo vse do četrtka spremljale številne obsejemske prireditve, okrogle mize in strokovna predavanja. Pomembno vlogo na sejmu bodo odigrali tudi mladi, saj se predstavlja konzorcij slovenskih kmetijskih in biotehniških šol, slovenske fakultete s področja kmetijstva in agroživilstva.

 

Letošnji sejem Agra dopolnjuje tudi 17. mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike Inpak.

 

Vir: MMC RTV SLO

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Leto 2012 - mednarodno leto trajnostne ene...
Združeni narodi so na področju energije pričeli z novo svetovno pobudo ter leto 2012 razglasili za mednarodno leto traj...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Nakup akvarijskih in terarijskih živali
photo
Konec šolskega leta je čas, ko našim "odličnjakom" podarjamo razna darila. Preden se odločimo za nakup živali, ki ...
Eko igre za prosti čas
photo
Vrtec Miškolin, Enota BLOK, vzgojiteljici Mojca Košmrlj in Tatjana Žinko




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?