|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali lahko zaradi stresa pride do splava?

Uredništvo Ringaraja.net, 20.11.2023
Pogosto lahko slišimo, da ima stres negativen vpliv na nosečnico in da lahko celo povzroči spontani splav. Pa to res drži?

image
Je stres lahko res krivec za splav v nosečnosti? (Pexels.com)
/11


Vsakodnevni majhni stresni dogodki ne morejo biti »krvi« za spontani splav. Raziskave niso pokazale nobene povezave med splavom in stresom, ki so mu nosečnice vsakodnevno izpostavljene v današnjem načini življenja, kot je na primer težek dan v službi ali gneča na cesti.

 

Za večino spontanih splavov se ne more ugotoviti vzroka oziroma je ta povsem izven naše kontrole. Največ spontanih prekinitve nosečnosti v prvem trimesečju se namreč zgodi slučajno zaradi kromosomskih nepravilnosti ploda. To preprosto pomeni, da so jajčne celice ali spermiji imeli napačno število kromosomov, zato se oplojena celica ni morgla normalno razvijati.

 

PREBERITE TUDI: Za ponovno zanositev po splavu ni potrebno čakati tri mesece

 

Kot so ugotovili danski strokovnjaki, pa lahko ekstremen stres, na primer ob ločitvi, velikih finančnih težavah, smrti bližnje osebe, vpliva na zdravje otroka v trebuhu. Po danski študiji iz leta 2008 so imele ženske, ki so bile pod velikim stresom, kar 80 odstotkov več možnosti, da rodijo mrtvega otroka od tistih, ki so bile zgolj pod običajnim, vsakodnevnim stresom.

 

Nekatere raziskave so pokazale tudi, da lahko visoka stopnja stresa vodi do rojstva otroka z nižjo telesno težo, ki je kasneje bolj nagnjen k alergijam in astmi.

 

PREBERITE TUDI: Kaj NE reči ženski, ki je imela spontani splav?

 

VIR: Yumama.com

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
Zakaj tudi najbolj zdrave nosečnice slabo ...
99 odstotkov nosečnic se pritožuje nad kakovostjo spanja. Preverite, kateri so trije glavni razlogi, zakaj nosečnice pog...
6
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
5



Masaža teh točk pomaga pri zelo bolečem po...
Če se med porodom želite izogniti kemičnim sredstvom proti bolečinam, v članku preverite, masaža katerih akupresurnih to...
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?