|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali umetna sprožitev poroda povečuje možnosti za carski rez?

Uredništvo Ringaraja.net, 31.3.2024
Pri nosečnicah, pri katerih se porod ne začne ob terminu in nosečnost traja zelo čez predviden datum poroda, se sproženi porod pogosteje konča s carskim rezom, trdijo mnogi. Pa to drži tudi v praksi?

image
Za sprožitev poroda se odločajo na podlagi strokovne ocene pri posamezni nosečnici. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


V časopisu New England Journal objavljena študija britanskih raziskovalcev je ovrgla trditev, da naj bi umetna sprožitev poroda vplivala na povečano možnost za splav. Starejše nosečnice, pri katerih je porod umetno sprožen, niso izpostavljene povečanemu tveganju za carski rez, prav tako to nima kakršnih koli drugih negativnih učinkov zanje in njihovega otroka. 


V katerih primerih sprožijo porod?

Ali bodo pri določeni nosečnici umetno sprožili porod, se pri nas vedno odločajo, če na posameznem primeru ocenijo, da je za plod in/ali za mater bolje, da se nosečnost zaključi,ob tem pa upoštevajo tako koristi za mamico kot otroka. Porod sprožijo le, če tveganje za nadaljevanje nosečnosti preseže tveganje morebitnega prezgodnjega poroda in težav povezanih z nedonošenostjo.

 

Najpogosteje sprožijo porod zaradi:

- prenošenosti (po 42. tednu nosečnosti oziroma že po 10. dnevu po predvidenem datumu poroda se namreč bistveno poveča tveganje za hude zaplete, vključno s smrtjo otročka v maternici),

- večplodne nosečnosti,

- različnih bolezni matere in/ali ploda, zaradi katerih je treba predčasno dokončati nosečnost,

- zapletov oziroma nevarnosti, da bi nadaljevanje nosečnosti pomenilo večjo nevarnost za plod ali/in mamico.

 

PREBERITE TUDI: Kako pospešiti porod s hrano?


Sprožitev poroda je dejansko varnejša kot so mislili

Strokovnjaki pravijo, da je britanska študija pokazala, da je umetna sprožitev poroda varnejša kot so mislili zdravniki, kljub temu pa ostaja vprašanje, ali je takšen ukrep smiseln, ko pri nosečnici vse poteka tako kot je treba, torej gre za zdravo nosečnico. "Za to ni jasnih dokazov," je dejal dr. William Groben, profesor porodništva in ginekologije na univerzi Northwestern v Chicagu. "To je bila zelo dobra študija, vendar ne bi smela voditi do velikih sprememb v praksi," je dejal Groben, ki je napisal tudi uvod v študijo.


Po strokovnih priporočilih je sprožitev poroda priporočljiva v naslednjih primerih:

- pri normalni nosečnosti: če ta preseže 42. teden oziroma 10 dni po predvidenem datumu poroda;

- v primeru sladkorna bolezni v nosečnosti: med 39. in 40. tedni;

- pri preeklampsiji: če pride poslabšanja, se za sprožitev poroda odločijo takoj, sicer se pa trudijo doseči 36. tednov;

- pri dvojčkih, ki imata vsak svojo posteljico in ločene plodove ovoje (t. i. bihorijski biamnijski dvojčki): nekje med 37. in 38. tedni nosečnosti;

- pri dvojčkih s skupno posteljico, ki pa imata vsak svoj ovoj - plodnik (t. i. monohorijskih biamnijski dvojčki): med 36. in 37. tednom;

- pri dvojčkih, ki si delijo tako posteljico kot tudi plodove ovoje (monohondrijski monoamnijski dvojčki) – v 32. tednu.


Sprožitev poroda naj bi preprečila mrtvorojenost

V teoriji lahko indukcija (sprožitev) poroda v 39. tednu prepreči mrtvorojenost. Toda tudi s povečanim tveganjem so mrtvorojeni otroci s poznim rojstvom redki. 

Tako so se pojavili pomisleki o utemeljenosti oziroma koristih sprožitve poroda v primerjavi s tem, da se ob tem nosečnico izpostavi tveganju, da pride do zapletov, vključno z neuspelim porodom, ki nato privede do carskega reza.

Zato so prof. Walker in sodelavci z univerze v Nottinghamu od drobnogled vzeli 617 žensk, starejših od 34 let, ki so bile noseče prvič in so imele zdravo nosečnost. Naključno so izbrali polovico žensk, pri katerih so sprožili porod v 39. tednu nosečnosti, druge pa so čakale na porod ali pa je bil pri njih naknadno sprožen porod, ker se je medtem pojavila določena zdravstvena težava.

 

PREBERITE TUDI: Ali spolni odnos res lahko pomaga sprožiti porod?

 

Pokazalo se je, da ženske, pri katerih je bilo načrtovana umetna sprožitev poroda, niso imele večjega tveganja za carski rez. Po drugi strani sprožitev poroda tudi ni pokazala nobenih razlik v zdravju mater in novorojenčkov.

Walker je sicer opozoril, da nobena druga študija ni bila dovolj velika, da bi potrdila možne zaplete: pri nobeni ženski ni prišlo do rojstva mrtvorojenih otrok. "A za zdaj," je dejal Groben, "ženskam ne bi smeli rutinsko sprožiti poroda v 39. tednu. Tudi če obstaja zdravstveni razlog," je dodal: "sprožitev poroda ne bi smeli izvajati pred 39. tednom.


Kakšna je praksa pri nas?

Porode v Sloveniji sprožajo zgolj v varnem okolju porodnišnice, kjer je vedno možen nadzor in pravočasno ukrepanje. Za umetno sproženje poroda se odločijo z razlogom, ker pričakujejo, da bo podaljševanje nosečnosti samo po sebi prineslo več zapletov.


So pa pri sproženju poroda možni določeni zapleti, in sicer:

- neuspela sprožitev poroda,

- dolgotrajen porod,

- dokončanje poroda z urgentnim carskim rezom,

- odluščenje posteljice,

- raztrganje maternice,

- močne krvavitve po porodu,

- redkeje lahko pride do premočne stimulacije maternice (zelo pogosti popadki), ki lahko povzroči akutno upočasnitev plodovih srčnih utripov in še redkeje zelo hiter utrip.

Sproženje poroda pred 37. denom nosečnosti lahko privede do otrokovih težave zaradi nedonošenosti, prehodne dihalne stiske in prehodne adaptacijske motnje, vendar se za takšen porod pri nas odločajo res samo v nujnih primerih.

 

VIR: Ringeraja.rs

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
4
To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
4
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
4
Koliko traja nosečnost: devet ali deset me...
Zdrava nosečnost traja 40 tednov. In ker ima vsak mesec štiri tedne, ali to pomeni, da nosečnost v resnici traja deset, ...
3



Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...
VIDEO: To se dogaja pri naravnem porodu
video
Mati narava nas je opremila z vsem, kar je potrebno, da se otrok rodi na svet čisto v svojem ritmu. Poglejte si resnično...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?