|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Aplikacija, ki bo beležila, kdo doma postori največ

Uredništvo Ringaraja.net, 12.6.2023
Španska vlada je napovedala izdelavo aplikacije, ki bo beležila čas, ki ga vsak član gospodinjstva porabi za domača opravila. Njihov cilj naj bi bil spodbuditi moške, da bodo bolj vključeni v pomoč pri gospodinjskih delih.

image
Kdo doma postori največ? (Foto: Freepik.com)
/11


Španska ministrica za enakost Angela Rodriguez je maja predstavila nov ukrep, s katerim naj bi osvetlili nevidno "duševno breme", ki ga pri gospodinjskih delih v veliki meri nosijo ženske. "Kmalu bomo predstavili aplikacijo, ki bo ljudem omogočila beleženje gospodinjskih opravil, ki jih opravljajo člani družine, da bomo lahko videli, koliko ur dela vsak opravi," je dejala na odboru ZN za odpravo diskriminacije žensk.

 

Delitev dela ni vedno sorazmerna

Razvoj nove aplikacije bo stal 211.750 evrov, zasnovana pa je tako, da bo spodbujala vse, da opravijo svoje naloge. "Menimo, da bi jo lahko doma uporabili za razdelitev opravil med sinove, hčerke, očete, matere ali med sostanovalce oz. življenjske partnerje, saj je delitev teh nalog včasih nesorazmerna," je povedala in ob tem dodala, da bo aplikacija opozarjala tudi na t. i. »nevidna dela«, ki so nujno potrebna za nemoteno delovanje gospodinjstva. Na primer: pospravljanje kuhinje lahko traja le 20 minut, vendar če pred tem nisi kupil detergenta za pomivanje posode, je lahko slika drugačna.

 

PREBERITE TUDI: Dragi, danes si pa vzamem prost dan!

 

Njene besede so sprožile kritike

Na Twitterju je njena izjava sprožila kritike, zato jim je ministrica hitro odgovorila: "Ah, privilegiji. Tiste, ki jih moti aplikacija za delitev dela, v resnici moti možnost, da bodo morali začeti delati doma."

 

Špansko ministrstvo z načrtom za delitev odgovornosti

Ta aplikacija je en delček načrta španske vlade, s katerim želijo povečati enakost med moškimi in ženskami. Lansko leto je namreč raziskava španskega državnega statističnega inštituta pokazala, da 45,9 odstotka žensk opravi večino gospodinjskih opravil.

 

PREBERITE TUDI: Starši imamo le pol ure na dan samo zase

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko gre mama na porodniški žurat
Kdaj je pravi čas, da si mama vzame nekaj časa samo zase in stran od dojenčka?
4
So protibolečinska sredstva med porodom re...
Če bi porodnice lahko izbirale, bi si seveda izbrale neboleč porod. Kaj storiti s porodno bolečino, kakšna protibolečins...
4
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
3
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...
3



Stari starši, ki pazijo otroke, živijo dlje
Znanost dokazuje, da stari starši, ki pazijo na svoje vnučke, ko so njihovi starši v službi, živijo dlje kot tisti, ki t...
To je za očete, ki ste vedno tu, ob otroku
Kaj je tisto, kar očete dela tako posebne? Kaj je tisto, zaradi česar je oče tako pomemben del otrokovega življenja? Zar...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?