|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pripraviti domače zeliščno mazilo?

Helena Primic, 10.6.2020
Kako v domači kuhinji izdelati zeliščno mazilo, smo preverili na praktični delavnici z Jožico Bajc Pivec, ki nam je tudi zaupala zeliščno skrivnost za plenični izpuščaj, razpokane bradavice in celulit.

image
Mazilo temelji na maščobi, zato ni občutljivo tako kot krema.
/11


V ljudskem zdravilstvu so zeliščna mazila nepogrešljiv izdelek, ki spada tudi v družinsko domačo lekarno.

Na praktični delavnici Mazilo iz domače kuhinje, ki jo je vodila Jožica Bajc Pivec in je potekala v Zmajevem brlogu na Ljubljanskem gradu, smo izvedeli recept za zeliščno mazilo ter veliko praktičnih nasvetov, primernih tudi za nosečnice in doječe mame.

 

Mazilo ni krema!

Kot nas je na začetku delavnice opozorila Bajc Pivčeva, je mazilo izdelano na maščobni osnovi in ne vsebuje vode oziroma vlage, zato ne potrebuje konzervansov in je veliko manj pokvarljivo kot krema, kjer se lahko razvijejo plesni. 

Ker mazilo ne vsebuje vlage, ga ni treba shranjevati v hladilniku, temveč lahko zdrži v kopalnici tudi do dve leti. Ko postane "žarko", pomeni, da je pokvarjeno in ga moramo zavreči. 

In kot je poudarila izkuščena zeliščarka, je pri nanosu mazila bolj kot količina pomembno to, da ga nanašamo s potrpežljivo masažo, ki naj traja tudi do 15 minut. Tako bomo namreč dosegli optimalno delovanje zeliščnega mazila. 

 

PREBERITE TUDI: Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rastline?

 

Zeliščno mazilo ima tri osnovne sestavine

Zeliščno mazilo je vedno sestavljeno iz osnovne maščobe (ki je lahko trda ali v obliki olja), utrjevalca oziroma učvrčevalca (najpogosteje je to čebelji vosek, ki pa je dobro, da je deviški) in zelišč ali zeliščnega pripravka.

Kot osnovna maščoba se zelo dobro obnesejo kokosova maščoba (dobro absorbira zdravilne učinkovine zelišč in jih prenese v kožo), olivno olje (se dobro vpije in ne maši por), mandljevo olje (zelo vsestransko olje), jojobino olje (olje z najdaljšo obstojnostjo) in ghi maslo (zelo priljubljeno v ajurvedi).

Poleg čebeljega voska lahko kot utrjevalec uporabite tudi lanolin (ta je lahko sporen zaradi načina pridobivanja) in smolo, ki jo je potrebno pred uporabo za mazilo obvezno očistiti.

Med zdravilnimi dodatki so poleg zelišč in zeliščnih pripravkov tudi med, gel aloe vere, domač jabolčni kis in eterična olja, s katerimi moramo biti zelo previdni in se držati načela Manj je več.

 

PREBERITE TUDI: Domači med kot hrana in zdravilo

 

Recept za domače zeliščno mazilo

Za pripravo domačega zeliščnega mazila potrebujete tehtnico, posodo za pripravo (emajlirano, stekleno ali keramično, nikoli pa kovinsko ali iz "rostfraja") in posodo za shranjevanje mazila (ker je mazilo na maščobni osnovi, sterilnost ni potrebna) ter lesene žlice oziroma kuhalnice, ki jih boste uporabljali samo za mazila. 

Potrebne sestavine:

1) 250 gramov osnovne trde maščobe (kokosova, kakavova, karitejevo maslo, ghi ...)
2) 250 gramov olja (najbolje olivnega) ali oljnega zeliščnega izvlečka (če boste uporabili izvleček, lahko tretjo sestavino izpustite)
3) dve prgišči svežih ali eno prgišče suhih rastlin
4) po potrebi lahko dodate največ 5 kapljic eteričnega olja

 

Priprava zeliščnega mazila:

1) Najprej segrejemo trdo maščobo in jo toliko segrejemo, da ko dodamo rastline, začne olje cvrčati.
2) Olje in rastline premešamo, pustimo na ognju minuto do dve, nato odstavimo in pustimo stati mešanico s svežimi rastlinami 24 ur, mešanico s suhimi rastlinami pa 48 ur.
3) Po pretečenem času dodamo še olivno olje in na drobno nariban ali narezan vosek. Vse skupaj pogrejemo na nizki temperaturi toliko, da se vosek stopi (lahko tudi nad vodno kopeljo) in na koncu po želji dodamo še eterično olje.
4) Vse skupaj dobro premešamo in precedimo skozi mobilizacijsko ruto (po izkušnjah zeliščarke se je izkazala za najboljšo rešitev) ter prelijemo v nepresojne posodice. Mazilo mora namreč biti na temnem!

 

PREBERITE TUDI: Začimbe ZA zdravo nosečnost

 

Vsestranska uporaba zeliščnih mazil tudi za nosečnice in otroke

Gabezovo mazilo. To mazilo lahko uporabite pri zlomih in zvinih ter zaprtih poškodbah, saj celi kosti.

Ognjičevo mazilo. Gre za zelo univerzalno mazilo, ki ga lahko namažete na opekline, pike žuželk, podplutbe ...

Šentjanževo mazilo. Odličen pomočnik pri težavah s hrustancem v kolenih in teniškem komolcu. Ne smete ga uporabljati pri avtoimunih boleznih in če uživate antidepresive.

Rmanovo mazilo. Poleg tega, da je odličen pri bolečinah in luskavici, ga lahko doječe mamice uporabite za nego razpokanih bradavic, pri čemer je treba rmanovo mazilo namazati po dojenju in pred dojenjem bradavice umiti, saj je grenkega okusa, ki dojenčku gotovo ne bo všeč. 

Mazilo iz marjetic. Odličen pomočnik pri bolečinah v mišicah, zakisanosti mišic in revmi.

Arnikino mazilo. Prva pomoč po pikih žuželk, oteklinah in ozeblinah ter pri vneti in razpokani koži. Pomaga tudi pri aknah, saj preprečuje zagnojitev, toda nikoli ga ne smete nanašati na odprto rano. 

Mazilo iz materine dušice. Obvezna oprema vsake mamice za prehladna obolenja vseh družinskih članov. Sicer pa odlično za masažo po kapi, pri drhtavici, tremorju in Parkinsonovi bolezni.

Mazilo iz prave lakote (rumeni cvetovi). To mazilo je zelo prijetnega vonja (diši po medu), vendar ga je treba vedno pripraviti iz svežih cvetov. Primerno je za gube, jetrne pike, starostne gube, brazgotine in tudi strije v nosečnosti, saj ga lahko brez zadržkov uporabljajo tudi nosečnice.

Kamilično mazilo. Odlična rešitev za vse razdražene ritke dojenčkov, saj nežno zdravi plenični izpuščaj. Zaradi svoje izjemne nežnosti ga lahko namažete tudi na kožo, razdraženo zaradi alergije in uporabite za nego kože na rokah.

Mazilo iz divjega kostanja. Poznano mazilo za zdravljenje krčnih žil in bolečin v nogah, ki ga je treba vedno nanašati proti srcu, da ne poškodujemo žilnih zaklopk.

Bršljanovo mazilo. Super pomočnik proti celulitu, pri čemer je potrebno poudariti, da je primeren le za zunanjo uporabo, ker je tako močno.

 

PREBERITE TUDI: Mandotela za polizat vse prste!

 

Naslednjič bomo izdelovali zeliščni namaz in nato še tinkturo

Na praktični delavnici z Jožico Bajc Pivec smo si izdelali tudi zeliščni deodorant in mazilo za ustnice z okusom po čokoladi.

Lahko se nam pridružite na naslednjih dveh praktičnih delavnicah in tematskem predavanju:

1) v torek, 23. junija 2020, ob 17.30 - praktična delavnica Spoznavanje zdravilnih rastlin in priprava zeliščnega namaza.

2) V torek, 7. julija 2020, ob 17.30 - praktična delavnica Naredi si svojo tinkturo.

3) V torek, 21. julija 2020, ob 17.30 - tematsko predavanje Zelišča v službi zdravja (za dobro pripravo na napovedan drugi val koronavirusa).

 

Več o zeliščarskih delavnicah in predavanjih z Jožico Bajc Pivec najdete na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
4
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
4
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
4



Astrološka napoved za starše (11. - 17. ma...
Prihajajoči teden prinaša obetajoč čas novih priložnosti in podvigov, a tudi pasti hitenja in tekmovalnosti. Energija Me...
Prvi sprehod z novorojenčkom
Kdaj prvič ven z novorojenčkom? Mamice, ki ste rodile poleti ste se spraševale, če ni prevroče, med tem ko se mamice, ki...