|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Astrološka napoved za starše (30. 10. - 5. 11.)

Ester Mikolič, 29.10.2023
Otroku moramo v prvi vrsti jasno predati, da ga ocena v šoli ne opredeljuje kdo je in koliko je vreden. Sama sem to kot otrok zelo občutila, saj če nisem dobila 5 sem bila prepričana, da sem zato »slaba«, da nisem nekdo, ki si zasluži več.

image
Astrološka napoved za naslednji teden. (Foto: Freepik.com)
/11


Če smo nedeljo zaključili v znamenju Bika bomo ponedeljek še polovico dneva čutili energije tega znamenja. Več miru, pomirjenosti, stabilnosti in praktičnosti bo opaziti do popoldneva, saj je Bik znamenje, ki ne hiti, je zelo čuten in uživa v užitkih, ki so za druge samoumevni. Rutina je ena od stvari, ki jo radi povežemo s tem znamenjem, saj se Bik težko prilagodi spremembam.

Rutina je ena od stvari, ki jo starši želimo predati otrokom, vendar v kakšni meri? Se zavedamo, da je lahko ravno ta rutina in obveznosti, ki jim nalagamo že kot zelo majhnim nekaj kar jih v odrasli dobi obremenjuje? Preden se podam na daljše razglabljanje, naj poudarim, da je rutina za vijuganje v svetu v katerem živimo zelo pomembna in se strinjam, da je potrebno to otroka naučiti. Želela bi vzbuditi le razmišljanje in zavedanje, da bo potrebno videti širšo sliko in se naučiti, kdaj je preveč ali premalo te rutine.

 

Znamenju Bika ta del ni neznan in se s tem zelo lepo zna spopadati, zato tudi otroci, ki so rojeni v znamenju Bika ali ostalih zemeljskih znamenjih to ne občutijo kot nek pritisk. Kaj pa otroci, ki so rojeni v ostalih elementih in jim rutina ter obveznosti niso najbolj blizu? Kot na primer Dvojček, ki bo nastopil v ponedeljek pozno popoldan in nas opominjal na svojo razigranost in spontanost do poznega večera v sredo. Sem mnenja, da bi moral vsak človek opustiti avtopilota do te mere, da je še vedno v ospredju tisti del njega, kjer se oseba zaveda svojih besed in dejanj. Avtopilot ali bolj strokovno avtomatsko početje je dejansko početje v katerega ne vlagamo pretiranega napora ali truda, saj se je izoblikovalo skozi celotno naše življenje in se zapisalo kot shema, ki jo uporabljamo vsakič, ko jo potrebujemo. Znano je, da jih uporabljamo tudi, če niso točne ali primerne za nas, ampak to počnemo, da si olajšamo življenje, porabimo manj časa in energije. In to je samo ena od stvari, ki jo počnemo avtomatsko, kje je še naše razmišljanje, dojemanje ipd.

 

PREBERITE TUDI: Draga tašča, vzgojila si svoje otroke, jaz bom pa svoje

 

Kot starši želimo za naše otroke najbolje in tukaj ni dvoma, vendar ali je način predaje in vzgoja, ki jo uporabljamo pri svojemu otroke res tisto kar želimo za naše otroke? Se zavedamo kaj to prinese kasneje skozi čas? Sama se nisem zavedala do popolnosti, ko sem v svoje življenje prejela svojo punčko, in še danes se velikokrat vprašam ali je določena stvar dobra za mojega otroka ali je to nekaj kar želim zase. Tukaj ne gre za dvom v moje starševske sposobnosti, ampak za vprašanja, ki si jih postavljam, da lahko svojemu otroku nudim le najbolje zanj.

Najbolj intenzivno sem začutila odtujenost od njenega bistva z vstopom v šolo. Sistem je postavljen in jasno je, kaj se od otroka zahteva, tukaj nimam pripomb. Napisala bom tisti del, ki je odvisen od nas staršev ter kako mu lahko pomagamo lažje prebroditi stiske, ki jih morda doživlja. Lahkotnost in spontanost je prva lekcija, ki sem se je sama naučila od svoje punčke, saj smo na to »mi veliki« pozabili. Na to nas bo opominjal tudi Dvojček, ki bo nastopil v ponedeljek pozno popoldan kot sem zgoraj že omenila. Čutili bomo več potrebe po druženju in pogovorih. Ravno prav, saj so tudi Krompirjeve počitnice in nam bo to odgovarjalo. Biti igrivi, spontani, se spustiti na nivo otroka je nekaj kar nam primanjkuje v odraslosti, ravno zato pa je toliko bolezni in vsega. Se zavedamo, da pregovor, da je smeh pol zdravja, ni kar tako? Energija teh dni nas bo opominjala, da so tudi druge osebe pomembne v našem življenju, prijatelji, sorodniki, brati in sestre. To so vezi, ki jih zanemarjamo ravno zaradi rutine in obveznosti.

 

Z vstopom v šolo ali morda že v vrtcu, otroka naučimo rutine. Zjutraj je potrebno vstati ob določeni uri, saj v nasprotnem primeru ne pridemo pravočasno in smo »zamudniki, zaspanci ipd.« To počnemo pet dni v tednu, torej že tukaj spontanost zbledi, zbuditi se moramo ob določeni uri, ki lahko ni naša biološka ura. Čez leta se to samo še stopnjuje, saj postane to del nas in brez tega ne moremo funkcionirati znotraj družbenih okvirjev, ki jih je postavila sodobna družba.

Rutina, ki jo otrok osvoji skozi šolanje, služi kot osnova za vzpostavitev dnevne discipline in odgovornosti, kar je sprejemljivo do neke mere. Čeprav so te vrednote v današnjem svetu zelo cenjene se velikokrat zgodi, da spregledamo morebitne negativne posledice. Ker to ni dovolj se čez čas ustvari prepričanje, da je spontanost nekaj nezaželenega ali celo problematičnega. To vodi v zmanjšanje kreativnosti, saj ljudje postanejo manj odprti za nove ideje in izkušnje, ko so nenehno vezani na rutino, poleg tega pa smo ljudje različni, saj so nekateri ljudje po naravi "jutranje ptice", medtem ko drugi delujejo bolje ponoči.

Da ne bo razumljeno narobe ima rutina tudi svoje prednosti. Omogoča nam, da smo učinkoviti, organizirani in lahko načrtujemo svoje aktivnosti. Vendar je pomembno, da si občasno vzamemo čas za prekinitev rutine in dovolimo, da nas vodi naša intuicija, da poslušamo svoje telo in se odzivamo na svoje potrebe. Zakaj to pišem? Tako kot so nas starši učili in nam vcepili, da moramo imeti dobre ocene, ker bomo lahko tako imeli dobro službo in bolje zaslužili, želimo tudi mi otroku predati nek del tega, vendar ali so te besede prave?

 

PREBERITE TUDI: Zakaj UTRUJENE MAME ostanejo budne POZNO?

 

Otroku moramo v prvi vrsti jasno predati, da ga ocena v šoli ne opredeljuje kdo je in koliko je vreden. Sama sem to kot otrok zelo občutila, saj če nisem dobila 5 sem bila prepričana, da sem zato »slaba«, da nisem nekdo, ki si zasluži več. Druga stvar je ta, da je potrebno besede pravilno uporabiti, šola je pomembna zanj, zaradi pridobivanja znanja, saj bo s tem znanjem lahko nadgrajeval prihodnje ter imel odskočno desko, da bo počel v življenju tisto kar ga veseli. Denar le tega bo samo posledica. Pri nas pa je bilo rečeno ravno obratno: »če se boš učil, boš imel denar.«

 

Tretja pomembna stvar je ta, da ima otrok še vedno čas za igro, saj je v šoli več kot doma, v šoli preživijo 8 do 9 ur. Ko pride iz šole mora narediti še nalogo in se učiti, to pomeni, da je še dodatno uro ali dve vpet v obveznosti. Če ima popoldan še trening ali neko dejavnost je to ponovno obveznost in ni časa za »dolgčas«, igro, ki otroku vzbuja domišljijo in iskanje rešitev. Njegovo življenje je že zelo zgodaj do potankosti načrtovano. In kaj se zgodi, ko pride nepričakovana težava? Zmrzne! Tako kot se to zgodi nam.

In kaj zdaj me boste vprašali? Pomembno je ravnovesje med šolskimi obveznostmi, dejavnostmi in prostim časom:

- pri otroku poudarjajte pomen znanja in ne ocene,

- pohvalite njegov trud,

- dovolite dolgčas,

- bodite vzor, tudi sami si kdaj vzemite čas za ne delati NIČ,

- spodbujajte samostojno igro in tudi igro s prijatelji,

- bodite steber otroka – podporna točka in

- naučite otroka tehnik za obvladovanje stresa.

 

Na ta del vzgoje nas bo še bolj opominjala Luna, ki bo v sredo pozno zvečer nastopila v znamenje Raka in vztrajala v tem znamenju do sobote zjutraj. Rak je znamenje otrok, družine in čustev. Te dni bomo čutili v sebi več potrebe po druženju z družino, želeli bomo ob sebi imeti svoje družinske člane. Bo pa lahko to tudi čas, ko bomo bolj občutljivi na kritiko ali besede. Želeli bomo zaščititi naša stališča, sebe in svoje bližnje, če bomo videli, da so ogroženi. To je čas, ko se poglobimo v našo vzgojo, potrebe otroka in premislimo o našem otroštvu. Kaj je tisto kar nam je veliko pomenilo, kaj nas je zaznamovalo in kaj je tisto kar želimo predati naprej?

 

PREBERITE TUDI: Sinovi kot mame, hčerke kot očetje. Zakaj smo si podobni?

 

Rak je povezan tudi z zelo močnim čustvenim spominom, to pomeni, da si zelo dobro zapomni dogodke, ko je občutil močna čustva. Do potankosti zna opisati kraj, občutke, ljudi, ki so bili v tistem času, ko se je nekaj dogajalo čustvenega zanj.

Konec tedna pa se bo zaključil v znamenju, ki nosi v sebi veliko karizme in nas uči, da se moramo ceniti in imeti radi prav takšne kakršni smo. To je znamenje Leva, ki bo s svojo veličino in občutkom sigurnosti v nas vzbujal samozavest, sigurnost in moč. Počutili se bomo močnejše, bolj odločne in pripravljene prevzeti vodilno vlogo v svojem življenju. Energija Leva nas bo spodbujala k izražanju sebe na velik in sijoč način, pri čemer bomo težili k temu, da se postavimo v središče pozornosti in se pokažemo v najboljši luči.

Pri otrocih bomo opazili povečano željo po neodvisnosti in izražanju lastne volje. Morda bodo želeli izraziti svoje mnenje bolj glasno in samozavestno kot običajno. Lahko bodo tudi bolj igrivi, dramatični in polni energije, saj bo vpliv Leva poudaril njihovo naravno igro in kreativnost.

Želeli si bomo več priznanja in pohvale za svoje dosežke. Naša potreba po občudovanju in pozornosti bo povečana, kar nas lahko pripelje do tega, da bomo iskali priložnosti, kjer bomo lahko blesteli in se izkazali. Morda bomo želeli organizirati kakšno druženje ali pa ravno v teh dneh lotiti projekta, ki smo ga načrtovali nekaj časa nazaj.

 

V tem času je pomembno, da ne postanemo preveč egocentrični ali domišljavi. Medtem ko nas energija Leva spodbuja, da cenimo in izražamo svojo edinstvenost, je ključnega pomena, da ostanemo povezani z drugimi in upoštevamo tudi njihove potrebe in občutke.

Za konec pa te spodbujam, da premisliš ali ni res, da se v življenju nenehno učimo, rastemo in se razvijamo. Naslednjič ne presojaj na podlagi nekega mnenja ali prepričanja, ki si ga prejela in imaš vgrajenega v svojih »shemah«. Presojanje sebe ali drugih na podlagi ocen, mnenj ali prepričanj je omejevalno in pogosto napačno. V življenju ni absolutnih meril za uspeh ali neuspeh. Zato je ključnega pomena, da otroke učimo ceniti proces učenja, raziskovanja in rasti, ne pa zgolj končnih rezultatov ali ocen. Otroci morajo razumeti, da je vsaka izkušnja, ne glede na to, ali je pozitivna ali negativna, priložnost za učenje in osebno rast.

 

PREBERITE TUDI: Naj se tekma za najbolj genialnega potomca začne

 

Otroku predaj, da je šola zanj pomembna, ker tam pridobiva znanje, ki ga bo potreboval skozi življenje, to je potovanje in ne cilj. V šoli se ustvarijo zametki nečesa, to znanje se kasneje samo še nagrajuje. Po resnici mi odgovori, kdo bo tebi dal oceno za najbolj pomembno šolo, ki si jo pričel/a s svojim rojstvom – ŠOLA ŽIVLJENJA? Se da pridobiti oceno za vse izkušnje, izzive, bolečine, veselje, hrepenenja in še veliko več, ki si doživel/a?

 



ester mikoličEster Mikolič je astrologinja, ki se je leta 2018 odločila spoznati vedo, ki jo poznamo še tisočletja. Na poti učenja je spoznala, da jo najbolj zanima psihološki vidik posameznika, zato se je leta 2022 vpisala na študij Uporabne psihologije, kjer želi svoje znanje še poglobiti in prepletati z Astrologijo. V prvi vrsti je zanjo najbolj pomembno biti dobra mama in dobra partnerka. Največje darilo življenja je zanjo bilo, da je lahko postala mama, saj je že kot majhna punčka vedela, da bo to njeno glavno življenjsko poslanstvo. Vedno je rada skrbela za ostale in to jo še danes neizmerno veseli.

Skozi svoj posel ozavešča ženske in mamice, da ni potrebno trpeti in biti v stiski. Želi, da skozi njen primer vidijo, da se da izkopati ven iz krempljev strahu in bolečine. Pravi, da je pomembna osredotočenost in vztrajnost. Veliko govori in piše o vzorcih, ki so po njenem mnenju zelo zakoreninjeni v nas in jih ni lahko izkopati. Verjame pa, da smo mi tisti, ki odločamo ali se bomo zjutraj zbudili in imeli dober ali slab dan. Na koncu še poudarja, da gre vedno samo za odločitve, kako bomo v svojem življenju reagirali na situacije.

Najdete jo lahko na spletni strani www.verjamem.com, FB strani: Verjamem – Ester Mikolič ali na IG: verjamem.

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
21
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...
5
Mame mislimo, da moramo vse same: pa je to...
Bil sem sama. Vse sem počela sama, ker sem LAHKO. A ni bilo tako zabavno, kot sem mislila, da bo. Vsega nisem storila do...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
Prvi interaktivni spominski album
photo
Slovenija je bogatejša za prvo aplikacijo, ki spremlja prve dni otrokovega življenja na pametnem telefonu ali tabličnem ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?