|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Porodna zgodba iz karantene

dr. Špela Peternel, 11.8.2020
Ko smo prišli pred porodnišnico, se ni želela posloviti od partnerja in mene, zato smo vsi skupaj naredili vizualizacijo za zaščito in se povezali preko videoklica, ki nas je povezoval cel porod.

image
V času karantene sem spoznala, kako lahko včasih le prava beseda ob pravem času močno spremeni izkušnjo poroda.
/11


Kot dula s svojimi strankami običajno sodelujem zadnje dva do tri mesece nosečnosti in prvih nekaj tednov po porodu. Na porod in poporodno obdobje se pripravimo na naših prvih treh srečanjih, pa tudi preko telefonskih pogovorov in elektronskih sporočil.

V tem času imam dovolj časa in priložnosti, da spoznam žensko, ki bo rodila, njene porodne želje, pričakovanja in strahove ter hkrati tudi sama dobim uvid v to, kaj lahko kot dula pričakujem med porodom. Spoznava se tudi z njenim partnerjem, tako da lahko med porodom zares sodelujeva kot ekipa in skupaj podpreva žensko čim bolj tako, kot ona želi in potrebuje.

Ta čas je seveda tudi priložnost za par, da me tudi onadva spoznata in začutita, mi začneta vse bolj zaupati in se ob meni sprostita, saj vidita, kako delam in delujem ter si tako tudi onadva ustvarita jasno predstavo, kaj lahko med porodom pričakujeta od mene kot dule.

 

Ko je februarja prišlo do izbruha koronavirusa v Italiji, je to seveda vplivalo tudi na moje delo dule. Ker v Sloveniji (še) nimamo samostojnih babiških hiš in se jih le peščica odloči za porod doma, večina Slovenk še vedno rodi v porodnišnicah. V porodnišnicah, ki so že ob začetku epidemije najprej prepovedale spremstvo dul, kmalu zatem pa tudi spremstvo očetov ob porodu. Prepovedani so bili tudi načrtovani porodi doma.

Slovenske bodoče mame so tako čez noč ostale brez kakršnekoli podpore ob porodu.

Povsem same so morale v porodnišnico, kjer so jih sprejele ekipe babic in zdravnikov, pogosto oblečenih v popolno zaščitno opremo. Kako kot dula žensko pripraviti na tovrsten porod?

Čeprav je to bila težka naloga, smo se dule zelo hitro prilagodile novi čudni in včasih kar malo strašljivi resničnosti. Sama sem bila v tem norem obdobju zelo hvaležna, da sem tudi DreamBirth svetovalka in imam orodje, ki je bilo porodnicam v tem času zares v veliko pomoč in podporo. Kar mi je potrdila tudi naslednja porodna zgodba iz karantene.

 

Tik pred popolnim zaprtjem porodnišnic sem srečala nosečnico, ki je iskala dulo. K meni je prišla tik pred koncem, le mesec dni pred porodom. Ko se je namreč porod bližal, je ugotovila, da bi ob sebi poleg partnerja želela imeti tudi porodno spremljevalko, ki bi ji pomagala najti moč v času poroda. Poleg tega je želela, da podporo dobi tudi mož.

Pred karanteno smo se tako uspeli srečati le enkrat, potem je nastopila karantena. Poskušala sem jima povedati čim več, a niti približno ne dovolj. Naslednji dve srečanji smo izvedli preko spletnih aplikacij, ves čas pa smo bili v stiku tudi po elektronski pošti in telefonu. Tako sem bila ves čas seznanjena z njenimi strahovi in sem vedela, kaj jo skrbi in kaj si želi. Toda seveda je povsem drugače, ko človeka lahko vidiš in začutiš v živo.

Ko je prišel predvideni datum poroda, je bila kmalu mama kljub karanteni in pomanjkanju časa kar dobro pripravljena. Porodnišnice so bile še vedno zaprte za vse spremljevalce, tudi za očete, zato ni želela v porodnišnico. Porod se namreč še ni začel, saj sta se njeno telo in otroček "odločila", da še nekoliko počakata. Deseti dan po predvidenem datumu poroda je zdravnica predlagala, da porod vendarle sproži. Toda mamica je želela še malo počakati, pa četudi le še en dan.

In prav je čutila - tisto noč se je zares in povsem spontano začel njen prvi porod.

 

Sprva je šlo počasi, pojavili so se le posamezni valovi. Ko se je začelo večeriti, se je porod stopnjeval in poklicala me je, naj pridem. Tako smo še nekaj ur ostali pri njima doma. Ko so valovi prihajali in odhajali ter jo odpeljali v svoj svet, pa sva ji z možem pomagala in jo podpirala. Porodnica je ves čas uporabljala vizualizacije, da je ostala v svojem varnem prostoru, kjer se je lahko odpirala in tako je porod hitro napredoval.

Prišel je čas za odhod v porodnišnico. Vožnja ni bila predolga, toda ker je bil porod že zelo intenziven, je bila zanjo kar velik izziv. Ko smo prišli pred porodnišnico, se ni želela posloviti od partnerja in mene, zato smo vsi skupaj naredili vizualizacijo za zaščito in se povezali preko videoklica.

Ker je porod že zelo napredoval in porodnica ni mogla več sama hoditi, je ponjo prišla babica. In to ravno tista babica, ki jo je spoznala ob predhodnih pregledih in si jo je želela med porodom. Kakšno veselje za vse nas! Partner je babici na hitro povedal ženine želje, saj je bila sama že oblita z naslednjim valom.

In tako sva s partnerjem ostala pred porodnišnico, povezana s porodnico prek videoklica. Čeprav je bila ob prihodu v porodnišnico že skoraj povsem odprta, je za zadnji del potrebovala še nekaj ur, saj je bil to njen prvi porod. In vse te ure je mož prek videoklica komuniciral z babico, da je partnerki držal varen prostor in ji tako omogočil, da se je lahko povsem osredotočila na porod. Hkrati pa sva jo med valovanjem oba spodbujala in bodrila ter jo opominjala, kako zelo pomemben je počitek, ko se je valovanje umirilo.

In ko se je rodil njun zlati sonček, ga je očka lahko prek videoklica takoj videl, kar mu je v tisti nori situaciji zares veliko pomenilo.

 

Zame je ta porod predstavljal nek svetilnik, ki me je v tem času opogumljal, saj sem se ves čas zavedala, da je zaradi izrednih razmer tudi v slovenskih porodnišnicah veliko žensk ostalo brez podpore in nekatere tudi travmatizirane. Tej porodnici pa smo vendarle in navkljub vsem oviram uspeli nuditi skoraj povsem takšno podporo med porodom, kot si jo je želela.

Ob sebi je tako rekoč ves čas imela tako moža kot dulo. Počutila se je podprto. In čeprav sem tudi v tistem trenutku vedela, da ji na daleč ne morem zagotoviti vsega udobja, ki ga kot dula lahko ponudim v živo, je v tem nenavadnem času, v katerem je morala roditi, vendarle dobila tisto bistveno, kar je potrebovala za svojo čarobno porodno izkušnjo.

Sama pa sem se v tem karantenskem času hitro naučila prilagajati novi resničnosti in spoznala, kako lahko včasih le prava beseda ob pravem času močno spremeni izkušnjo poroda.   

 

 

Špela PeternelDr. Špela Peternel je doktorica biomedicine, izkušena porodna spremljevalka oziroma dula in učiteljica priprav na porod, predstavnica za Balkan največjega mednarodnega združenja DONA International, predstavnica Evropske mreže dul in ustanoviteljica združenja MOJA DULA ter urednica podporne strani za starše Lupinica.

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
22
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
14
Velikonočni zajček iz kavne embalaže
Otroci radi ustvarjajo, še raje, kadar je to v objemu družine. V času velikonočnih praznikov jim posvetite čas in skupaj...
6
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
5



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?