|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Brezplačen ogled filma Zgodba o plastiki

Uredništvo Ringaraja.net, 5.6.2020
Do 4. junija 2020 se je nov film Zgodba o plastiki predvajal že več kot 700-krat v 70 državah sveta, med njimi tudi v Sloveniji, kjer se je za ogled filma prijavilo že več kot 200 posameznikov. Do 11. junija si ga lahko ogledate brezplačno!

/11


Ekologi brez meja so letošnji dan okolja, ki ga praznujemo vsako leto 5. junija, obeležili s slovensko spletno premiero filma Zgodba o plastiki (The Story of Plastic), ki si ga lahko brezplačno ogledamo do 11. junija 2020 na tej povezavi.

Dokumentarec je nastal znotraj mreže Break Free From Plastic, katere člani so poleg 2000 drugih organizacij tudi Ekologi brez meja.

Do 4. junija se je odvilo že več kot 700 predvajanj filma v 70 državah sveta, med njimi tudi v Sloveniji, kjer se je za ogled filma prijavilo že več kot 200 posameznikov.

 

PREBERITE TUDI: Kako razvijati otrokov čut za ekologijo?

 

Čist-E-debata 

Slovensko spletno premiero filma Zgodba o plastiki je dan pred svetovnim dnevom okolja (Tukaj lahko preverite vse pomembne datume svetovnega okoljskega koledarja!) pospremila Čist-E-debata s protagonistoma filma Delphine Lévi Alvarès in Froilanom Gratejem, ki sta opozorila na globalne razsežnosti plastičnega problema ter potrdila, da je čiščenje le način, da vidimo, kako velik je problem, ne pa njegova rešitev.

Trenutna situacija je razkrila, da ne moremo več vztrajati v pokvarjenem sistemu, temveč se moramo zanašati predvsem na lokalne rešitve in v srž reševanja težav postaviti človeka. Petrokemična in plastična industrija namreč vse prepogosto tehnologijo predstavljata kot odrešitelja in se po pričevanjih Delphine Lévi Alvarès otrokom, ki živijo v bližini njihovih tovarn, opisujeta celo kot ‘tovarne oblakov’.

Filipinski aktivist Froilan Grate je slikovito opisal problem na drugem koncu sveta: "Mi vas ne potrebujemo, da nas rešite, prosimo vas samo, da ne prelagate svojih težav na nas."

 

PREBERITE TUDI: Beremo - Vse o čebelah za otroke in starše

 

Film Zgodba o plastiki je po Froilanovih besedah le prvo poglavje. Vsi mi smo lahko junaki te zgodbe, ki jo še vedno pišemo in samo skupaj nam bo lahko uspelo, da bo imela srečen konec. Oba sogovornika sta tako poudarila pomen vsakega posameznika, katerega naloga je, da prevpraša svoje nakupne navade, da ne dopusti industriji, da nanj prevali vso krivdo, da podpira lokalne nevladne organizacije in da pripoveduje zgodbo o plastiki - kolektivno imamo namreč več moči, kot si mislimo!

Ekologi brez meja so se z mednarodnima gostoma posvetili tudi napačnim rešitvam, epilog debate pa je bil, da trajnostnih izdelkov ni, so le trajnostni sistemi.

 

PREBERITE TUDI: Za manj zavržene hrane v družinskih kuhinjah


Na kratko o filmu

Film Zgodba o plastiki (The Story of Plastic) nas popelje na pot po treh celinah z namenom, da nam v sliki in besedi prikaže obupne razsežnosti onesnaževanja polj, rek in morij z gorami smeti ter zraka s strupenimi izpusti, ki so posledica pridelave in predelave plastike.

V filmu lahko slišimo pričevanja strokovnjakov in aktivistov s prve bojne črte, ki nam razkrivajo katastrofalne posledice uničevanja ekosistemov s plastičnim onesnaževanjem in zastrupljanja skupnosti po vsem svetu.

Izvemo lahko tudi več o globalnem gibanju, ki se je porodilo kot odgovor na to stanje. Zanimive animacije, arhivski posnetki, ki segajo v leto 1930, in pričevanja neposrednih očividcev ponujajo strnjen pogled na problem, ki vedno bolj vpliva na dobrobit planeta ter dobro počutje njegovih prebivalcev.

Film je v angleškem jeziku in z angleškimi podnapisi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarjanje z zvokom v Vrtcu Češmin
Mehurčki iz Vrtca Češmin so imeli 9. februarja prav poseben dan. Tega dne se niso igrali, kot se igrajo sicer, ampak so ...
4
Nekaj preprostih nasvetov v prid varovanja...
Če imate pri nakupovanju torbo, ne potrebujete plastične vrečke.Kupujte izdelke v embalaži, ki je primerna za recikliran...
3
Tudi decembra okolju prijazni
Čeprav je december poln lučk in svetlečih okraskov, to še ne pomeni, da tudi med božično-novoletnimi prazniki ne moremo ...
3
Pomagajmo žabicam čez cesto 2011
Akcija se je začela! Gremo pomagat žabicam!
3



Zgodba o vodi iz plastenke
video
Voda iz pipe? EKO misel: Za liter vode četrt litra nafte?
Solarni fasadni sistem
video
Nameščanje fotonapetostnih plošč na zgradbe je omejeno na tiste površine, ki ne služijo drugim namenom. Velik del površi...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?