|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čas je za igro!

M&D, 21.6.2010
Nič ni lepšega kot opazovati svojega otroka pri igri in ni malo staršev, ki želijo te trenutke posneti ali fotografirati.
Ključne besede:

image
/51


Tudi če boste otroka samo od daleč opazovali pri igri in poskušali vtise ohraniti v spominu, si zapomnite, da je otroška igra za otrokov razvoj zelo pomembna. Preko procesa igre spoznava okolje in svoj položaj v njem, so prepričani otroški psihologi.

Seveda je igra zabava, vendar ima resne namene, saj vpliva na čustveni, socialni in telesni razvoj otroka. In tukaj imajo posebno vlogo starši. Biti morajo na razpolago za hihitanje, smejanje in igranje. Veliko lahko prispevajo k temu, da ima otrok vse možnosti za igro in razvoj vsak dan. Predstavljamo vam vodič za igranje s svojim otrokom v vseh stopnjah razvoja. Uživajte!

Novorojenček


Tudi novorojenčki se lahko učijo in spoznavajo svet skozi igro. Rodijo se brez izkušenj o svetu, vendar z zelo močno željo po učenju. Prve igre so dotiki, okus, vonj in glasovi. Novorojenček ne more dvigovati predmetov, lahko pa stisne ropotuljico in se tako uči o teži, glasovih in zvokih ter o zakonitosti pri premikanju predmetov. Novorojenčki so že z evolucijo določeni tako, da se osredotočijo na obraze in govorico, zato lahko že pri tej starosti navežejo stik o očmi in poslušajo pogovor. Ob vsakem petju ali pogovarjanju z novorojenčkom se stimulirajo nevronske povezave, ki dopuščajo razvoj možganov in omogočajo dojemanje sveta.

Igre v tem starostnem obdobju

Smejanje, prepevanje, tresenje igračke in prikazovanje različnih grimas, spreminjanje obrazne mimike.

„IGRA SKRIVALNIC OMOGOČA OTROKU SPOZNAVANJE, DA PREDMETI OBSTAJAJO, TUDI ČE JIH NE VIDI!“


Dojenček, star 3 mesece

Naučil se je že smejanja, zato se sedaj zabava šele prične. Igre v tem obdobju temeljijo na magičnem izginjanju predmetov, ki se čudežno spet pojavijo. Že zelo preprosto skrivanje za zaveso ali brisačo lahko izzove smeh in zabavo pri otroku. Kar naenkrat se ob tej igri pojavi spoznanje, da predmeti obstajajo, tudi če jih ne vidimo oziroma so izginili iz vidnega polja. Otrok v tem obdobju običajno spi še vedno na hrbtu, zato je za telesni in psihološki razvoj zelo pomembno, da ga v obdobju, ko je čez dan buden, večkrat položimo na trebuh in se tako z otrokom igramo na tleh. Strokovnjaki priporočajo vsaj 1 uro takšne igre na dan (lahko v več delih), saj bo otrok na ta način zelo okrepil svoj vrat in mišice hrbta. Otroške igralne podloge in blazinice so običajno izdelane tako, da imajo različno teksturo materiala, barve in veliko migajočih igračk, ki otroka zabavajo v času, ko leži na trebuhu.

Igre v tem starostnem obdobju

Skrivalnice, skrivanje predmetov in igranje na trebuhu.

Dojenček, star 6 do 9 mesecev

Učenje poteka na osnovi imitiranja oseb, ki jih otrok vidi v svojem okolju. Tako boste lahko opazili, kako otrok „govori“ v telefon ali si želi z leseno žlico počesati lase, pri čemer seveda oponaša svojo mamo. Zabaval se bo tudi z metanjem predmetov, na primer žlice med hranjenjem. Na ta način preverja, ali gravitacija res deluje vsakič, in kakšen bo vaš odziv. Osnove konverzacije se vzpostavijo v tem obdobju. Igrajte se s svojim jezikom in nato spodbujajte še otroka, da ponovi za vami. Na ta način se bo naučil, kako jezik zvijati in z njim
oblikovati posebne zvoke, kar mu bo kasneje pri razvoju govora zelo koristilo. Igrajta se z zvoki: če vaš otrok oponaša kukakvico, ponovite za njim. Nato besedo nekoliko spremenite (npr. v kokoko) in opazujte, ali bo ponovil za vami. Če mu uspe, ga seveda pohvalite, zaploskajte in objemite. Na ta način bo otrok osvajal glasove in besede ter naredil prvi korak k učenju govora.
 
Igre v tem starostnem obdobju
Imitacije, pesmice, oponašanje zvokov iz narave.

Dojenček, star 1 leto


V tem obdobju je zelo pomemben tako telesni kot prihološki razvoj, saj raziskave kažejo, da sta redko na enaki stopnji razvoja. Otroci, ki so telesno dobro razviti, imajo običajno na enaki stopnji tudi kognitivni razvoj. To v praksi pomeni, da imajo igre (kotaljenje, ploskanje in spretnosti z žogo) enak pomen kot petje, govor ali pogovarjanje.
Otroci, stari 12 mesecev, obožujejo igranje s kockami, zgrajen stolp pa z enakim veseljem tudi podrejo. Tudi sami zgradite visok stolp in ga dovolite otroku občudovati. Seveda ga bo tudi podrl, vendar je pomemben proces igranej in ne končni izdelek.  

Igre v tem starostnem obdobju

Igre z žogo, petje, ploskanje, zlaganje kock.

Malček, star 18 mesecev


Pesmice in zgodbice lahko naučijo malčka veliko o jeziku, hkrati pa tudi o zabavi in veselju. Ponavljanje ritma in učenje pesmic je odlično za jezikovni razvoj, hkrati pa krepi tudi socializacijo otroka. V tem obdobju so otroci zelo egocentrični, kar pomeni, da ne vidjo zornega kota druge osebe. Seme postavljajo vedno na prvo mesto, zato zelo težko razumejo, zakaj ne smejo vzeti igrače drugemu otroku. Ne znajo se še igrati v skupini z drugimiampak poteka njihova igra paralelno. Vsak malček zase je skoncentriran na svojo igro, čeprav so okrog njega še drugi vrstniki.

Igre v tem starostnem obdobju

Zgodbice, pesmice in rime.

Malček, star 2 leti

Začenja se nova era igranja: otrok začne uživati v bolj zapletenih in inovativnih igrah, na primer pri kuhanju, igranju zdravnika ali dirkanju z avtomobili. Če ste doma zaposleni z gospodinjskimi opravili, ne posedite otroka pred TV-sprejemnik, raje ga vključite v svoje aktivnosti. To je odlično za razvoj. Dajte mu pisalo in papir, da bo skupaj z vami pripravil seznam za nakup, lahko pomaga izprazniti pomivalni stroj ali vam podaja oblačila med obešanjem perila. Deklice in fantje se v tem obdobju igrajo različno. Fantje so raje telesno bolj aktivni, medtem ko deklice obožujejo igre, pri katerih se pretvarjajo, da so mamice ali zdravnice, učiteljice … Pri tem se poskušajo vživeti v njihobve vloge in doživeti njihov pogled na svet. Igra lahko že vključuje risanje, slikanje, lepljenje, izrezovanje, kar pomaga pri razvoju motorike in bo kasneje v veliko pomoč pri učenju pisave. Nobene potrebe ni po dragih igračah, s katerimi vas bombardirajo trgovci na vsakem koraku. Za spodbujanje razvoja poskušajte za vsako igro poiskati še nekaj več: na primer pri sestavljanju kock z motivom kmetije povprašajte otroka o vseh živalih na kmetiji, barvah in živalskih zvokih.  

Igre v tem starostnem obdobju

Igranje vlog, risanje, slikanje, rime, pesmice, kocke.

KAKO SE IGRATI S SVOJIM OTROKOM

Morda se sliši nenavadno, a veliko odraslih se mora naučiti osnov igranja. Ne gre za zapravljanje denarja pri nakupovanju najnovejših igrač, pomembno je, da znamo prisluhniti otroku in biti z njim.

- LAHKO JE KRATKO
Kratki segmenti igranja (minuta ali dve) so lahko prav tako odlični, vendar naj bodo pogostejši.
- ZNATI NEHATI OB PRAVEM ČASU
Zaznati morate, kdaj je imel otrok dovolj, se dolgočasi ali je utrujen. Majhni otroci to pokažejo tako, da odmikajo stik z očmi.
- NE BAHAJTE SE
Igra naj se ne spremeni v bahanje, kaj vse zmorete, otrok pa še ne (žongliranje npr.).
- UTRITE MU POT
Ostanite le en korak pred otrokom, da od njega ne zahtevate preveč.
- IGRANJE POENOSTAVITE
Otroka ne bombardirajte s stavki ali z besedami, ki jih ne pozna.
- IN KONČNO: UŽIVAJTE!
Spustite se na otrokov nivo, izklopite telefon, sezujte se in vstopite v otroški svet. To je magičen čas, zato ga kar najbolje izkoristite.

Članek objavljen v 18. številki revije Mama in dojenček (julij-avgust 2010)


Članek objavljen v Mama in dojenček, julij/avgust 2010

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
34
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
15
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
8
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
7



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?