|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Cepljenje proti rotavirusom

Uredništvo Ringaraja.net, 2.9.2015
Najpogosteje za rotavirusnimi okužbami obolevajo otroci v starosti od 6 do 24 mesecev in pri njih lahko lahko te okužbe povzročijo hudo dehidracijo, ki je za otroka življenjsko ogrožujoča. Otroka lahko pred rotavirozo obvarujete s cepljenjem.

image
Rotavirusi so poleg noric najpogostejša infekcijska bolezen.
/11


Rotavirusi so virusi, ki povzročajo črevesno nalezljivo bolezen, so zelo kužni in se zelo hitro širijo. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja, je bilo v letu 2010 zaradi rotavirusnih okužb (RVGE) pri nas hospitaliziranih 740 otrok, od tega kar 500 otrok mlajših od treh let. Prav zaradi pogostosti teh okužb, pediatri priporočajo cepljenje otroka proti rotavirusnim okužbam. V nadaljevanju smo zbrali informacije o tem, kdaj je potrebno otroka cepiti in kako cepljenje poteka. Ali je cepivo res varno in dejansko učinkovito?

 

Pogostost rotavirusnih okužb pri nas

V Sloveniji so črevesne okužbe poleg noric najpogostejša infekcijska bolezen. Najpogostejši virusni povzročitelj je rotavirus, v zadnjih letih pa tudi kalicivirusi, ki povzročajo kratkotrajno bruhanje z drisko in vročino.

Rotavirusi so zelo kužni in se zelo lahko prenašajo. Okužbe z rotavirusi se pojavljajo vsako leto, preko celega leta, čeprav je večje število obolelih običajno v hladnih mesecih leta. Vzrok za to sezonsko pojavljanje ni znan, vendar nekateri to povezujejo s preživetjem rotavirusov v vlažnem okolju. Otroci lahko izločajo rotaviruse že pred pojavom driske in tudi po pojavu driske. V družini se ti virusi pogosto prenesejo na preostale družinske člane in bližnje stike. Virusi se lahko prenesejo tudi prek zraka, npr. pri vdihavanju aerosola, ki nastane pri bruhanju.

 

Največ obolelih za RVGE je mlajših od 2 let. 90 % vseh obolelih pa je mlajših od 3 let.

 

Znaki okužbe z rotavirusi

Okužba z rotavirusi povzroča drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino, lahko pa se pojavijo tudi prehladni znaki. Zlasti pri odraslih pa lahko okužba poteka brez znakov. Bolezenski znaki se pojavijo po enem do treh dni po okužbi. Obolenje povprečno traja od 5 do 7 dni.

Najbolj dovzetni in ogroženi so zelo majhni otroci, predvsem mlajši od 3 let. Pri teh lahko izguba tekočine zaradi bruhanja in driske zelo hitro povzroči izsušitev, ki otroka smrtno ogroža. Obolenje se lahko pojavi večkrat, ker obstaja več različnih tipov rotavirusov. Mogoče so ponovne okužbe, ki pa niso tako resne kot prva.

 

Zdravljenje okužb z rotavirusi

Zdravnik obolelemu ne bo predpisal antibiotikov, ampak bo svetoval predvsem uživanje kakršne koli tekočine za nadomeščanje izgubljene tekočine. V lekarnah so na voljo tudi različne raztopine, namenjene nadomeščanju izgubljene tekočine in elektrolitov.

Otroku dajte piti večkrat dnevno po malem, vendar naj to ne bodo močno gazirane pijače. Če se otrok še doji, z dojenjem nadaljujte. Posebna prehranska dieta pri bolezni ni potrebna. Zdravljenje obolenja z živalskim ogljem ali drugimi preparati pa tudi ni smiselno. Bolni otroci naj okrevajo doma ali v zdravstveni ustanovi. V kolektiv (v vrtev ali šlo) naj se vrnejo, ko je od zadnje driske in ali bruhanja minilo 48 ur.

 

Opozorilo staršem! Če nadomeščanje tekočine pri otroku, ki ima drisko in ali bruha, ni mogoče, je treba poiskati zdravniško pomoč. Zlasti dojenčki in majhni otroci se zaradi driske in bruhanja lahko hitro »izsušijo«. Izgubljeno telesno tekočino je treba v tem primeru nadomeščati z infuzijo.

 

Cepljenje – edini učinkoviti način zaščite proti rotavirozam

Cepljenje proti rotavirusom pri nas sicer ni uvrščeno v obvezno zdravstveno shemo cepljenja otrok, vendar ga pediatri staršem zelo priporočajo. Cepivo proti okužbi z rotavirusi je namenjeno majhnim otrokom od 6. tedna do 6. meseca starosti.

Cepljenje je zlasti priporočljivo za tiste otroke, ki so bolj ogroženi, in sicer otroci, ki bodo zgodaj vključeni v kolektivno varstvo; malčki, ki imajo starejše sorojence, še posebno, če ti obiskujejo vrtec; malčki, ki imajo kronično bolezen in bodo zato pogosto obravnavani v zdravstvenih ustanovah; malčki, ki bodo s starši veliko potovali in malčki, ki bodo pogosto v družbi vrstnikov (javna igrišča)

 

1. Kakšna cepiva so pri nas na voljo?

V Sloveniji sta na voljo dve cepivi. Eno nudi zaščito proti sedmim rotavirusnim genotipom, drugo pa proti petim. Razlika med njima je tudi v tem, da je prvo cepivo na voljo v dveh odmerkih, drugo v treh odmerkih. Cenovno ugodnejše je tisto, ki se daje v dveh odmerkih. Po cepljenju imunski sistem ustvari protitelesa proti številnim tipom rotavirusov, ki najpogosteje povzročajo drisko. Protitelesa ščitijo le pred boleznijo, ki jo povzročajo ti tipi virusov in ne ščitijo pred drugimi povzročitelji bruhanja in driske.

 

2. Kdaj cepiti otroka?

Pomembno je, da se starši že takoj po otrokovem rojstvu seznanijo s to možnostjo zaščite pred rotavirusi in otroka v dogovoru z izbranim pediatrom začnejo dovolj zgodaj cepiti. Cepljenje se namreč mora opraviti med 6. in 24. tednom otrokove starosti, obvezno pa je s cepljenjem treba zaključiti do 6. meseca starosti, da cepivo učinkuje. Cepljenja se po 6. mesecu otrokove starosti ne opravlja več, pravijo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

 

3. Kako poteka celjenje?

Cepivo se enostavno vkapa otroku v usta (peroralno) in se ne daje z injekcijo, zato ni neprijetno in je popolnoma neboleče. Potrebna sta dva oz. trije odmerki, med katerimi morajo miniti vsaj 4 tedni. Po cepljenju se cepilni virus lahko izloča z blatom cepljenega otroka, še posebej okrog 7. dne po cepljenju. Osebe, ki skrbijo za otroka, ki je bil pred kratkim cepljen, morajo skrbeti za higieno in si po vsakem previjanju skrbno umiti roke.

 

4. Kako dolgo po cepljenju traja zaščita proti okužbi z rotavirusu?

»Zaščita po cepljenju traja vsaj tri leta, kolikor so jo tudi proučevali. Tako s cepljenjem zaščitimo najmlajše otroke proti prvim okužbam z rotavirusi. Pri majhnih otrocih so te okužbe najpogostejše in jih najbolj ogrožajo. Obolenje se lahko pojavi večkrat, ker obstaja več različnih tipov rotavirusov. Možne so ponovne okužbe, ki pa niso tako resne kot prva,« pojasnjujejo na IVZ. Na IVZ so nam tudi povedli, da »razlike v trajanju zaščite med obema cepivoma, ki sta na voljo, niso opisane.« Dodajajo še, da se kasneje cepljenja ne ponavlja več.

 

5. Ali je cepivo dejansko učinkovito?

Cepivo je zelo učinkovito pri preprečevanju okužb povzročenih z najpogostejšimi tipi rotavirusov, ki povzročajo bruhanje in drisko. Kot so pokazale raziskave, cepljenje prepreči večino vseh rotavirusnih okužb in tudi več kot 90 % resnih okužb z rotavirusi, kar pomeni, da se zaradi cepljenja znatno zniža potreba po hospitalizaciji. Pri cepljenju proti rotavirusnim okužbam ne moremo govoriti o kolektivni zaščiti, ker niti po preboleli bolezni niti po cepljenju ni trajne imunosti in se z rotavirusi lahko okužimo večkrat.

 

Raziskave so pokazale, da cepljenje prepreči več kot 80 % vseh okužb z rotavirusi in več kot 90 % resnih okužb povzročenih z rotavirusi.

 

6. Kako varno je cepivo proti rotavirusnim okužbam?

Raziskave kažejo, da je cepivo varno. Večina otrok zelo dobro prenaša cepljenje, v nekaterih primerih pa je vseeno možen pojav neželenih učinkov. Ti praviloma bolj blage oblike, in sicer se najpogosteje pojavljajo: izguba apetita, razdražljivost, nerazpoloženost, povišana telesna temperatura, utrujenost, bolečine v trebuhu, blaga prehodna driska oz. bruhanje.

 

7. Kdaj otroka ne smemo cepiti?

S cepivom proti okužbi z rotavirusi se ne sme cepiti otrok:

– ki so imeli hudo alergijsko reakcijo po prvem cepljenju s tem cepivom ali imajo hudo alergijo na katerokoli sestavino tega cepiva;

– ki so imeli črevesno zaporo, pri kateri se en del črevesja uviha v drugega ali so se rodili z nepravilnostjo prebavil in

– z resnimi motnjami oz. obolenji imunskega sistema.

V primerih, ko ima otrok visoko telesno temperaturo ali driska in bruha, se prav tako otroku ne sme dati cepiva.

 

8. Ali ja lahko trok istočasno cepljen tudi z drugimi cepivi?

Da, polge cepica proti okužbi z rotavirusi lahko otrok istočasno prejme tudi druga cepiva, ki so del programa cepljenja (npr. proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju, proti hemofilusu influence tipa b, inaktivirano cepivo proti otroški paralizi, cepivo proti hepatitisu B in cepivo proti pnevmokoknim okužbam).

 

VIR: www.ivz.si



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
Kako odpravimo temenca?
Temenca pravimo rumenkastim mastnim, lepljivim luskicam, ki se pojavijo v prvih treh mesecih življenja in skoraj ni novo...
4
9 romantičnih imen za nežne fantke
Kakšno ime dati fantku, ki je že kot novorojenček pokazal, da je zelo nežen in občutljiv deček? V članku preverite devet...
4
Tabela spanja: koliko spanca potrebuje doj...
Strokovnjaki so pripravili tabelo spanja, ki prikazuje, koliko spanca potrebuje povprečen dojenček. Vendar brez skrbi, t...
3



Kako dojenčku in malčku čistiti ušesa?
Ušesno maslo ali cerumen izločajo žleze, ki obdajajo bobnič. Je mastno in rumeno rjave barve, običajno ga starši vidimo ...
3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?