|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Češnje – bogastvo na drevju

Nika Dolenc, 30.1.2010
Češnje so priljubljeno sadje za pripravo najrazličnejših sladic, kompotov, džemov, kandiranega sadja, za pripravke čaja iz posušenih češenj. Iz češnjevega soka pa izdelujejo tudi cherry brandy.

image
/21


Češnja izvira iz Male Azije, sicer pa je najbolj razširjena prav v Evropi. Uvrščamo jo med koščičasto sadje, njen sočni del pa je užiten. Prav sedaj so češnje najbolj dozorele, ponekod po višjih nadmorskih višinah pa zorijo nekatere pozne sorte tudi v avgustu. Češnje so pravo bogastvo in priljubljeno sadje za pripravo najrazličnejših sladic, za izdelovanje kompotov, džemov, kandiranega sadja, za pripravke čaja iz posušenih češenj. Iz češnjevega soka pa izdelujejo tudi cherry brandy.


Zdravilnost v češnji

Češnjo zaradi vsebnosti različnih vitaminov (največ vitamina C) in olja v jedrcih koščic veliko uporabljamo kot naravno zdravilo. Deluje proti mešičkom pod očmi, proti prehlajenemu želodcu, boleznim ledvic in sečnih poti, tuberkulozi, za odpravljanje telesne in duševne izčrpanosti, potrtosti, brezvoljnosti, tudi za nego kože.

Uporabni so vsi deli češnje – od smole, pecljev, plodov, jedrc, koščic, svežih češenj in izdelkov, ki jih naredimo iz češenj.


Kako češnje nabiramo in uporabljamo?

Plodove češenj nabiramo vedno zrele, trgamo jih s peclji, če želimo, da nam kak dan zdržijo v hladilniku, sicer jih uporabimo takoj. Sveže češnje lahko tako pripravimo za zamrzovanje, najbolje pa, da jih že vnaprej izkoščičimo ali jih predelamo v kompote, sokove.

Če uporabljate tudi peclje za pripravo čajev (proti ledvičnim boleznim), jih posušimo na soncu ali v senci, nato pa jih do uporabe shranimo v papirnatih vrečkah na suhem in čistem prostoru.

Koščice zrelih češenj tudi posušimo v senci in jih shranimo; ko jih uporabimo, vzamemo jedrca iz njih.


Za nego kože na obrazu in vratu

Zrele češnje pretlačimo brez koščic in pecljev in naredimo gosto kašo, podobno pireju. Zmes si nanesemo na obraz in jo pustimo naneseno 20 minut. Potem si umijemo kožo z mlačno vodo.


Nekaj predlogov za pripravo češenj:


Vložen češnjev kompot

(recept Marije Rozina)

Češnje dobro operemo in osušimo. Odstranimo jim peclje in koščice. Na štedilnik pristavimo vodo, rum in sladkor. Pustimo, da nekaj minut počasi vre. Dodamo češnje in pustimo, da zavre. Odstavimo. Poberemo v pripravljene kozarce, zapremo in takoj zavijemo v debelo odejo, da se počasi ohlaja vsaj 36 ur. Ohlajene kozarce obrišemo, opremimo z nalepkami in shranimo v hladen temen prostor.

Sestavine:

1 l vode

1 kg sladkorja

½ dl ruma

3 kg češenj brez kosti

12 kozarčkov (375) in pokrovčkov

Čas priprave: 90 minut

Preberi še:

Češnjeva torta



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
8
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
6
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
6
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
5



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?