|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečke, ne izpuščajte zajtrka!

Uredništvo Ringaraja.net, 27.5.2019
Če ste pred nosečnostjo redno izpuščali zajtrk in ste ga v prvem trimesečju težko spravili po grlu, ker vam je bilo zjutraj preveč slabo, je zdaj skrajni čas, da ga čim prej uvedete v svojo jutranjo rutino. Ideje za zdrav zajtrk najdete v prispevku.

image
Zajtrk naj bo poln hranil za nosečnico in dojenčka v trebuhu.
/11


Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva prav v vsakem obdobju življenja, saj si mora telo po nočnem »stradanju« povrniti energijo, da se lahko »spravi« v pogon za nov dan. Še posebej pomembno je, da dan začnemo z zdravim obrokom v času nosečnosti, ko naše telo potrebuje dodatno energijo za razvoj bitja v trebuhu. Če do zdaj zajtrku niste posvečali dovolj pozornosti, če ste ga kar izpustili, ali pa če je bil vaš zajtrk sestavljen iz hitrega prigrizka, je nosečnost pravi čas, da se začnete prehranjevati bolj zdravo tudi zjutraj.

 

Slabo mi je, ne morem jesti!

Nosečke, ki jih v prvem trimesečju muči jutranja slabost se pogosto zajtrku izogibajo. Težko se je spraviti, da pojemo kakšen grižljaj, ko nam je slabo že takoj zjutraj, ko odpremo utrujene oči in poskušamo dvigniti glavo z blazine. Vendar je ravno to najbolj narobe, saj jutranjo slabost najučinkoviteje umirite prav z ustrezno hrano. Slabost se namreč pogosto pojavi zaradi padca krvnega sladkorja, zato se lahko nadaljuje iz jutranje v opoldansko in večerno, če ne boste poskrbeli, da boste čez dan jedli  več rednih majhnih obrokov.

Če boste dan začeli z zdravim zajtrkom, boste s tem zagotovili vse potrebne snovi za razvoj otroka, vi pa se boste počutili bolje, manj boste utrujeni, premagali pa boste lahko tudi jutranjo slabost.

 

PREBERITE TUDI: 5 nasvetov pri jutranji nosečniški slabosti

 

Jutranji obrok naj bo hranljiv za dva

Če se slabost nadaljuje tudi v drugem trimesečju, je izogibanje zajtrku slaba odločitev. Morate najti recept oziroma recepte za jutranji obrok, ki ga boste z užitkom pojedli, saj boste le tako lahko premagali to nadležno nosečniško težavo. Večinoma je rešitev povsem enostavna: poskrbite za raznovrstnost! En dan si privoščite topel obrok, drugi dan krožnik različnega sadja, tretji skledo kosmičev, četrti kos kruha z namazom ali dodatkom po okusu in tako naprej. Ob tem morate paziti, da je jutranji obrok čim bolj hranilen, saj v nosečnosti potrebujete več hranil, ker se prehranjujete za dva. To ne pomeni količinsko več, ampak hrano z bolj bogato hranilno vrednostjo, več zdravimi maščobami, vitamini in minerali. Izberite polnozrnat kruh, veliko sveže zelenjave in sadja, polnozrnate kosmiče, domače mislije oziroma granolo, ki nima toliko sladkorja.

 

7 idej za zdrav nosečniški zajtrk

Med nosečnostjo (in po njej) je koristno uporabljati nekoliko več domišljije pri pripravi zajtrka in se ne zanašati le na tradicionalne kosmiče z mlekom ali jajca in kruh. Raznovrsten zajtrk bo spodbudil tek, ne glede na jutranjo slabost. V nadaljevanju najdete nekaj idej za nosečniški zajtrk.

 

1. Polnozrnat kruh z dodatki - Polnozrnat kruh namažite s sirnim namazom ali obložite z rezinami lahkega sira. Dodajte še nekaj rezin paradižnika ali kalčkov in zajtrk je pripravljen. Če imate radi meso, potem dodajte še rezino lahke puranje šunke ali pečenega pršuta.

 

2. Opečenec (toast) z domačo marmelado - Izberite polnozrnat toast in na popečenega namažite domači džem ali nesladkano (manj sladkano) marmelado. Po želji lahko dodate tudi maslo, vendar počakajte, da se vam popečeni toast prej ohladi.

 

PREBERITE TUDI: Topli sendviči z maslom iz oreščkov in z jagodičjem


3. Žitni kosmiči, musliji in graniola - Kosmiči in misliji vsebujejo veliko kalijevih soli, škroba in sladkorja in so zaradi svoje visoke prehrambene vrednosti idealen zajtrk. Pripravite si jih z mlekom ali jogurtom, mednje pa primešajte tudi koščke svežega ali suhega sadja in oreščkov. Če ste bolj sladkosnedi in radi tudi malce eksperimentirate, potem si pripravite domačo graniolo.

 

Recept: DOMAČA GRANOLA

Recept za granolo smo naši na kulinaričnem blogu 220 stopinj poševno in ga delimo, ker smo jo tudi sami preizkusili in je res top. 

Potrebujete:

- 500 g kosmičev (ovseni, pirini, rženi, pšenični, ječmenovi, riževi ... lahko uporabite samo eno vrsto ali pa jih kombinirate)

- oreščki (praženi lešniki, mandlji, indijski oreščki, ameriški orehi, orehi, arašidi, makadamija, pistacija ... dodate samo eno vrsto ali več različnih)

- semena (lan, sončnična, bučna semena - prepražena, mak, sezam, konopljina – spet lahko dodate samo eno vrsto ali kombinirate po želji)

- suho sadje (marelice, rozine, brusnice, slive, goji jagode, jagode, maline, hruške ...)

- začimbe (cimet, kardamom, vanilija)

- sol

- sladkor (beli, rjavi sladkor za bolj karamelni okus, med, javorjev sirup, agavin sirup

- maščoba (navadno maslo, kokosovo maslo, arašidovo maslo, kozje maslo ...)

- čokolada (kakav, bela, temna, mlečna čokolada ...)

- dodatki po želji (kokosov čips, napihnjenci: riževi, pirini, ovseni ..., ajdove kokice, riževe kokice ...

Zapisane sestavine naj vam služijo le kot osnova. Sami jih skombinirajte po svojih željah in lahko vam zagotovimo,da boste vsakokrat dobili unikaten okus, pisan vam na kožo.

 

Priprava:

Zmešajte suhe sestavine po lastnem okusu in dodajte toliko veziva (maščoba, med), da se začne vse skupaj sprijemati. Pozor: če boste uporabili sladkor, se bo začelo lepiti šele v pečici. Dodatke (kokosov čips, napihnenjece, kokice ...) vmešajte na koncu v že gotovo granolo. Tako ima granola več okusa.

Kosmiče razporedite po pekaču (na peki papir) in jih specite v že ogreti pečici na 180 stopinj. Pečete jih 20 minut in vmes večkrat premešajte.


domača ganola

 

4. Slana omleta - Vanjo zmešajte vse, kar vam je všeč – sir, čebulo, paradižnik, brokoli, gobe, kuhan krompir, bučke, papriko in začinite z začimbami.

 

5. Vaflji oziroma sladka omleta - Vaflje pripravite iz malo bolj gostega testa za palačinke (kot za omleto), ki ga spečete v pekaču za vaflje (oziroma kar klasično v ponvi, če boste pripravljali omleto). Za piko na I in dodatno dozo vitaminov jih obložite s svežim sadjem, namažite z domačim džemom ali medom.

 

6. Sveže sadje - Sveže sadje je vedno dobra izbira, tako za zajtrk, kot za malico. Izbirajte med različnimi vrstami sadja in s tem zagotovite pestrost vitaminov, mineralov in drugih hranljivih snovi. Priporočljivo je le, da poskusite najti čim več ekološko pridelanega sadja, ki je brez pesticidov in strupov.

 

7. Ovsena kaša za razdražen želodec - Ovsena kaša velikokrat dela čudeže zjutraj, ko se zbudimo z razdraženim želodcem. Privoščite si jo! Zvečer si natresite ovsene kosmiče v skledo, prelijte jih z vodo ali mlekom (uporabite lahko običajno kravje mleko, kozje, mandljevo, riževo), da se bodo kosmiči čez noč zmehčali. Zjutraj jih pogrejte na štedilniku in mešajte približno tri minute, da se kaša zgosti. Po želji dodajte še nasesekljano suho sadje, narezano sveže sadje in/ali oreščke.

 

Predlogi za nosečniški zajtrk po dnevih

Ponedeljek: Kos rženega kruha, lahka šunka, zelena paprika in skodelica čaja.

Torek: Ovseni kosmiči z navadnim jogurtom in banano.

Sreda: Polnozrnat kos kruha, čičerikina namaz (lahko si ga preporosto naredite sami ali uporabite kupljenega z manj maščobami), list zelene solate in paprika ter skodelica kakava.

Četrtek: Pirin toast z avokadovim namazom, sirom (po želji tudi s šunko) in rezinami sveže bučke ter napitek iz jagodičja.

Petek: Grški jogurt, pirini kosmiči, sveže bio jagode.

Sobota: Skuta s svežim sadjem po želji in žitna ploščica.

Nedelja: Vmešana jajca, kos ajdovega kruha z orehi, en narezan paradižnik in kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka.

 

Recept: NAPITEK IZ JAGODIČJA BREZ MLEKA

Potrebujete:

– 250 ml zamrznjenega ali svežega jagodičja

– 250 ml na kocke narezane melone

– 250 ml rastlinskega mleka z okusom vanilije

– nekaj listov mete

 

Priprava:

Sestavine do gladkega zmešajte v električnem mešalniku.

 

smuti

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
9
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
6
Namigi za preproste večerje
Kako pripraviti okusno in zdravo večerjo, ki je primerna tako za uvajanje hrane za dojenčka kot tudi za celotno družino?
6
Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
6



Nosečke, ne izpuščajte zajtrka!
Če ste pred nosečnostjo redno izpuščali zajtrk in ste ga v prvem trimesečju težko spravili po grlu, ker vam je bilo zjut...
Si lahko nosečnica privošči gobe in kostanj?
V nosečnosti je treba prehrano prilagoditi. Z vsakim letnim časom pridejo dobrote, katere si zaželimo, jeseni so to gobe...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?