|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lubenica – idealna prehrana za nosečnice

Metka Troha, 3.8.2023
Lubenica je odlična osvežitev v vročih poletnih dneh, hkrati pa pomaga zmanjšati jutranjo slabost in je dobra za razvoj otroka v trebuščku. Preberite zanimiva dejstva o uživanju lubenice v nosečnosti in preverite recepte s tem poletnim sadjem.

image
Lubenica je polna vitaminov, mineralov in vlaknin. (Freepik.com)
/11


Lubenica od vedno velja ko izjemno sočno sadje, ki je odlična hrana za uživanje poleti in ima hkrati visoke prehranske vrednosti. Dejansko je lubenica res zdrava vrsta sadja in če ste noseči, je lubenica idealna izbira za vas.

 

Zdravilne lastnosti lubenice

Kljub temu da je lubenica nizkokalorično živilo, je polna vitaminov, mineralov, vlaknin, zaradi česar ima visoko prehransko vrednost. Je bogata z ogljikovimi hidrati, zato je dober vir energije. Vsebuje naravne sadne sladkorje (fruktoza in glukoza), ki jih telo lahko hitro pretvori v energijo. Z uživanjem tega sladkega sadeža boste zadovoljili še tako veliko željo po sladkem in zato ne boste posegali po nezdravih sladkarijah.

Lubenica je bogata z betakarotenom, ki se razgrajuje v vitamin A, ki je pomemben za zdravje oči in rast celic. Vsebuje tudi veliko vitamina C in E, pomembnih antioksidantov, ki ščitijo celice in preprečujejo škodljive posledice prostih radikalov. Vsebuje tudi veliko vitaminov skupine B, posebej vitamin B6, ki pripomore k boljši odpornosti, skrbi za pravilno delovanje hormonov in živčnega sistem ter ima pomembno vlogo pri proizvodnji protiteles. Bogata je z minerali: kalijem, kalcijem, magnezijem, manganom, fosforjem, železom, selenom, cinkom in bakrom – vsi ti so zelo pomembni za nosečnico, saj pomagajo telesu pri normalnem delovanju.

 

PREBERITE TUDI:  Z eteričnimi olji nad nosečniške tegobe


Z uživanjem lubenice proti nosečniškim težavam

Lubenica je koristna za številne najpogostejše nosečniške težave:

- Proti jutranji slabosti v nosečnosti: Veliko nosečnic pravi, da je lubenica edino »zdravilo«, ki res deluje proti nosečniški jutranji slabosti in je edina stvar, ki jo lahko zjutraj "zadržijo" v trebuhu. Če jo boste uživali pred zajtrkom ali kot malico, vam bo pomagala ublažiti jutranjo slabost in bruhanje, saj vsebuje veliko vode in zgolj sadne sladkorje.

- Proti zgagi

- Proti otekanju: Lubenica vsebuje veliko vode, pa tudi citronske in jabolčne kisline, zato je odličen diuretik – izjemno učinkovito pospešuje izločanje odvečne tekočine iz organizma, kar je posebej dobrodošlo v nosečnosti, saj tako zmanjšuje otekanje. Posebej vam priporočamo uživanje lubenice v kombinaciji z agrumi.

 

PREBERITE TUDI: Zatekanje nog v nosečnosti


- Proti dehidriranosti: Ker lubenica vsebuje veliko vode, kar 92 do 95 odstotkov, je odlično živilo za preprečevanje dehidriranosti telesa. To je posebej pomembno v poletnih mesecih, ko se več znojite in izgubljate več tekočine. Z uživanjem dovolj tekočine in sočnega sadja, kot je lubenica, boste poskrbeli za hidracijo telesa, kar je pomembno pri preprečevanju utrujenosti in glavobola, ki rada spremljata nosečnost.

- Zmanjšuje pojavljanje krčev v mišicah: Minerali (kalij, magnezij), ki jih je v sadežu res polno, pomagajo preprečevati krče v mišicah, ki so predvsem pogosti v tretjem trimesečju.

- Zaščita pred UV sevanjem: v lubenici je veliko likopena, ki pomaga ščititi pred škodljivimi vplivi sonca, saj naravno dviguje zaščitni faktor kože in sodeluje pri obnovi kože po sončenju oziroma izpostavljanju kože UV sevanju. Pomembno je, da uporabljate tudi kremo za sončenje z zaščitnim faktorjem, vendar je dobro, da poskrbite tudi za zaščito kože "od znotraj". Če si z lubenico obložite obraz, boste s tem osvežili kožo in zmanjšali manjše gubice na obrazu.

- Proti slabokrvnosti: Ker lubenica vsebuje enako količino železa kot špinača, boste z uživanjem tega sadeža poskrbeli tudi za zalogo tega minerala, ki je pomemben za vaše zdravje in zdrav razvoj otroka v trebuhu. Hkrati lubenica vsebuje tudi vitamin C, ki pomaga pri absorbciji železa v kri.

 

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje železa v nosečnosti

 

Lubenica pomaga preprečiti pojav preeklampsije

Lubenica vsebuje zelo koristno sestavino, to je rdeči karotenoid likopen. Raziskava, objavljena v reviji za ginekologijo je pokazala, da z dodajanjem likopena lahko zmanjšamo pojav preeklampsije celo za 50 odstotkov. Sodelujočim v tej raziskavi so dnevno dodajali štiri miligrame tega elementa, lubenica pa ga vsebuje trikrat več, zato je lubenica odlično živilo proti pojavu pojav hipertenzije (povišanega krvnega tlaka) in/ali proteinurije (pojav proteinov v urinu), kar imenujemo tudi preeklampsija.

 

Uživanje lubenice v nosečnosti je dobro tudi za razvoj otroka v trebuhu. Vitamini A, C in B6 ter kalij in magnezij so izjemno pomembni za razvoj dojenčkovih kosti, vida, možganov, živčnega in imunskega sistema. Likopen pa igra pomembno vlogo pri rasti deteta v maternici.

 

4 slastni recepti z lubenico

1. Sok iz lubenice

Za žejo in hidracijo med nosečnostjo je odličen sok iz lubenice, osvežujoč in poln vitaminov ter mineralov. Pripravite ga tako, da v mešalniku zmešate osem koščkov lubenice brez kosti, da dobite gladko maso. Precedijte in soku dosajte malo limonovega ali pomarančnega soka.

 

2. Lubenična bovla

Ta čudovita rdeča bovla oziroma punč iz lubenice in malin je odlična rešitev za vroče poletne dni. Za poletno zabavo ali piknik ali kar tako, ko si zaželite kaj sladkega ali sladoled. S to bovlo boste zagotovo zadostili svoje želji po nečem sladkem in hkrati zaužilo veliko koristnega za svojega razvijajočega malčka v trebuščku.

Za recept kliknite TUKAJ ali na sliko >>>

bovla

 

3. Roza sladoled

Sladoled iz lubenice si lahko privoščite popolnoma brez slabe vesti tudi tisti, ki ne prenašate mleka in mlečnih izdelkov. Obenem je to zdrava sladica za vse nosečke, ki imate težave z nosečniško sladkorno. Poiskali smo dva recepta za sladoled, ki sta res enostavna za pripravo in hkrati izjemno osvežujoča za vroče poletne dni.

 

- Sladoled iz lubenice in kokosovega mleka

Sestavine:

2 dl kokosovega mleka

5 datljev

1 vaniljev sladkor

250 g lubenice brez olupka

 

Priprava:

V mešalnik vlijete kokosovo mleko, dodate datlje in vaniljev sladkor ter na kocke narezano olupljeno lubenico. Vse skupaj zmiksajte. Maso nalijte v posodo, primerno za v zmrzovanje in postavite v zmrzovalnik za tri ure. Nato maso še enkrat zmiksajte v mešalniku in jo ponovno dajte v zmrzovalnik za eno uro.

 

- Lubenični sladoled z okusom limone (oziroma okusom po želji)

Za tiste, ki vam sam okus sladoleda, narejenega iz lubenice ne ustreza, predlagamo, da lubenici dodate okus po želji.

Potrebujete: 600 g lubenice, žličko limonovega soka

Lubenico narezano na koščke in limonov sok zmiksajte in precedite. Dobljeno tekočino nalijte v kalupe za lučke ali manjše kornete, ki ste jih naredili iz tršega papirja. Vsak »kornet« pokrijte z alu folijo. Ko se sladoled v kornetu nekoliko strdi, vtaknite skozi alu folijo lesene palčke, da boste dobili lučke. Pustite v zmrzovalniku, dokler se masa popolnoma ne strdi.

Če želite drugačen okus, namesto limonovega soka dodajte grški jogurt z manj maščobe ali kakšen drug sadni sok.

 

4. Poletna solata z lubenico in feta sirom

Ta osvežilna poletna solata je polna sestavin, ki so v nosečnosti pomembne za vaše zdravje in zdrav razvoj vašega otroka v trebuščku. Čeprav se vam bo mogoče to, da lubenico kombinirate s sirom zdelo nenavadno, vam predlagamo, da vseeno poskusite. Okus sladke lubenice in slanega sira se res lepo dopolnjuje. Seveda, če vam katera od sestavin res ne ustreza, jo lahko mirno izpustite ali pa dodate kaj po svojem okusu.

 

Sestavine:

10 koščkov olupljene lubenica

1 zrel avokado

1 mini čebulica (nasesekljana)

feta sir

sveža meta

olivno olje

limetin sok – sveže stisnjen

sol

poper

 

Priprava:

Avokado narežemo na manjše koščke in zmešamo z lubenico. Čebulo in meto narežemo in dodamo lubenici. Zmešamo oljčno olje, limetin sok, sol in poper ter prelijemo prek lubenice. Dobro premešamo in postavimo v hladilnik za eno uro. Ko je solata dobro ohlajena, vanjo nadrobimo še feto.

 

VIRI: Yumama.com, Mojirecepti.com

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
12
Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
6
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
6
Kvas, soda ali vinski kamen?
Veliko je slišati, da je kvas v pekovski izdelkih slabši z vidika zdrave prehrane kot ostala sredstva za vzhajanje. Pa j...
5



Drugo trimesečje: Pravilna prehrana + recepti
Od četrtega meseca nosečnosti dalje začne otrok hitreje rasti. V tem času je vaša prehrana lahko v močno oporo najrazlič...
Nezdrava hrana za nosečnice
V nosečnosti se izogibajte nezdravih navad, saj te škodujejo vam, še nerojenemu otroku in kot pravi doula Špela Peternel...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?