|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Diabetes in nosečnost

www.diabetes.si, 13.11.2014
Včasih je diabetes pri nosečnicah veljal kot velika nevarnost, tako za mamo kot za otroka. Danes pa nosečnica z diabetesom lahko donosi otroka brez kakršnih koli zapletov, če skrbi za zdravje, prehrano in krvni sladkor vseh devet mesecev.

image
Nosečka z diabetesom mora paziti na prehrano. (www.diabetes.si)
/11


Najboljše za žensko pa je, da že v samem startu spočne otroka, ko je raven sladkorja normalna, zato je priporočljivo, da bi bila nosečnost pri ženskah z diabetesom načrtovana.


Tri vrste diabetesa v nosečnosti

Za razliko od ostale populacije imajo lahko nosečnice tri vrste diabetesa:

  • tip 1, ki se zdravi z inzulinom, 
  • tip 2, ki se vse pogosteje pojavlja že po tridesetem letu in ga zdravijo z dieto ali/in s tabletami, kar je v nosečnosti manj priporočljivo, lahko pa se pojavi v začetku nosečnosti in še 
  • tretji tip, ki se pojavlja v drugi polovici nosečnosti, zato imenovan gestacijski diabetes. V zadnjem obdobju nosečnosti placenta proizvaja hormone, ki spodbudijo delovanje inzulina, kar privede do povečanja sladkorja v krvi. Pri zdravljenju nosečniškega tipa običajno zadostuje že dieta in skrbna kontrola sladkorja v krvi. Po porodu diabetes največkrat izgine, je pa raven sladkorja priporočljivo kontrolirati vsa leta.

 

Kontrola sladkorja med nosečnostjo

V prvih 13 tednih se razvijajo organi ploda. Previsoka raven sladkorja v tem obdobju lahko povzroči tveganje za nepravilen razvoj organov. Raven sladkorja pri materi je zelo pomembna, saj velik del glukoze prehaja skozi placento do otroka. Po 13 tednih otrokova trebušna slinavka, začne delovati tako da proizvede več inzulina, kar pri otroku poveča rast maščobnega tkiva, zato se lahko otrok rodi zelo velik, kasneje je lahko nagnjen k debelosti. Tudi sam porod je lahko otežen.

 

Kakšna mora biti raven sladkorja med nosečnostjo?

Strokovne smernice za zdravstveno oskrbo bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 iz leta 2007 opredeljujejo diagnozo nosečnostne sladkorne bolezni takole:

- na tešče 5,3 milimolov

- po 60 minutah 10 milimolov

- po 120 minutah 8,6 milimolov

- po 180 minutah 7,8 milimolov.

Za diagnozo nosečnostna sladkorna bolezen je bilo potrebno doseči ali preseči dve mejni vrednosti.


Po novi doktrini pa se nosečniški diabetes ugotovi, če je: 

- glukoza na tešče 5,1mmol/l

- 60 minut po obremenitvi z glukozo - 10,0 mmol/l

- 120 minut po obremenitvi z glukozo - 8,5 mmol/l

Za diagnozo mora biti dosežena ali presežena vsaj ena vrednost.

 

Nevarnost hipoglikemije

Preveč ambiciozni cilji lahko privedejo do hipoglikemije (prenizka raven sladkorja v krvi). Zato je pomembno, da sladkorja v krvi ni premalo, če nosečnica začuti omotico ali postane potna, mora pojesti nekaj sladkega in problem je rešen. Zato mora nosečnica vedno nositi s seboj kakšno sladko stvar, lahko dve do pet karamel. Manjša hipoglikemija ni nevarna za otroka.

 

Ali lahko dojim otroka?

Seveda lahko. Ne glede na to kateri tip diabetesa imate, poskušajte dojiti otroka. Materino mleko vsebuje snovi, ki pomagajo pri razvoju otroka in ga varujejo pred infekcijami in boleznimi.

 

Bo moj otrok diabetik kot jaz?

Če imate diabetes tipa 1, potem ima vaš otrok večjo možnost, da postane diabetik kot ostali otroci. Obstajajo poporodni testi, ki pokažejo ali bo otroka kasneje ogrožal diabetes. Testi niso priporočeni, ker četudi se pokaže možnost razvoja diabetesa tipa 1, ni zdravil, ki bi to lahko preprečila. Kolikor imate diabetes tipa 2, lahko vaš otrok, ko odraste, postane diabetik, ker je ta tip diabetesa velikokrat povezan z dednostjo. Velik prispevek k temu sta tudi nezdrav način življenja in prevelika teža, zato naučite otroka, da bo skrbel za svojo prehrano, se gibal in pazil na svojo telesno težo.

 

Dieta z večjim vnosom beljakovin

Ni prevelike razlike v hrani, samo večji poudarek mora biti na beljakovinah. Nosečnica mora pazljivo spremljati svojo prehrano, tehtati in zapisovati obroke. Tudi slaščice so dovoljene. Paziti morajo, da ne jedo preveč, kajti poveča se lahko sladkor v krvi (s tem plod ne dobi dovolj hranilnih stvari). Če pridobite preveč na teži, potem se morate pripraviti na določene omejitve pri hrani.

 

Tablete lahko škodujejo otroku

V nosečnosti so tablete za diabetes odsvetovane, ker utegnejo škodovati otroku. Če se raven sladkorja v krvi ne more kontrolirati z dieto, se uporabi inzulin. Nosečnice dobijo tri do štiri injekcije inzulina na dan, da ohranjajo kontrolo normalen nivo sladkorja v krvi. V sodobnem času lahko dobijo tudi senzor za neprekinjeno merjenje krvnega sladkorja skozi ves dan, zlasti tiste, ki imajo tip 1 in načrtujejo nosečnost.

 

Nosečniški diabetes je kompleksna tema in za optimalen razvoj otroka morate upoštevat navodila vašega zdravnika in biti dobro izobraženi o poteku bolezni, ni pa potrebno pretiravati, saj lahko pride do prenizkih sladkorjev, ki pa niso zaželeni.


VIR: www.diabetes.si


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...
6
VIDEO: Tako izgleda epiduralna analgezija
Če razmišljate o epiduralni analgeziji, kot sredstvu za lajšanje porodnih bolečin, potem si poglejte video, kako izgleda...
5
Je operativno čiščenje maternice po splavu...
V Sloveniji ženska, ki pri ginekologu izve, da njene nosečnosti ni več, prejme napotnico za tabletke ali operativno čišč...
5
Resnična čudežna zgodba: Vaš sin ne bo pre...
Na vhodu bolnišnice je mamo pričakala zdravnica in ji povedala, da sin, star en teden, ne bo preživel.
5



Kdaj te bom prvič začutila?
Od tistega dne dalje, ko se nosečnici na testu pokaže tisti magični plusek, komaj čaka, da bo začutila prve gibe svojega...
Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?