|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenje priporočljivo tudi po 2. letu

Uredništvo Ringaraja.net, 14.6.2016
Svetovna zdravstvena organizacija priporoča dojenje ob ustrezni mešani prehrani do drugega leta starosti ali dlje, saj naj bi materino mleko ščitilo otroka pred številnimi nalezljivimi boleznimi.

image
Številni pozitivni učinki daljšega dojenja za mamico in otroka
/11


Dojenje je koristno tudi za otroka, starejšega od enega in celo dveh let ter več. Materino mleko namreč tudi v drugem letu starosti še vedno nudi otroku zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. Z meseci dojenja pa hkrati narašča tudi zaščita otroka in matere pred kroničnimi nenalezljivimi obolenji, ki so pogosta danes (alregije, debelost, rak dojk ...). 


Šest pozitivnih vplivov dojenje v drugem letu starosti

1. Dojenje pomembno ščiti otroka pred okužbami tudi v drugem letu življenja.

2. Dalj časa dojeni otroci imajo manjšo verjetnost debelosti v otroštvu in adolescenci.

3. Vpliv dojenja na kognitivni razvoj otroka je sorazmeren s skupno količino popitega materinega mleka.

4. Leto in več dojenja bistveno zniža tveganje za rak dojke pri materi.

5. Dojenje zmanjša tveganje raka na jajčnikih pri materi, in sicer je to zmanjšanje je premo sorazmerno z dolžino dojenja.

6. Dojenje, daljše od 12 mesecev, zmanjša tveganje za pojav metabolnega sindroma in diabetesa tipa 2 pri materi.


Številne študije, ki raziskujejo vplive dojenja dokazujejo pozitiven vpliv večjega odmerka zaščitnih snovi v mleku, torej daljšega dojenja, na zdravje otroka in matere. Iz tega izhaja, da je priporočljivo nadaljevati z dojenjem tudi po prvem letu otrokovega življenja.


Vir: Marjetka Žefran Drole, dr. med., spec. pediatrije, IBCLC; Dojenje po 12. mesecu – medicinski vidiki. Zbornik prispevkov Dojenje in delo – naj deluje (2015). Nacionalni odbor UNICEF-a Slovenija za spodbujanje dojenja in Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije.


Na Facebook strani Društva svetovalcev za laktacijo Slovenija boste našli še veliko koristnih prispevkov, povezanih z dojenjem.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čustveni razvoj otroka (I. del)
Starši otroku podajajo načine in tehnike predvsem pa občutek in izkušnjo za spoprijemanje s čustvenimi stanji!
4
Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
4
Pravilno polaganje dojenčka
O pravilno obračanju in dvigovanju dojenčka smo vas seznanili že v prejšnjih prispevkih, tokrat smo za vas zbrali še nap...
4
Naš dojenček postaja samostojen
V prvem letu življenja je otrok povsem odvisen od svojih staršev. Ko otrok pa enkrat shodi, se začne njegova odvisnost p...
3



Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?