|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družinski izlet na Kras

Anja Svetina Nabergoj, 28.7.2023
Kras nam je tako pri srcu, da se tja odpravimo kar pogosto. Včasih le na sprehod in kosilo, včasih za cel vikend ali celo dlje.

image
Naužijte se lepot Krasa (foto: Dominstil.si)
/91


Čeprav je tale zapis avtorice nastal po jesenskem potepanju po Krasu, je vroče poletje prav tako idealen čas za družinski izlet po tej čudoviti slovenski pokrajini.  

 

Gurmanski užitki

Prvi dan smo prišli precej pozno in smo se na poti ustavili na večerji v Restavraciji Apolonia v Šmarjah pri Sežani. Gurmansko razvajanje je bilo predvsem užitek za nas starše, a sta tudi Jun in Klara uživala ob kraških dobrotah in se kljub pozni uri zabavala s tekanjem po restavraciji. Ko pa sta postala preveč utrujena, smo se počasi odpravili v Šepulje, kjer smo prespali na Domačiji Šajna. Svež zrak in hlad kamnite hiše sta malčka hitro uspavala, pa tudi odrasli tisti večer nismo ravno ponočevali. 

 

Hrana, potepanje, "šoping" in vino

Naslednje jutro nas je pričakalo toplo sonce, tišina na vrtu in zajtrk. Jun in Klara sta si na vrtu hitro poiskala svojo zabavo in zajtrk pojedla »na obroke« med tekanjem po travi, zalivanjem rož in drugimi vragolijami. Mi štirje pa smo si privoščili počasen zajtrk in kovali načrte, kako bomo preživeli sobotni dan. Sklep je bil soglasen – čim bolj ležerno, s kakšnim dobrim kosilom, obiskom prijatelja vinarja in morda celo s popoldanskim počitkom.

Tako smo se po zajtrku odpravili na sprehod po bližnjih travnikih in vinogradih. To je bila res prava sprostitev. Na poti smo našli robidnice ter se kar dolgo zadržali ob nabiranju in sladkanju z okusnimi sadeži. Za nepozabno kosilo sta poskrbela Peter Patajac in njegova žena v Restavraciji Ruj. Vedno nasmejani, otrokom prijazni in z odlično hrano nas še nikoli niso razočarali. Jun in Klara sta takoj »posvojila« igrače in igrala domačih otrok na vrtu, odrasli pa smo dobili priložnost za mirno kosilo.

Po kosilu se je moški del ekipe nepričakovano ponudil, da čuva otroke in s Tanjo sva takoj sprejeli ponudbo. Najina garderoba potrebuje nekaj osvežitve, sva hitro sklenili in skočili v Trst na žensko popoldne. Šele v avtu sva se zavedli, kako redki so popoldnevi brez otrok. Ker sva obe precej nenaklonjeni nakupovanju in so posledično zato tudi najine omare bolj prazne kot polne, sva na hitro naredili seznam najnujnejših jesenskih nakupov. V Trstu nisva bili že zelo zelo dolgo, zato sva hitro poklicali nekaj prijateljic za nasvet, v katero trgovino naj greva, da bo čim manj tekanja po mestu. Po treh urah prijetnega druženja in klepeta, ki ga je prekinjalo le vmesno pomerjanje oblačil, sva si privoščili še sladoled na poznem popoldanskem soncu, nato pa sva se počasi odpravili nazaj na Kras. Po mestnem potepanju nama je prav prijal večer v umirjenem kraškem okolju ob kozarcu odličnega vina z najinimi najdražjimi.

Ta večer smo bili vsi malo manj utrujeni in ko sta otroka zaspala, smo se starši še malo zaklepetali. Na poti v sobe pa sta se fanta odločila, da tudi onadva potrebujeta nekaj moške družbe, zato sta se odpravila v Dutovlje do prijatelja vinarja. Pri Joškotu se je okušanje vin hitro raztegnilo v jutranje pogovore, zato sva se s Tanjo kmalu odpravili spat k malim škratkom. Za fanta pa je bila noč še dolga. 

 

Izlet po kraških vaseh

Naslednje jutro se je Jun zbudil zgodaj in poln energije, jaz pa sem še iskala načine, kako bi še par minut poležala. Malo sem potegnila z dojenjem, potem pa sem le spoznala, da bo treba vstati. Na vrtu sta že čakali Tanja in Klara, fantoma pa smo dovolili malo nedeljskega lenarjenja po napornem okušanju vin. Po poznem zajtrku smo se odpravili na izlet po prelepih kraških vaseh. Odkrivali smo nove kotičke, spoznavali domačine in sanjarili, kako lepo bi bilo živeti v teh krajih. Veliko smo jih že obiskali in prehodili. Tokrat so bili na vrsti Skopo, Pliskovica in Gorjansko. Še lepše kot z avtomobilom je Kras raziskovati s kolesi in morda bo to naš naslednji izlet. Obstaja kar nekaj označenih kolesarskih poti po Krasu (več informacij najdete tule).

Ko smo se bližali Gorjanskemu, ki je čisto na slovensko-italijanski meji, smo se na hitro odločili za kratek izlet v Sesljan, ki je odlična izbira za majhne otroke. Lepo urejena sprehajalna pot ob morju, igrala za otroke in sveža morska hrana so odlična nedeljska izbira. Ko smo sedeli ob morju in čakali sončni zahod, sem ugotovila, da tega vikenda še dolgo ne bomo pozabili. 

 

Dejstva o Krasu

Kras, apnenčasta planota na JZ delu Slovenije, vpeta v objemu Tržaškega zaliva, Vipavske doline, Brkinov, Pivke in slovenske Istre, že tisočletja vabi ljubitelje naravnih in kulturnih lepot na popotovanje ter spoznavanje zanimivih značilnosti kraškega sveta. Zaznamuje ga prehodna lega med celinskim podnebjem osrednje Slovenije in milim submediteranskim podnebjem severnega Jadrana.

Čeprav so za Kras značilni teran, pršut in burja, predstavlja le-ta še mnogo več. Izjemno doživetje ponuja že sprehod po skrivnostnem podzemnem svetu številnih kraških jam, naravne vrednote in kulturno dediščino pa lahko spoznavate ob sprehodih po kraških gmajnah, med številnimi vrtačami in zapuščenimi kali ter od burje upognjenimi drevesi, med katerimi vas bodo stranske poljske poti pripeljale do naselij, ohranjenih kamnitih hiš in tamkajšnjih ljudi, ki že od praskupnosti ustvarjajo in oblikujejo življenje v tem delu sveta. Obisk Krasa je doživetje v vsakem letnem času, jeseni pa je kraška planota še posebej lepa, saj zažari v ognjeno rdeči barvi ruja in v pisanih listih vinske trte, kar daje pokrajini poseben čar (povzeto po Vodnik po Krasu). 

Več informacij o ponudbi in dogodkih na Krasu www.vodnik.kras-carso.com. 

 

Gostilne na Krasu:  

- Okrepčevalnica Ruj, Dol pri Vogljah 16, Dutovlje (www.ruj.veha.net) 

- Ostrouška Pelicon

- Gostilna Apolonija, Šmarje pri Sežani 79, Sežana (www.gostilna-apolonia.org)

- Domačija Šajna, Šepulje 33, Sežana (www.sajna.si)


Prenočišča na Krasu:

- Mladinski hotel v Pliskovici (zelo zanimiva je Pliskina pot http://www.pliskovica.si/)

- Turistična kmetija Petelin Durcig v Pliskovici

- Domačija Šajna v Šepuljah

- Turistična kmetija Abram- Žerjal v Svetem pri Komnu

- Turistična kmetija Živcovi v Skopem 

 

Izletniške točke

Če boste na Krasu preživeli več dni ali pa se boste tja odpravili ponovno, vam poleg prelepih kraških vasi priporočam še nekaj lepih izletniških točk.

1. Park Škocjanske jame

Škocjanske jame so še vedno edini spomenik v Sloveniji in na klasičnem Krasu, vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. Regijski park vključuje izredno značilno in v svetovnem merilu neponovljivo kraško pokrajino, ko je na enem mestu največ strnjenih naravnih vrednot oz. naravne dediščine v obliki kraških ali drugih pojavov in zanimivosti. Skupaj s spletom jam, udornih dolin in posameznih naravnih spomenikov tvori regijski park tipično kraško »arhitekturo«. Tako Škocjanske jame kot naravne znamenitosti v parku nad jamami so resnično vredne ogleda.

2. Kobilarna Lipica

V slikovitem kraškem okolju leži Kobilarna Lipica, zibelka vseh lipicanskih konj na svetu, ustanovljena leta 1580. Več kot štiri dolga stoletja neguje kobilarna tradicijo vzreje in selekcije konj čistokrvne pasme. Odločite se lahko za sprehod po nedotaknjeni naravi, jahalni tečaj, prijeten izlet v kočiji po parku, ogled ene najstarejših kobilarn na svetu ali ogled plesočih lipicancev v ritmu glasbe na predstavah klasične umetnosti dresurnega jahanja.

3. Sesljan, Rilkejeva pešpot in Devinski grad

Sesljan (italijansko Sistiana) je naselje v občini Devin–Nabrežina v tržaški pokrajini v Italiji. Sesljan leži približno 70 m nad morjem. Sesljanski zaliv pod mestom je priljubljena turistična točka. Ob koncu 19. stoletja je postal Sesljan (poleg Gradeža in Opatije) eno od najbolj priljubljenih obmorskih letovišč v Avstro-Ogrski. Nad Sesljanskim zalivom se začenja znana Rilkejeva pot, ki vodi do Devinskega gradu. Na tem mestu je Rainer Maria Rilke spisal znamenite Devinske elegije. Ob poti si sprehajalci lahko ogledajo celo vrsto zanimivih kraških pojavov (žlebiči, škraplje, griža) (povzeto po Wikipedii).

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ohladimo se na Lagunkovem družinskem dnevu
Na Laguni Mestni plaži bodo to nedeljo, 12. avgusta 2018, pripravili že 3. Lagunkov družinski dan s privlačnim zabavno-š...
3
Slap Peričnik
Kaj je slap? »To je velika voda, ki teče iz planin.«, »To je voda.«, »To je reka, ki teče po skalah.«, so odgovori vrtče...
3
Jeruzalemske gorice
»Potujemo v Jeruzalem in kdo gre z nam? Od tam naprej pa v Betlehem in ti greš z nam!«, poje priljubljena otroška ljudsk...
3
Družinsko odkrivanje skritih biserov Slove...
Preverite seznam 60 družinskih izletov do skritih biserov Slovenije, ki jih je zbral biolog in poznavalec Slovenije Pete...
3



5 top družinskih izletov po Sloveniji
Ringarajine družine se rade potepamo in zato ne preseneča, da so med branimi vsebinami predlogi za družinske izlete v na...
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...