|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

En kozarček rdečega za nosečnico?

P.L., 27.7.2012
Ali potrebuje nosečnica več tekočine? Zakaj pride do otekanja, kako si lahko pomaga? Ali pivo res pripomore k večji količini mleka? Ali doječa mamica lahko pije pravo kavo? Preberite si!

image
/11


Pogovarjali smo se z doulo Martino Judež in ji zastavili nekaj najpogostejših vprašanj nosečnic in doječih mater. Preberite si njene nasvete.


Zakaj potrebuje nosečnica več tekočine?

Včasih so rekli, da mora nosečnica jesti za dva, kar seveda količinsko ni nujno potrebno. Je pa zelo pomembno pitje zadostne količine tekočine, saj voda pomaga pri pretoku hranljivih snovi po krvi do otroka. Dovolj tekočine omogoča lažje izločanje škodljivih snovi iz telesa matere, prav tako pa tudi redno uriniranje, kar je pomembno pri preprečevanju okužbe sečil, katerim so nosečnice bolj izpostavljene. Če nosečnica dovolj pije, s tem skrbi za zdravo prebavo in nenazadnje za bolj sijoč videz svoje kože.


Nekatere nosečnice predvsem proti koncu nosečnosti tudi otekajo, zlasti je to opazno na gležnjih. Kako si lahko pomagajo?

Na otekanje zelo vplivajo nosečnostni hormoni. Kar lahko naredi nosečnica je to, da pije dovolj tekočine, ki je čim bolj enakomerno razporejena preko dneva in da si kar največkrat privošči poležavanje s privzdignjenimi nogami. Koristna hrana proti otekanju, ki se jo sedaj v poletnem času lahko dobi, pa so lubenice, buče, kumarice. Pri pitju čajev pa je potrebno biti pozoren na izbor čajev, ki so primerni za nosečnico.


Kako pa je s pitjem med dojenjem? Kaj pomaga povečati tvorbo mleka?

Med dojenjem je ravno tako kot med nosečnostjo potrebne več pijače, vendar nalivanje z npr. čajem za dojenje ne bo imelo nobenega učinka na povečano tvorbo mleka, če mamica otročka ne bo dovolj pristavljala. Zadnjič je ena mamica na mojem srečanju mamic z dojenčki sama spoznala, da čudežne hrane in pijače za povečano tvorbo mleka ni, ključno je, da ima dojenček možnost čim večkrat in čim dlje sesati dojko. Omejevanje otrokovega sesanja v času trajanja podojev in pogostosti dojenja je torej glavni krivec za zmanjšano tvorbo materinega mleka.


Ali lahko mamica pije pravo kavo?

Kava je tudi moja razvada, kateri se med nosečnostjo in dojenjem nisem odrekla. Veliko nosečnicam v prvih tednih nosečnosti ne diši, lahko rečemo, da telo v najobčutljivejših tednih otrokovega razvoja samo poskrbi, da prejme le najboljše. Moj predlog je, naj količina zaužite kave ostane v zmerni količini.


Ali pivo res dela mleko?

Nekatere mamice opažajo, da imajo povečan iztok mleka po kozarcu piva, vendar menim da na to vpliva predvsem dejstvo, da mati verjame v moč piva, nekaj pa ima zraven opraviti tudi večja sproščenost matere, ki je prav tako pomemben dejavnik uspešnega dojenja. Hrana in pijača matere v resnici zelo malo vplivata na uspešnost dojenja, odločilen vpliv gre pripisati notranji naravnanosti matere do dojenja, vplivu oziroma podpori njene bližnje okolice ter psihološkim vzrokom.


Kako na dojenčka vpliva kozarec rdečega vina, kozarec piva?

Ob tem vprašanju se spomnim na mojo staro mamo, ki je vedno rada rekla, da kozarček rdečega dobro vpliva na kri, vendar menim, da je neprimerno, da si nosečnica ali doječa mati skuša na ta način povečati število rdečih krvnih telesc. Redno pitje alkoholnih pijač med nosečnostjo in dojenjem lahko škodi dojenčku v smislu njegovega počasnejšega umskega in motoričnega razvoja, vpliva na materin slabši izcejalni refleks in zmanjšuje količino mleka. Če pa ob posebni priložnosti doječa mati spije kozarec vina ali piva, pa to ne bo imelo nobenih večjih posledic.

 

Če imate vprašanje za doulo Martino Judež o nosečnosti, dojenju, materinstvu …, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

Preberi še:

Delavnica za bodoče starše, ki je ne smete zamuditi!

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
5
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
4
Predviden datuma poroda je vedno samo okviren
Ginekolog vam bo rok poroda izračunal s pomočjo posebne formule, vendar je to le približna ocena in ne pomeni, da se bo ...
4
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
4



Kako se računajo tedni in meseci v nosečno...
Dnevi, tedni, meseci, tromesečja? Če ste zmedeni, niste edini. Medtem ko nekateri govorijo o nosečnosti, ki traja 9 mese...
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?