|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je duda res tako slaba razvada?

Uredništvo Ringaraja.net, 12.3.2024
Se tudi vam zdi, da bi vaš dojenček potreboval dudo, pa mislite, da mu je ne bi bilo prav dati, saj jo strokovnjaki odsvetujejo? Zakaj je vedno takšen »halo« okrog cucljev? Je res tako narobe, če mu jo ponudite?

image
Duda zmanjšuje tveganje za smrt dojenčka v postelji. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Dojenčki so si različni in nekateri imajo večjo potrebo po sesanju, da se umirijo. Večino časa sicer te potrebe zadovoljujejo z dojenjem, toda veliko je dojenih dojenčkov, ki kljub pogostem pristavljanju na dojko v usta še vedno tlačijo svoj prst. In čeprav je prst bolj »naravna« izbira od dude, kljub vsemu obstaja razlog, zakaj je duda še boljša od palca.


Pediatri dudo priporočajo za spanje. Zakaj?

Najnovejše priporočilo ameriške pediatrične akademije je, da naj bi dudo dojenčku ponudili za dnevno in nočno spanje. Raziskave so pokazale, da s tem zmanjšamo tveganje za t. i. smrt v zibki oz. nenadno smrt dojenčka v postelji (ang. SIDS).

Pediatri svetujejo, da se dude ne ponuja dojenim novorojenčkom do prvega meseca starosti, da ne bi povzročila sesalne zmede. Umetni cuclji na stekleničkah in dudah so dojenčkom namreč enostavnejši za sesanje, kar lahko povzroči težave pri pravilnem prisesanju na materino bradavico. Prav tako se novorojenčki radi jezijo zaradi vnetih in ranjenih bradavic, zaradi česar lahko celo pričnejo zavračati dojenje.

 

PREBERITE TUDI: Zakaj lonček za učenje pitja ni dober za razvoj?


Ali dude res varujejo pred nenadno smrtjo v postelji?

Po mnenju ameriških pediatrov naj bi bila smrt v zibki posledica globokega spanca novorojenčka, katerega telo še ni sposobno, da se spontano vzburi, ko pride do stiske. Ko dojenček sesa cucelj, ne spi tako globoko, zato je tveganje za smrt manjše.


Številni strokovnjaki za dojenje pa se s tem ne strinjajo. Po njihovem mnenju je mati narava novorojenčke »opremila« s popolnim načinom za spodbujanje sistema za vznemirjenje – pogosto nočno zbujanje zaradi potrebe po dojenju in spanje poleg mame. Dejansko sta skupno spanje in dojenje odlična zaščita pred smrtjo v zibki, saj oboje ohranja dojenčkovo fizično sposobnost vznemirjenja na višji ravni. Dojenčkov ritem spanja se zaradi skupnega spanja celo uravna z materinim.


Ponujanje dude dojenim dojenčkom torej nima posebnega varovalnega učinka, zato večina strokovnjakov za dojenje še vedno nasprotuje uporabi cuclja. Pogosto dojenje je najboljši način za proizvajanje zadostne količine mleka v dojkah in materino mleko je najboljša hrana za zdrav razvoj dojenčka. Dojenčki v času nočnega dojenja popijejo kar tretjino potrebne dnevne količine mleka in zato lahko ponujanje dude med spanjem povzroči padec telesne teže pri dojenčku, zamašene mlečne vode, mastitis in zmanjšanje zaloge mleka pri materi. Z drugimi besedami, cucelj lahko hitro pripelje do nedojenja.


Zagovorniki ustvarjanja vezi med materjo in dojenčkom so zaskrbljeni tudi zaradi tega, ker naj bi z utišanjem dojenčkovega joka, ki mu v usta potiskamo dudo, nadomeščali dotik in nežnost, ki sta za dojenčke izjemno pomembna. Dojenje namreč ni samo hranjenje otroka, ampak otroku daje tudi občutek varnosti in je zanj najboljša tolažba. Ko dojenček joče, ga moramo pestovati. Dojka ni samo nadomestilo za dudo, je naraven način za pomiritev otroka.

 

PREBERITE TUDI: Otroški jok - resnice in zmote


Zakaj torej sploh uporabljati dudo?

Dejstvo je, da so dojenčki različni in nekateri potrebujejo veliko več sesanja kot drugi. Celo pogosto dojeni dojenčki lahko sesajo zraven še prst. Nekateri novorjenčki so sesali prst že v maternici in tudi ko se rodijo, prstki takoj najdejo pot v njihova usta. Res je, prst je bolj naraven od umetnih cucljev in vedno na voljo. Tudi sredi noči bo vsak dojenček takoj našel svoj palec in znano je, da so otroci, ki sesajo prst veliko boljši v spanju od tistih, ki tega ne počnejo.


Kakorkoli že, niti prsta niti cuclja ne bi smeli uporabljati petletniki in več, ko začnejo mlečne zobke nadomeščati stalni zobje in v teh primerih se je dude lažje znebiti kot palca, saj mu je prst vedno na voljo. Dudo vržemo stran, otrok jo nekaj dni pogreša in nato se privadi, da je nima. Prst pa je vedno tu. Težave pri odvajanje od sesanja le tega lahko pri otroku povečujejo občutek sramu in vodijo v stisko, ker otrok ne more zadovoljiti zahteve staršev in zobozdravnika. Seveda, tudi tu so si otroci različni, saj nekateri tudi z odvajanjem od sesanja prsta nimajo težav.


PRIREJENO PO:

http://www.ahaparenting.com/Ages-stages/newborns/whats-wrong-with-pacifiers

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
4
Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
4



Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?