|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Formula za uspavanje jokajočega dojenčka v 13 minutah

Uredništvo Ringaraja.net, 1.8.2023
Starši iščemo tisto magično formulo s katero bi uspavali dojenčka, ki neutolažljivo joče. Takšen jok je namreč za vsakega starša pravi obup. Zato vas bo to razveselilo: znanost ima očitno rešitev, da vam bo to uspelo v manj kot četrt ure.

image
Dojenček, ki neutolažljivo joče, marsikaterega starša spravi na rob obupa. Kot kaže, ima znanost zdaj rešitev, kako ga pomiriti in uspavati. (@pch.vector/Freepik.com)
/11


Saj poznate tisti občutek nemoči, ko poskušate pomiriti neutolažljiv jok svojega dojenčka in ste zaradi tega že na robu obupa, ker nič ne deluje? Japonski raziskvalci trdijo, da so našli recept za uspeh, ki vam bo zelo verjetno pomagal uspavati jokajočega otroka. Glavna sestavina je po njihovi razlagi nošenje, namesto da dojenčka zgolj držimo v naročju.

 

Raziskovalci RIKEN Center for Brain Science na Japonskem so odkrili formulo, kako jokajočega dojenčka hitro uspavati in rezultate objavili v reviji Current Biology. Kumi Kuroda, doktor znanosti, ki je vodil študijo, je ocenil, kako na jokave dojenčke fiziološko vpliva držanje, nošenje in polaganje.

 

PREBERITE TUDI: Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro

 

Raziskovalci so uporabili naprave EKG za merjenje srčnega utripa in video kamere, s katerimi so snemali dojenčke, medtem ko so njihove mame preizkušale različne metode umirjanja: nošenje, vožnjo z vozičkom in jih držale v naročju, medtem ko so sedele. 

 

13-minutna forumula, ki se je izkazala za najuspešnejšo

Jokajoči dojenčki so se najhitreje umirili in zaspali, če je mama najprej pet minut z dojenčkom tesno ob sebi v enqkomernem ritmu hodila po prostoru. Ob tem so vsi dojenčki prenehali jokati in se jim je znižal srčni utrip - približno polovica jih je zaspala pred iztekom petih minut. Otrok, ki ga je mati še osem minut spečega dražala v naročju in mirno sedela, preden ga je odložila v posteljico, je spal dalje ne da bi se ob prenosu v posteljico zbudil.

 

FORUMA ZA SPANJE: 5 MINUT HOJE + 8 MINUT SEDENJA BREZ NENADNIH GIBOV = USPAVAN DOJENČEK

 

Raziskovalci so ugotovili, da so dojenčki zelo občutljivi na vse materine premike - njihov utrip se je, na primer, povečal že ob tem, ko se je mama samo obrnila ali se za hip ustavila.

Najbolj pa je že uspavane dojenčke vznemirila ločitev od mame (to je glavni razlog, zakaj "premik" v posteljo ne deluje), zato je bilo ključno, da je mama po hoji še nekaj minut posedela in s tem ohranila tesen telesni stik z dojenčkom, dokler ta ni dovolj globoko zaspal. Po tem je bil prenos v posteljico uspešnejši.

 

PREBERITE TUDI: 5 skrivnosti o spanju dojenčkov


Formula deluje samo pri jokajočih dojenčkih

Kaj pa sedenje in držanje jokajočih dojenčkov brez hoje? Raziskovalci pravijo, da jim to ni pomagalo, da bi se pomirili – pravzaprav se je srčni utrip dojenčkov po navadi povečal in so še bolj jokali. 

 

Hoja pa ni delovala uspavalno pri že umirjenih dojenčkih. "Presenetljivo pa je, da tega učinka ni bilo, ko so bili dojenčki že mirni," je pojasnil glavni avtor študije Kumi Kuroda. Trik za spanje je torej deloval le pri jokajočih dojenčkih.

 

Tukaj je še nekaj koristnih nasvetov, ki jih je dr. Kuroda zaupal spletnemu portalu Motherly:

- Med umirjanjem dojenčka hodite po ravni površini v notranjem prostoru. 

- Podprite otrokovo glavo in ga držite v naročju. Pomaga lahko sling oziroma trak ali nosilka (vendar boste morali dojenčka prenesti iz nje, da ga spravite v posteljico).

- Ohranite enakomeren tempo hoje.

- Ne tecite in ne skačite.

- Če dojenček po petih do 10 minutah nošenja še vedno joka, prenehajte s hojo in preverite otrokovo počutje.


Vsak otrok je unikaten: pri enih bo delovalo, pri drugih ne

Patti Read, pediatrična svetovalka za spanje iz New Jerseyja, ki ni sodelovala v raziskavi, pravi, da je dobro, če starši to preizkusijo pri svojem otroku. »In če ne deluje, ne obupajte,« pravi Read, saj lahko nekateri dojenčki težko zaspijo.  

Študija je vključevala le dojenčke do sedmega meseca starosti in zgolj 21 dojenčkov, poudarja.

 

V idelanem primeru dojenčka od četrtega meseca ne bi smeli dati v posteljico popolnoma spečega - mora biti zaspan, ampak še vedno buden, da se nauči zaspati sam. To vam lahko pomaga obvladati veščino, kako otroka pripraviti do spanja v svoji posteljici. »Če dojenček ne more zaspati sam, bo potreboval pomoč staršev, da hodi in sedi z njim vsakič, ko se zbudi,« ugotavlja Read.

 

»Mislim, da ni veliko stvari, ki jih ne bi vedeli o uspavanju dojenčkov, le veliko različnih dejavnikov se dogaja v njihovih majhnih razvijajočih se telesih. Vsak dojenček je drugačen, tako da nikoli ne bo delovalo popolnoma enako pri vsakem dojenčku,« pravi Read.

 

PREBERITE TUDI: Astrološko znamenje otroka vam pove, kako bo spal


Glede otroškega spanca je še veliko skrivnosti

Dr. Kuroda pravi, da je potrebnih več študij za potrditev ugotovitev. Raziskava ne pojasnjuje, zakaj nekateri dojenčki nenadzorovano jokajo in/ali ne spijo, pišejo avtorji študije. Dr. Kuroda pravi tudi, da so rezultati omejeni, ker so merili le dnevne aktivnosti – ne pa odzivov dojenčkov zvečer ali čez noč.


"Iz članka ne morem sklepati, ali so meritve srčnega utripa dovolj natančne, da bi delovale," dodaja dr. Heidi Holvoet, svetovalka za spanje dojenčkov iz Belgije in ustanoviteljica Baby Sleep Advice.

Ugotavlja, da lahko srčni utrip pokaže stanje dojenčka po hoji, ki ga pomiri, vendar je faza spanja, v kateri je otrok, tista, ki določa, kako zlahka bo spal.

 

Holvoet se prav tako sprašuje, kako natančna je metoda za dojenčke v vseh starostih – nekaj, kar želi podrobneje preučiti tudi dr. Kuroda. 

 »Ne poznamo matematično zanesljive metode uspavanja, ki bi ustrezala vsem dojenčkom in mislim, da je tudi ne potrebujemo,« pravi dr. Holvoet. »Verjamem, da imamo na voljo vse znanje za pomoč dojenčkom pri spanju; s priznavanjem njihovega razvoja in naravnih sposobnosti v kateri koli starosti, pa tudi edinstvene osebnosti in potreb vsakega dojenčka,« dodaja.

 

Naj vas ne skrbi, če trik ne deluje

Vse mame otrok, ki niso spali oziroma jih je bilo težko uspavati, vam lahko povemo, da je to le majhna raziskava in ugotovitve lahko delujejo tudi pri vašem dojenčku ali pa ne. V tem primeru ne skrbite, obstaja veliko drugih študij (in na tone knjig), ki vam lahko pomagajo izvedeti, kako uspavati otroka. Kaj na koncu deluje? To je odvisno od vas in vašega otroka. To je skrivnost, ki je morda ne boste nikoli "razrešili", in to je povsem v redu. 

 

VIR: Mother.ly


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
13
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Otrokovo pismo mami: Draga mama …
To pismo bi verjetno napisal vsak otrok svoji mami, ko odraste. Tisti mami, ki se je zanj brezkompromisno razdajala, zan...
4
Koliko mleka potrebuje novorojenček?
Dojenčkov trebušček je po rojstvu zelo majhen, zato je normalno, da se doji večkrat po malo. Preverite, kakšen je obseg ...
4



Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?