|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Katera hrana na piknikih je varna in slastna za nosečnice?

Klavdija Kosič, Bobeefoodee.si, 30.5.2023
Sezona piknikov je že v polnem razcvetu in vsi komaj čakamo dobrote z žara. Kaj pa nosečke? Si lahko privoščite jedi z žara? Pred piknikom je dobro prebrati nekaj napotkov, ki bodo poskrbeli za brezskrbno uživanje tudi za vse nosečnice.

image
Poskrbimo, da je vsa hrana primerno pečena - ne sme biti surova, pa niti zažgana. (Freepik.com)
/11


Na žaru se največkrat znajdejo burgerji, piščančja nabodala, čevapi in pleskavice, hrenovke, klobase, rebra, potrebuševina in različni obdelani kosi mesa. Prav tako pečemo sir za žar in zelenjavo. Kaj je sporno in prepovedano za nosečnice, kaj pa varno in slastno?

 

1. Čim bolj sveže

Za vse velja - burgerji, čevapi, pleskavice, hrenovke in klobase, nabodala in ražnjiči, ribe - vsekakor je bolje dobiti sveže mleto meso in izdelke pripraviti na licu mesta, nekaj ur pred uporabo. Predpakirani izdelki z jasno označenim poreklom načeloma tudi niso problematični, poskrbite le, da so čim bolj sveži - ne tik pred iztekom uporabe. Prav tako velja za sir za žar in ostale mlečne izdelke, ki se pečejo: sir halloumi, določene vrste svežih plesnivih sirov in mocarela.

 

S piščancem iz žara si lahko nosečnice pripravite slastno solato, ki bo osvežila in hkrati prijetno ohladila.

KLIKNI ZA RECEPT >>>

 

Zelenjava naj bo lepa, morebitne uvele in poškodovane, nagnite dele odstranimo, dobro operemo, predvsem živila, ki jih ne bomo toplotno obdelali, ampak jedli sveže: paradižnik, zelenolistnate solate, paprika, kumare.

 

Šampinjone in ostale gobe dobro ostrgamo s krtačko, listne solate operemo vsakega posebej in skrbno odstranimo zemljo. Kumare olupimo. Paradižnik in papriko dobro speremo pod tekočo vodo in obrišemo s papirnato brisačo. Bučke operemo in obrišemo, lahko pa tudi olupimo. Če bomo pekli krompir, ga prej olupimo.

 

PREBERITE TUDI: Ali so ta živila res nosečnici škodljiva? 

 

2. DIY - Pripravimo sami

Če je le možno, čim več hrane pripravimo sami: nabodala, čevape, pleskavice in burgerje pripravimo iz sveže mletega mesa (izbrane kose mesa nam zmeljejo v vsaki mesnici). Pri nabodalih se lahko poigramo z okusi različne zelenjave, rib/sira za žar/piščanca/purana/tofuja, dodamo papriko, zeleno, sladki krompir ...

 

Vsa hrana z žara je seveda boljša, če je pripravljena sveža in vemo za njeno poreklo. Zakaj ne bi pripravili piščančjih nabodal kar sami?

TUKAJ NAJDETE RECEPT >>

 

Šampinjone izdolbemo, napolnimo s strtim česnom in koščki poljubnega sira in kot paketke zavijemo v peki papir - izogibamo se pečenju v aluminijasti foliji, ker se pri visokih temperature sprošča aluminij in prek hrane vstopa v telo; še posebej, ko pečemo kisla živila - recimo uporaba limone in kisa pri marinadah za meso in ribe).

 

Čeprav pa v opisanih primerih velja bolje domače, se temu izognemo pri pripravi domačih majonez, prelivov za francoske solate in vseh podobnih solat, kjer se uporabijo surova jajca. V teh primerih teh solat raje ne jemo ali pa uporabimo kupljene pasterizirane proizvode - majoneze, prelive, ipd.

 

zelenjavna nabodala

Zelenjavna nabodalca (FOTO: Boobeefoodee.si)

 

3. Kaj je bolje - medium pečeno ali prepečeno?

Nič od tega ni dobra izbira za nosečnice. Meso naj bo pečeno tako, da središčna temperatura presega stopinje, določene za peko mesa. Sicer običajno na piknike ne nosimo termometrov, zato si pomagamo z nekaj triki; npr. burgerji, pleskavice in čevapi so v sredini pečeni, torej ni vidnih rdečih koščkov mesa.

Na zunanji strani naj bodo živila lepe rjave barve, brez vidnih zažganih koščkov; če so, jih raje odstranimo. Zažgani koščki niso primerni za uživanje, saj v njih najdemo akrilamid. Akrilamid je procesno onesnaževalo, ki nastane kot posledica obdelave živil pri visoki temperaturi in lahko ogroža zdravje. (VIR: https://www.nijz.si/sl/akrilamid-v-zivilih). Prav tako zažgani koščki povzročajo zgago in spahovanje.

Poskrbimo, da je vsa hrana primerno pečena. Recimo, ko prerežemo hrenovko in se iz nje pokadi para, je to znak, da je pečena.

Z mariniranimi in prekajenimi živili načeloma ni nič narobe z vidika varnosti hrane, znajo pa povzročati zgago, napihnjenost in spakovanje, zato se jim je bolje izogniti ali pa uživati v manjših količinah.

 

Tudi hrenovka je lahko primerna v prehrani, če vemo za njeno poreklo in je pripravljena iz kakovostnih sestavin. Poskusite jo na slastnih nabodalcih v spremljavi zelenjave.

KLIKNI ZA RECEPT >>

 

Če jemo sveže sire, naj bodo toplotno obdelani: recimo sir brie na žaru, ne pa svež. Rezina gorgonzole na šampinjonih je primerna, če se stopi.

 

Zelenjava naj bo pečena, brez vidnih ožganih koščkov oz. jih raje odstranite.

 

recept

Slastni pica šampinjoni - bodite pozorni le, da gobe uživate v manjših količinah.  (FOTO: Boobeefoodee.si)

 

PREBERITE TUDI: Sir s plesnijo v nosečnosti - da ali ne?

 

Še nekaj nosečniških nasvetov za sproščeno piknik druženje 

Seveda je vsem nosečnicam cilj, da svojo nosečnost preživite s čim manj stresa, zato je tudi na piknik druženjih dobro uporabiti malo zdrave pameti in poskrbeti, da boste sproščeno uživale. S tem ste že veliko storile za svojo in otrokovo dobrobit.

 

Samozavestno poskrbite zase:

- vprašajte za stole in dodatne stole, kamor udobno parkirate utrujena stopala

- zmasirajte gležnje

- pijte veeeeeliko vode

- osenčite se (poiščite prijetne senčne prostore)

- zaščitite se pred soncem (udobna ohlapna oblačila, klobučki in kape, dovolj visok SPF!, da ne bo nepotrebnih hiperpigmentacij in morebitnih tveganj za melanome)

 

Klavdijo Kosič, najdete tudi med Ringarajinimi strokovnjaki. Če imate kakšno vprašanje glede prehrane, ji ga lahko zastavite TUKAJ

 


 

klavdija kosičKlavdija Kosič je certificirana prehranska svetovalka, specializirana za otroško prehrano, od uvajanja goste hrane dalje, obenem pa mamica, ki teorijo preizkusi tudi v praksi. Je avtorica dveh odličnih knjig preprostih receptov za uvajanje goste hrane - Preprosti, slastni, zdravi otroški recepti 1 in 2 - in knjige enostavnih vegetarijanskih in veganskih receptov za vso družino - Vegi za družino na brzino.

 

Več vsebin o prehrani za vso družino in veliko odličnih receptov najdete na naslednjih povezavah:

https://www.facebook.com/BoobeeFoodee

http://www.boobeefoodee.si/


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
54
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
18
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
6
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...
6



Idealen obrok za veliko železa v nosečnosti
Železo je nujno potrebno in ga je ob primanjkljaju v nosečnosti potrebno dodajati. Pri povečanju zaloge železa si lahko ...
Zakaj imajo nosečnice željo po določeni hr...
Verjetno ste imeli nekoga v bližini ali pa ste bili vi nosečnica, ki bi lahko pojedla »tono« sladoleda, prigrizke kadar ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?