|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je uživanje medu res nevarno za dojenčka?

Uredništvo Ringaraja.net, 8.11.2023
Med je poln antioksidantov in kot tak super hrana za ljudi, vendar smernice za prehrano dojenčkov navajajo, da je med za dojenčke do enega leta lahko nevaren in ga ne smejo uživati. Vendar slovenska prehranska strokovnjakinja trdi drugače.

image
Prehranska strokovnjakinja meni, da Ni razloga, da medu ne bi ponujali tudi dojenčku. (Freepik.com)
/11


Slovenske in tuje smernice prehrane za dojenčke strogo odsvetujejo ponujanje medu dojenčkom pred prvim letom starosti, saj med vsebuje bakterije, ki jih nerazvit prebavni sistem dojenčkov ne prenaša. Klub temu da je med izjemna hrana za odrasle, ga ne bi smeli dajati dojenčkom, mlajšim od enega leta, ker povzroča butulizem. Znana slovenska prehranska strokovnjakinja, Mojca Vozel, pa je v knjigi Domači med kot hrana in zdravilo, zapisala, da to dokazano ne drži!


V čem je težava medu?

Med lahko vsebuje vrsto bakterij, imenovanih Clostridium, ki lahko pridejo v otrokovo telo, ko zaužije med. Te bakterije se večinoma nahajajo v tleh in prahu ter lahko okužijo med. So eden največjih vzrokov za bolezni, ki se prenašajo s hrano oziroma za zastrupitve s hrano. Ker je dojenčkov prebavni sistem še nezrel, se ne more boriti proti tej bakteriji tako kot se lahko prebavni sistem odrasle osebe. Zato lahko med pri dojenčkih povzroči resno stanje, imenovano "otroški botulizem". Najpogostejši simptomi bolezni so: slab apetit, šibek jok, zmanjšan mišični tonus, zaprtje in otopelost (letargija). Simptomi se lahko pojavijo nekaj ur ali celo več dni po zaužitju. Če stanje postane resno, lahko pride do pljučnice in dehidracije.


PREBERITE TUDI: Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?


Kaj se zgodi, ko otrok poje okužen med?

Ko odrasla oseba zaužije med, začne njegov prebavni sistem samodejno proces njegove presnove in preprečevanja delovanja morebitnih bakterij. Pri otrocih, mlajših od enega leta, pa se prebavni sistem še razvija in še ni dovolj močan za boj proti bakterijam. Tako lahko bakterije v črevesju otroka ustvarijo škodljive toksine.

Zato smernice za uvajanje goste hrane dojenčkom opozarjajo, da medu ni priporočljivo dajati oziroma se celo stroko prepoveduje za otroke pred enim letom starosti. Prav tako svetujejo previdnost pri ostalih izdelkih, ki vsebujejo med, ki jih dojenčki prav tako ne smejo uživati.

 

MED

Mojca Vozel ugotavlja, da ni mogoče najti nobenega verodostojnega primera, kjer bi bil razvoj botulizma pri dojenčkih kakorkoli povezan z uživanjem nesegretega naravnega medu. (FOTO: Freepik.com)

 

Ali med resnično povzroča botulizem pri dojenčkih?

Da je med nevaren za najmlajše otroke zaradi okužbe z bakterijo Clostridium botulinom je prepričanje, ki je res globoko zakoreninjeno tako med zdravniki, kot tudi starši. Tega se večinoma vsi zvesto držijo in medu pri uvajanju goste hrane dojenčku ne ponujajo, kljub temu da ima med dokazano izjemne pozitivne učinke na zdravje otrok in odraslih. Pa obstajajo dokazi, da je to dejansko res ali ta strah temelji na napačnih ugotovitvah iz preteklosti?


Mojca Vozel, znana slovenska prehranska strokovnjakinja, po izobrazbi sicer magistrica ekonomskih ved, svetovalka za dojenje, raziskovalka prehrane in mati štirih otrok, je želela temu priti do dna. V svoji knjigi Domači med kot hrana in zdravilo je dokazovanju neresničnosti tega prepričanja posvetila celo poglavje. V tem z navajanjem strokovnih dejstev ugotavlja, da ni mogoče najti nobenega verodostojnega primera, kjer bi bil razvoj botulizma pri dojenčkih kakorkoli povezan z uživanjem nesegretega naravnega medu.

Marsikaj o razvoju te bolezni pri otrocih zaradi uživanja medu je v resnici zelo zavajajoče in napačno, celo več, avtorica dokazuje, da lahko za pojav te bolezni bolj kot domači med krivimo mlečne formule, s katerimi pa hranimo dojenčke brez razmišljanja, če so dejansko tudi varne za uživanje. 


PREBERITE TUDI: Recept - Domači sirup z medom za močnejši imunski sistem


Ne glede na to, komu se boste odločili zaupati in kdaj boste uvedli med v dojenčkovo prehrano, naj bo ta VEDNO kakovosten, nesegret naraven med. Kupujte med pri lokalnem čebelarju, ki mu zaupate, tudi če je še enkrat dražji kot trgovinski. Mnogi slovenski čebelarji in čebelarke so vešči svoje obrti in Slovenija je svetovno znana po kakovostnem medu. 


VIR: Mojca Vozel: Domači med kot hrana in zdravilo


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Katero hrano vzeti s seboj na plažo za doj...
Na dopustih se, bodisi na morju ali v hribih, pogosto odpravimo na kakšen izlet ali imamo omejene možnosti priprave hran...
8
Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko...
Poletje je tu in že nam diši morska hrana. Kdaj in kako ponuditi takšne specialitete dojenčku?
5
Domači krofi
Tudi pustni krofi so lahko zdravi, ali pa vsaj malo manj mastni in "beli". Poskusite Emilijin recept, predvsem kro...
3
Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
3



Kdaj lahko otroku prvič ponudite jajce?
Jajca so precej alergeno živilo, zato naj bi jih malčkom uvajali v prehrano z nekoliko večjo previdnostjo. Vendar se tud...
3 ideje za zdrav dojenčkov zajtrk
Svojemu malemu jedcu pripravite doma pripravljen zajtrk iz ekoloških sestavin. Preverite tri odlične recepte, ki smo si ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?