|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Joga za nosečnice - kdaj ja in kdaj ne?

Ana Devayani Kersnik, 20.6.2017
Skrb za redno telesno aktivnost v nosečnosti je zelo pomembna. Bodoča mamica naj bi bila aktivna vsaj nekajkrat tedensko, vendar ne z visoko intenzivno vadbo. Joga je zato za nosečke idealna vadba. Na kaj pa morajo biti nosečnice posebej pozorne?

image
Pri vseh asanah bodite pozorne na počutje!
/11


Skrb bodoče mamice je, da poskrbi za svoje zdravje in zdravje otroka, malega bitjeca, ki raste v njej. Želja vsake bodoče mamice je, da bi razvoj njenega otroka pravilno potekal, da bi se rodil živ in zdrav. V času nosečnosti postane ženska odgovorna ne le za svoje zdravstveno stanje, temveč tudi za otrokovo.


V nosečnosti naj bo vadba manj intenzivna

Skrb za redno telesno aktivnost v nosečnosti je zelo pomembna. Bodoča mamica naj bi bila aktivna vsaj nekajkrat tedensko, vendar ne gre za visoko intenzivne vadbe, ampak za vadbe, kjer nosečnica poskrbi za svoje zdravje in zdravje svojega otroka.

Skrb vsake nosečnice je tudi priprava na porod. Pomembno je, da je bodoča mamica psihično in fizično pripravljena na nosečnost, porod ter tudi na okrevanje po porodu.

Joga je oblika vadbe, ki združuje vadbo gibljivosti in moči, kateri na koncu sledi še sprostitev celotnega telesa. Sama vadba je primerna tudi za nosečnice, saj pomaga okrepiti mišice medeničnega dna, pripomore k boljši prekrvavitvi celotnega telesa, poskrbi za razteg telesa ter s sprostitvenimi in dihalnimi tehnikami pripravi nosečnico na porod.

 

Kdaj je joga priporočljiva?

Joga je vadba, ki je primerna tudi za nosečnice in je namenjena vsem nosečnicam, ne glede na to v katerem obdobju se nosečnica nahaja. Vadbo je potrebno prilagajati glede na potrebe telesa in glede na stopnjo nosečnosti. Bolj ko se nosečnica bliža porodu, bolj pazljiva mora biti. Pomembno pa je, da se vaje sproti prilagajajo vsaki nosečnici individualno glede na njeno zdravstveno stanje in stanje otroka. Prav tako se prilagaja intenzivnost vadb.

Primerna je tako za začetnice, kot tudi za predhodno aktivne bodoče mamice, vendar se vaje - asane – telesni položaji razlikujejo glede na potrebo in kondicijsko pripravljenost bodoče mamice. Pomembno je tudi, kako aktivna je bila ženska pred nosečnostjo, saj tiste, ki so bile športno aktivne že prej zmorejo več kot tiste bodoče mamice, ki niso bile.

Udobje, ugodje in dobro počutje so glavni, da se bodoča mamica dobro počuti. To se ne sme pozabiti, saj lahko preveliki napori povzročijo le negativne učinke in s tem nasproten učinek.

 

Pozitivni učinki joge za nosečnice

Vadba joge blagodejno vpliva na celostno počutje in zdravje. Pri raztezanju se izboljša pretok in raven energije v telesu, kar igra pomembno vlogo v nosečnosti, saj hormoni kar podivjajo zaradi vseh sprememb, katerih telo ni navajeno.

Tegobe večine nosečnic so predvsem zaprtje oz. slaba prebava, nespečnost, bolečine v hrbtenici, nihanje razpoloženja, neravnovesje hormonov, povečanje telesne teže, izpadanje las, oslabeli nohti, slaba koža, itd. Pri vsem tem joga lahko pomaga in polepša nosečnost ter olajša spremembe v telesu.

S samo vadbo se posledice stresa in utrujenosti močno zmanjšajo, zato se boljše spi in hitreje odpočije. Izboljšajo se miselne sposobnosti, nosečnice postanejo vse bolj pozitivno naravnane in umirjene. Poleg tega se telo dobro prekrvavi in s tem blagodejno vpliva na gostoto las, ravnovesje hormonov, nohte, ki so bolj odporni na spremembe v telesu in prav tako poskrbi, da je koža čista in bolj sijoča.

Z jogo pa se lahko tudi dobro razmiga in s tem poskrbi za ohranitev postave in odvečne kilograme. Pri tem mislim na dodatno maščobo, ki se začne rada nalagati okrog trebuha, bokov in na rokah, kar dela preglavice večini nosečnic.

 

Na kaj moramo paziti pri jogi?

Telesni položaji ali asane poskrbijo, da se mišice okrepijo, sklepi postanejo močnejši in bolj gibljivi, kar prispeva k boljši drži in tudi pri povečanju trebuščka bo hrbet ostal močan, s tem pa bodo manjše bolečine v hrbtenici. Paziti pa je potrebno, da se z vajami ne pretirava, če je že tako ali tako prisotna bolečina v hrbtu. Tako se lahko poveča bolečina in se nosečnica še bolj izpostavi poškodbam.

Z določenimi vajami se izboljšata tudi koordinacija in ravnotežje, pri čemer telo postane vse bolj skladno in gibljivo. Vse to je izredno pomembno, saj se težišče zaradi teže nosečniškega trebuščka spremeni. A tudi same vaje za ravnotežje so lahko nevarne zaradi prenosa teže in s tem je nevaren tudi padec na tla, kar lahko poškoduje bodočo mamico.

Prav tako je potrebno paziti pri izvajanju joge na slabost, bolečino ali neprijeten občutek.

Pri rizični nosečnosti se joga odsvetuje.

 

Kdaj z vadbo prekiniti oz. kdaj se vadbi izogniti?

Potrebna je pozornost pri vseh asanah – telesnih položajih, predvsem če pride do slabosti, vrtoglavice, neprijetnega občutka, bolečine ali splošnega nelagodja. Takrat je potrebno počivati. V primeru krvavitve je potrebno obiskati ginekologa.

 

Zadovoljna mamica – zadovoljen otroček 

Raztegi pri jogi pripomorejo k izboljšanju prekrvavitve, z dihalnimi vajami dihanje postaja bolj pravilno in poglobljeno. Imunski sistem se okrepi, kar pospeši obnavljanje celic in s tem poskrbi za celotno telo bodoče mamice. Z vadbo joge se torej vzpostavlja ravnovesje na fizičnem in psihičnem področju, kar zagotavlja lažje prenašanje nosečniških tegob in lepšo nosečnost. Potrebno pa je premišljeno in previdno izbirati asane in jih tudi izvajati pod nadzorom inštruktorja joge. Poleg vadbe se poudarja tudi reden počitek nosečnice, ki potrebuje več energije kot pred nosečnostjo.

 

Čim več prelepih nosečniških dni. Namaste.

Ana Devayani Kersnik, inštruktorica joge 


Ana Devayani Kersnik je plesalka, inštruktorica pilatesa, aerobike in mednarodna učiteljica joge ter avtorica jogijskih priročnikov JOGA ZA NOSEČNICE – jogijski priročnik za varno in aktivno nosečnost in Joga mami in dojenček – priročnik za varno in učinkovito okrevanje po porodu. Mednarodno licenco za učenje joge je pridobila v Indiji. Poučuje in se udeležuje delavnic v Sloveniji in tudi po svetu - vse od Amerike, Indije, Avstrije, Francije, Portugalske itd. Joga in ples sta njena strast in ju želi predajati drugim. Kot mamica se je še dodatno posvetila jogi za bodoče mamice.

Za več kliknite na www.jogazanosecnice.si ali na Devayani yoga & dance lifestyle.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
6
Test za nosečnost: kako ga pravilno uporab...
Domači test za ugotavljanje nosečnosti je pogosto prvi na katerega se "obrnemo", ko želimo izvedeti ali smo noseči ali...
6
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4



Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...
Krvavitve med nosečnostjo – kdaj so nevarne?
Do krvavitev med nosečnostjo lahko pride zaradi različnih vzrokov, pri čemer so nekateri povsem nenevarni, drugi pa so r...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?