|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj potrebuje par, ki ima težave z zanositvijo?

Helena Primic, 16.11.2019
Ko ste v stiku s parom, ki še nima otrok, le nežno potipajte, ali se želita pogovarjati o otrocih ali ne, in pri tem ves čas spoštujte njune meje.

image
Bodite zavestno pozorni na svoj odziv.
/11


Težave z zanositvijo so največkrat skrita borba s številnimi strahovi ter občutki žalosti in obupa. Še posebej, ko se par trudi zanositi več mesecev ali celo let.

In če takšen par vprašamo "Ja, kaj pa vidva čakata z otroci?", ju bomo seveda globoko prizadeli.

Težko jima bo tudi, če se bomo v njuni družbi očitno izogibali pogovorom o otrocih.

Kako pa torej lahko empatično pomagamo paru, ki ima težave z zanositvijo?

 

Spoštujte njune meje

Ljudje smo zelo različni tudi, ko gre za težave z zanositvijo. Če so nekateri pari veseli, če lahko nekomu, ki pokaže skrb, zaupaju svoje težave in bremena glede zanositve, želijo drugi pari te skrbi ohraniti čim bolj zase.

In čeprav drži, da nam je zares vsem lažje, če lahko svoje težave podelimo, drugih ljudi in parov nikoli ne smemo siliti v to, da se "odprejo". 

Ko ste torej v stiku s parom, ki še nima otrok, le nežno potipajte, ali se želita pogovarjati o otrocih ali ne, in pri tem ves čas spoštujte njune meje. Če boste prisluhnili neverbalni govorici in intuiciji, boste zaznali, ali si želita ta pogovor.

 

PREBERITE TUDI: Ko "delanje otroka" postane stres!

 

Zavestno bodite pozorni na svoj odziv, ko se par odpre!

Ko se ljudje čustveno odpremo in razkrijemo svojo bolečino, smo razkriti bolj kot če bi bili nagi in zato seveda povsem ranljivi. Zato nas tako zelo prizadenejo vsi tisti neempatični odzivi okolice, saj smo komajda zbrali pogum, da smo uspeli pred drugimi spregovoriti o svoji bolečini, nato pa namesto nežnosti in empatije prejeli nerazumevanje, hladnost ter morda celo posmeh.

Če vam torej prijateljica ali par toliko zaupa, da vam je razkril svoje težave z neplodnostjo, bodite zavestno pozorni na svoj odziv. 

- Četudi vam je morda težko biti priča njuni težki preizkušnji, pogovora nikar takoj ne preusmerite v drugo smer, saj s tem zanikate njuno bolečino. Potrudite se vzdržati, da vam povesta, kar sta pripravljena podeliti, in ju samo z zanimanjem poslušajte. Brez tolažbe in dobronamernih nasvetov.

- Čeprav bi jima radi vlili upanje in ju opogumili, da ne obupata, ju nikar ne prepričujte, da naj se ne sekirata. S tem jima namreč sporočate, da delata težavo tam, kjer je ni. Toda njuna težava, da ne moreta zanositi, je realna in ni le plod njune domišljije! Zato vzemite njuno težavo in bolečino resno ter jima priznajte, da razumete, da jima je gotovo težko.

- Preden jima servirate vse svoje nasvete in modrosti glede neplodnosti (ne glede na to, ali ste strokovnjak na tem področju ali imate le izkušnje s težavami z zanositvijo), ne pozabite, da tako kot je vsak človek drugačen, to velja tudi za pare. Zgodba prav vsakega para je drugačna in posebna. Zato spoštujte njuno edinstveno zgodbo in se vzdržite modrih nasvetov, če boste začutili, da jih v resnici ne potrebujeta. Včasih rabimo le to, da nas nekdo posluša, brez nasvetov glede možnih rešitev.

 

PREBERITE TUDI: Tega NE recite paru, ki se trudi zanositi

 

Zanositev ni edina stvar njunega življenja, čeprav je med najpomembnejšimi

Tako kot okolica človeka s kronično boleznijo pogosto doživlja le kot bolnika, se tudi parom, ki se trudijo zanositi, lahko zgodi, da se ujamejo ali jih okolica potisne v občutek, da je zanositev njun edini življenjski cilj. In edina tema pogovorov, ko se srečajo s prijatelji in širšo družino.

V paru, ki ne more zanositi, se zato vse bolj krepi občutek, da jima nekaj bistvenega manjka. Da brez otroka enostavno nista dovolj izpopolnjena in cela. 

Če torej hočete pomagati paru, ki ne more zanositi, se v pogovorih z njima ne usmerjajte le na njuno težavo z neplodnostjo, temveč se raje osredotočite na njuno partnersko življenje in tako podprite njuno medsebojno ljubezen.

 

PREBERITE TUDI: Ko ne moreš zanositi ...

 

Spoštujte njune odločitve, četudi jih morda ne razumete

Morda bi vi, če bi bili v njuni koži, vse storili drugače - pogosteje poskusili z umetno oploditvijo, poskusili s kakšno metodo alternativne medicine, se lotili posebne diete, ki pomaga pri zanositvi, ali morda začeli razmišljati o posvojitvi.

Toda, ne pozabite: to niste vi in to ni vaše življenje.

Zato spoštujte odločitve para, ki ne more zanositi, četudi jih morda ne razumete. In to ne le navidezno, saj bo par začutil vaše tihe očitke, pa če jih boste spregovorili na glas ali ne.

Vsak človek ima svojo življenjsko pot, indivualno osebno in družinsko zgodovino, zato se prav vsak trudi po svojih najboljših močeh. Pa čeprav je nam od zunaj videti, da bi se lahko bolj ali drugače potrudil in soočil s trenutno situacijo.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

5 znakov, da si pripravljena na drugega ot...
Mamice se večkrat sprašujemo, kdaj je čas za drugega otroka. Upoštevamo veliko dejavnikov, ponavadi pa pozabimo nase. To...
4
Umetna oploditev v tujini
Pogovarjali smo se s parom, ki se je obupan zaradi čakanja na uspešno oploditev pri nas, odpravil na zdravljenje v tujin...
4
Ponovna zanositev: Idealen premor med nose...
Načrtujeta drugega oziroma naslednjega otroka, pa se sprašujeta, kakšen je idealen in najbolj zdrav premor med nosečnost...
3
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
3



Luteinizirajoči hormon (LH) in pomen vredn...
Luteinizirajoči hormon proizvaja hipofiza in je izjemno pomemben za pravilno delovanje reproduktivnega sistema. Pri žens...
Kakšna je zdrava in plodna sperma?
Če je v moškem ejakulatu manj kot deset milijonov spermijev na mililiter sperme, se to šteje kot nizko število spermijev...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?