|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj storim, ko mi VLOMIJO V AVTO?

Pavla Kliner, 4.5.2010
No, pravzaprav je takrat za kakšne zelo pametne ukrepe že prepozno. Tiste stvari, ki nam najbolj pomagajo pri preprečevanju možnosti in nastanku škode pri vlomu v avto, je potrebno storiti že preden lahko do vloma pride.

image
/11


Denarnica na sedežu – magnet za vlomilca

Osnovni preventivni varnostni ukrep glede avtomobilskih vlomov je ta, da v vozilu ne puščamo vrednih stvari, ki bi pritegnile pozornost vlomilca. Še posebej ne smemo vrednih in dragih predmetov puščati na vidnih mestih. Nič nas ne stane, če draga sončna očala, mobilni telefon, uro, darilni nakit ali podobno pospravimo v predal ali v prtljažnik. Tudi to nam sicer ne zagotavlja, da ne bomo ostali brez njih, vendar s tem pozornost vlomilcev kljub vsemu nekoliko zmanjšamo. Še posebej z vidnih mest umaknimo poslovne torbe, denarnice in denar, ki ga imajo tudi storilci najraje.

 

Alarmna naprava ne prepreči vloma

Če se odločimo za namestitev alarmne naprave, se moramo zavedati, da je njihov osnovni namen ta, da na vlom zgolj opozorijo in ga ne preprečijo. Glede na to so najbolj učinkovite tiste alarmne naprave, ki so najglasnejše. Močan zvok vlomilca zmede in zaradi opozarjanja okolice, nanj deluje obremenjujoče, tako da vozilo, v katerega je vlomil, prej zapusti. Določeno učinkovitost s tem alarm ima, vendar kot rečeno, možnosti vloma ne odpravlja.

 

Obvestimo policijo in pazimo, da ne uničimo sledi

V kolikor do vloma v naše vozilo že pride, o tem seveda čim prej obvestimo policijo. Najbolje je, če obveščamo s kraja samega in pri tem pazimo, da kraj vloma, torej vozilo samo in tudi okolico, čim manj spreminjamo. To storimo tako, da se stvari ne dotikamo in v okolici vozila čim manj hodimo. Policisti lahko pri ogledu kraja vloma v vozilu zavarujejo več vrst uporabnih kriminalistično – tehničnih sledi, zato je pomembno, da teh sledi s svojim ravnanjem ne uničimo.

 

Serijske številke so v veliko pomoč

Do prihoda policistov se poskušamo spomniti čim več uporabnih podrobnosti, denimo, kdaj smo vozilo pustili na kraju vloma oz. koliko časa je bilo tam parkirano, morebitne druge zanimive okoliščine in pa seveda, kaj nam je bilo odtujeno in točen opis teh predmetov. Za dokazovanje našega lastništva posameznih, predvsem tehničnih predmetov, je najbolj uporabna serijska številka določenega izdelka. Pametno je, če imamo dokumentacijo oz. serijske številke npr. avtoradia, zvočnikov, GPS naprave, naprave za prostoročno telefoniranje, fotoaparata in drugih tehničnih predmetov, ki jih morebiti prevažamo v vozilu, spravljene doma. Ta podatek je v veliko pomoč pri odkritju storilca, kot tudi pri tem, da se bo najdeni predmet »vrnil« v naše roke. Policistom zaupajmo tudi morebitne posebnosti odtujenih predmetov, na primer, če imajo kakšno specifično poškodbo, nalepko ali podobno. V primeru, da so nam bile ukradene plačilne kartice, jih je seveda potrebno nemudoma preklicati, prav tako je potrebno zablokirati tudi številko mobilnega telefona oz. SIM kartico. Preklic veljavnosti ukradenih javnih listin opravi policija, za izdajo novih pa moramo poskrbeti sami.

 

Pazimo, kje puščamo avto

S svojim ravnanjem lahko zmanjšamo možnost, da bo prišlo do vloma v naš avto. Nekaj ukrepov v tej smeri smo že navedli, prav gotovo pa je pomembno tudi to, kje avto parkiramo in koliko časa ga tam pustimo. Neosvetljeni kraji na samem in temačne ulice možnost vloma povečujejo. Varovana parkirišča je običajno potrebno plačati. Znesek se nam pri daljšem parkiranju mogoče zdi visok, vendar je zagotovo nižji, kot so stroški popravila in vrednosti odtujenih predmetov, še posebej, če v vozilu puščamo drage tehnične predmete, nakit ali celo denar.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
37
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
29
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
11
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
6



Otrok na sovoznikovem sedežu
Veliko staršev se sprašuje, kdaj njihov otrok sme sedeti na prednjem sedežu avtomobila in, ali je to za otroka varno. Za...
Uporaba zimske jakne v avtosedežu je nevarna!
Starši nikoli ne pomislimo, da lahko zimska jakna oziroma bunda, ki jo ima otrok oblečen, ko ga privežemo v avtosedež, r...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?