|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj vse poškoduje spermije?

Uredništvo Ringaraja.net, 14.10.2023
Pri skoraj polovici moških vzrok za slabe izvide spermiograma ni znan, kar otežuje izbiro terapije in zdravljenja. Kaj pravijo zdravniki?

image
Deset do 15 odstotkov moških ima težave z imunsko neplodnostjo, ki je posledica prisotnosti protiteles, ki poslabšajo kakovost in funkcionalnost sperme. (Freepik.com)
/11


Strokovnjaki so vse bolj prepričani, da bi lahko bil prikrit razlog za zmanjšanje plodnosti pomanjkanje cinka in selena, pa tudi množična uporaba ibuprofena in plastične embalaže.

Dr Bogomir Milojević, urolog Klinike za urologijo Kliničnega centra Srbije, v intervjuju za "Novosti" pravi, da je eksperimentalna študija na miših dokazala škodljiv učinek snovi bisfenol A (BPA), ki se nahaja v plastiki, na reprodukcijo:

Bisfenol A se uporablja pri proizvodnji plastike, ker ji daje trdnost in transparentnost, uporablja pa se tudi za izdelavo številnih plastičnih premazov. Med poskusnimi živalmi, ki so prejele to snov, so opazili zmanjšanje števila semenčic in testosterona. V isti študiji so raziskali učinek selena in dokazali, da ta mineral zmanjšuje škodljive učinke snovi BPA.

 

PREBERITE TUDI: Želita zanositi? NE počnita tega!

 

Ali to pomeni, da lahko več selena izboljša plodnost?

Da, selen ima kot močan antioksidant sposobnost zmanjšanja vpliva škodljivih snovi, pospeševanja gibljivosti semenčic in povečanja njihovega števila. Najboljši način je, da z naravno prehrano zaužijemo čim več selena, vendar zdravniki danes svetujejo tudi prehranska dopolnila.

 

In kako cink vpliva na izboljšanje spermiogramov?

Ta mineral spodbuja tvorbo moških spolnih celic, kar pomeni, da proizvajajo več semenčic. Cink je potreben tudi za delitev jajčeca. Poleg tega pomanjkanje cinka negativno vpliva na vzdrževanje zadostne količine folikularne tekočine, ki je potrebna za zorenje jajčeca. Pomemben je za sintezo številnih hormonov, predvsem estrogena in testosterona. Na izgubo cinka iz telesa vpliva kopica dejavnikov, to pa so predvsem cigaretni dim, druga onesnaženost zraka, pa tudi vsakodnevni stres.

 

PREBERITE TUDI: Za moško neplodnost krive tudi kemikalije doma!

 

Zakaj ibuprofen negativno vpliva na moško plodnost?

Študija, ki je bila izvedena na moških od 18 do 35 let je pokazala vpliv ibuprofena, zdravila, ki ga jemljejo za lajšanje bolečin in znižanje telesne temperature, na moško plodnost. Izkazalo se je, da ibuprofen v največjem priporočenem dnevnem odmerku znižuje raven testosterona v krvi in tako vodi do disfunkcije testisov. Hormonsko neravnovesje zaradi zmanjšanja testosterona lahko privede do hipogonadizma, kar pomeni, da sta poleg neplodnosti prisotna depresija in tveganje za srčno-žilne bolezni. Vendar pa bo treba to študijo potrditi pri večjem številu oseb in ugotoviti, ali ibuprofen trajno poslabša plodnost.

 

Kaj še vodi do znižanja ravni testosterona in neplodnosti?

Vsekakor kajenje, telesna nedejavnost, alkohol, uživanje drog, stimulansi, steroidi in debelost. Prekomerna telesna teža, ki jo spremljajo povišan holesterol in trigliceridi, negativno vpliva na sintezo moških spolnih hormonov. To je razlog, zakaj ima večina debelih moških slabšo kakovost sperme in zmanjšano gibljivost semenčic.

 

PREBERITE TUDI: 7 nenavadnih dejstev o spermi

 

Ko je spermiogram slab, kje iskati razlog?

Ugotovljeni razlogi za zmanjšano plodnost izhajajo iz treh virov. Prva je pretestikularna, ko je moteno izločanje hormonov na osi med hipotalamusom, hipofizo in testisi. Nato testikularni razlogi, ko je problem v modih samih, in postestikularni, ko moda običajno proizvajajo spermo, vendar v njej ni semenčic. Preprosto povedano, to so prirojene anomalije, hormonsko neravnovesje, številne okužbe, tako bakterijske kot virusne, pa tudi tumorji mod, pa tudi drugi tumorji.

 

Kaj se zgodi, ko dobimo slab spermiogram?

Ko se ugotovi slabši spermiogram, je treba opraviti popolne preiskave. Od odvzema podrobne anamneze, fizičnega pregleda, brisa sečnice, kulture sperme, ultrazvoka mod, pa vse do hormonskih analiz in kompleksnih diagnostičnih postopkov.

 

IMUNOLOŠKA NEPLODNOST

Obstajajo situacije, ko so rezultati vseh testov pravilni, moški pa še vedno ne more spočeti potomcev.

Deset do 15 % moških ima težave z imunsko neplodnostjo, ki je posledica prisotnosti protiteles, ki poslabšajo kakovost in funkcionalnost sperme. Diagnozo tega vzroka neplodnosti preverimo s posebnim testom na protitelesa proti spermi (ASA).

 

PREBERITE TUDI: Kakšna je zdrava in plodna sperma?

 

OBVEZNO PREVERJANJE

Ali je en slab spermiogram dovolj za diagnosticiranje neplodnosti ali zmanjšane plodnosti?

Če je spermiogram normalen, ga ni treba ponoviti. Ker pa obstajajo normalne variacije moške plodnosti, se lahko zgodi, da je ena ugotovitev spermiograma pri sicer normalnem plodnem moškem slaba. Zato svetujemo, da se v primeru patološkega izvida spermiogram ponovi.

 

VIR: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
183
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4
Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4



Biokemična nosečnost: ko zarodek umre tako...
Biokemična nosečnost je izguba plodu v zelo zgodnji nosečnosti, simptomov skoraj ni. Večina žensk sploh ne bi vedela za ...
Akupunktura izjemno poveča uspešnost posto...
Za vse pare, ki poskušate zanositi s pomočjo metode IVF, je zagotovo to dobra novica: s pomočjo akupunkture lahko uspešn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?