|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koliko časa traja, da si telo po nosečnosti opomore?

Uredništvo Ringaraja.net, 19.6.2023
Viša se povprečna starost žensk pri prvem otroku, zato je bolj pogosto, da mame hitreje še drugič zanosijo. Kakšna je optimalna razlika med dvema nosečnostima, ki jo priporočajo strokovnjaki?

image
Toliko naj bi bilo premora do druge nosečnosti, svetujejo strokovnjaki. (Freepik.com)
/11


Nosečnost iz telesa izčrpa hranilne snovi, ki so nujno potrebne za normalen razvoj otroka. Hkrati je mama utrujena, telo po porodu potrebuje regeneracijo.

Ker pa je povprečna starost žensk pri prvem otroku vse višja, se manjšajo razlike med prvo in drugo nosečnostjo. Čeprav je odločitev popolnoma vaša, strokovnjaki svetujejo, da mora med eno in drugo nosečnostjo preteči vsaj 18 mesecev, najbolj optimalno pa naj bi bilo okoli 3 leta.

 

Posledice in tveganja, če zanosite pred pretečenimi 18 meseci

Strokovnjaki svarijo, da ponovna zanositev manj kot 18 mesecev po porodu prejšnjega otroka, mami ne da dovolj časa, da bi se telo vrnilo v prejšnje stanje in popolnoma okrevalo. Znanstveniki so dokazali, da če mama ponovno zanosi pred pretečenimi 18 meseci, to onemogoča rast potrebnih žil znotraj posteljice, ki otroka oskrbujejo s hranilnimi snovmi.

 

PREBERITE TUDI: Pogosta bolezen, ki vpliva na plodnost

 

Tveganja prezgodnje zanositve:

- Večje tveganje za prezgodnji porod

- Manjša porodna teža otroka

- Več možnosti za prirojene napake

- Več možnosti za abrupcijo posteljice

- Več tveganja za shizofrenijo ali avtizem

- Večje tveganje za razvoj osteoporoze pri mami

 

Raziskava: če je razmik manjši kot 12 mesecev, se poveča možnost smrti otroka za 64%

V študiju, opravljeni v Ameriki, so raziskovalci vključili kar več kot 440.000 novorojenčkov, ki so se rodili med letoma 2000 in 2005. Raziskava je dokazala, da če je razmik med dvema nosečnostima krajši od enega leta, se možnost smrti otroka poveča za kar 64%, medtem ko se možnost prezgodnjega poroda poveča za 23% in manjša porodna teža za 15%.

 

PREBERITE TUDI: Kako pomagati dojenčku pri najpogostejših težavah?

 

Pozitivni razlogi za krajši čas med nosečnostima

Prav tako, kot ni priporočljivo, da mama ponovno zanosi prezgodaj, tudi ni priporočljivo, da drugo nosečnost predolgo odlaga. Strokovnjaki odsvetujejo razmik, ki je daljši od 8 let.

 

Tveganja, ki se pojavijo pri daljšem razmiku med nosečnostima:

- Večje tveganje za povišan krvni pritisk

- Povečano tveganje za okvare ledvic pri mami

- Povečano tveganje za preeklampsijo

- Povečano tveganje za prezgodnji porod in nizko porodno težo

 

V vsakem primeru je odločitev vaša in povezana tudi z drugimi dejavniki – od tega, kakšen je vaš finančni položaj, koliko otrok želite, kakšen odnos želite, da imajo sorojenci in vaš odnos s partnerjem.

Splošno pa velja, da je optimalna razlika med eno in drugo nosečnostjo približno 3 leta.

 

PREBERITE TUDI: Lubenica – idealna prehrana za nosečnice

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
4
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
4



Sanje o nosečnosti so pozitivne
Se je tudi vam kdaj sanjalo, da ste noseči? Pomenijo te sanje, da si želite otroka oziroma še enega otroka? Preverite, k...
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?