|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

7 korakov, kako načrtovati nosečnost

Helena Primic, 24.4.2023
Odločitev za otroka je le prvi korak na bogati poti starševstva, ki se v resnici začne že takrat, ko otroka šele načrtujeta. Zato preverite sedem korakov, kako se tega lotiti.

image
Zaupajta si vse svoje misli, želje, prepričanja o starševstvu. (Freepik.com)
/11


Čestitamo, s partnerjem sta se odločila, da bi rada postala starša!

Če je za nekatere pare takšna odločitev nekaj povsem samoumevnega in spontanega, morajo kakšni pari zbrati veliko poguma za ta velik korak.

Ker imeti otroka je čisto zares zelo odgovorna in pogosto naporna, pa vendar tudi ena izmed najlepših življenjskih nalog.

Odločitev za otroka pa je le prvi korak na tej bogati poti starševstva, ki se v resnici začne že takrat, ko otroka šele načrtujeta.

Zato preverite sedem korakov, kako se lotiti načrtovanja nosečnosti - tistega magičnega pluska, ki bo vajino življenje spremenil za vedno.

 

1. Pogovori o otroku

Če sta se pred odločitvijo za otroka pogovorom o otrocih morda celo izogibala (Kaj pa, če si partner/ka želi otroka, jaz pa še nisem pripravljen/a?), si sedaj dajta duška. Zaupajta si vse svoje misli, želje, prepričanja, sanje in fantazije o otrocih ter starševstvu.

Pri tem se nikar ne ustrašita, če bosta ugotovila, da si vsega, povezanega z otroki, ne predstavljata in želita enako. To je namreč povsem normalno in odlična predvaja za pravo starševstvo, ko se bosta morala vsakodnevno dogovarjati glede otroka in vajine družine. 

 

PREBERITE VEČ: Želita zanositi? NE počnita tega!

 

2. Vsaj tri mesece pred zanositvijo prenehajte s hormonsko kontracepcijo

Naslednji nujen korak je seveda, da v primeru, da uživate kontracepcijske tablete ali kakšno drugo obliko hormonske terapije, prenehate z njeno uporabo. Strokovnjaki priporočajo najmanj trimesečni, še bolje pa šestmesečni odmor do zanositve, kar pomeni, da bosta v tem času morala uporabljati kakšno drugo metodo preprečevanja zanositve - kondome ali s pomočjo merjenja bazalne temperature.

Takšna prekinitev je nujna zato, da se vaše telo očisti vseh vnešenih hormonov in morebitnih strupov ter se ponovno vzpostavi vaše najbolj naravno hormonsko stanje.

Ali ste na primer vedeli, da je potrebnih približno 12 tednov, da se iz telesa izloči popolnoma ves progesteron, če ste uporabljali progesteronske injekcije?

 

3. Začnite uživati folno kislino in probiotike

Da bo vaše telo zares optimalno pripravljeno na razvoj novega bitja v vaši maternici, vsaj tri mesece pred načrtovano zanositvijo začnite uživati folno kislino (Tukaj preverite, kako je zaužiti čim več s hrano!) in druge za zdravje nosečnice pomembne vitamine.

Če ste uživali hormonsko terapijo, za tri mesece uvedite tudi probiotike, da svojo črevesno mikrofloro spravite nazaj v red. Kontracepcijske tablete so namreč za črevesje še bolj škodljive kot antibiotiki!

Ali ste vedeli, da je dojenčkova mikrobiota odvisna predvsem od kakovosti mamine črevesne mikrobiote? Mamino črevesje pa vpliva tudi na razvoj dojenčka, ko je še v maminem trebuhu, zato je vsekakor smiselno pred zanositvijo pozornost usmeriti na zdravje svojega črevesja.

 

PREBERITE VEČ: Razvoj dojenčkove mikrobiote se začne že v trebuščku!

 

4. Začnite zdravo jesti in se več gibati

Čeprav še niste noseči, je to obdobje pred zanositvijo odlična generalka za nosečnost, ko se je zaradi čim boljšega razvoja otroka treba odpovedati vsem nezdravim navadam ter končno začeti živeti zdravo. Se prehranjevati z ekološko in organsko hrano, vsak dan poskrbeti za vsaj 20 minut gibanja in poskrbeti, da bo v vašem življenju čim manj stresa.

Pri prehrani pazite, da se izogibate predvsem hrani, ki vsebuje veliko škodljivih dodatkov (torej čim manj izdelkov z E-ji), pri sadju in zelenjavi pa pri teh pazite, da izberete ekološke, saj so konvencionalni najbolj polni pesticidov in drugih strupov: citrusi, jagode, grozdje, borovnice, jabolka, breskve in nektarine, krompir, ohrovt, kumare, češnjev paradižnik, grah in špinača.  

 

5. Začnite slediti svojemu mesečnemu ciklu

Povsem razumemo - ste zaposlena bodoča mama, ki nima časa ves čas računati, v katerem dnevu mesečnega cikla je. Na srečo obstaja kar nekaj pripomočkov in aplikacij, ki to počnejo namesto vas.

Pomagate si lahko z napravami, ki merijo vašo plodnost (kot na primer merilec plodnosti Clearblue, zapestnica Ava ali merilec plodnosti Yono), ali si pomagate z aplikacijami kot so Kindara App in Clue App. Tukaj pa lahko najdete tudi Ringarajin koledar ovulacije! 

 

6. Ne pozabite tudi na bodočega očka!

Za to, da čudežno nastane novo življenje oziroma zdrav dojenček, sta seveda potrebna tako zdrava mama kot zdrav oče. Zato pri pripravah na zanositev nikar ne pozabite na bodočega očka. Tudi on se bo moral odpovedati nezdravim navadam in se skupaj z vami podati na pot zdravega načina življenja, ki ga bosta potem z zgledom predala tudi svojemu otroku.

Z bodočim očetom - ki jih po navadi tare veliko skritih strahov in skrbi - se je dobro pogovoriti tudi o finančni plati razširjene družine ter skupaj preveriti vajine dolgoročne življenjske načrte glede zaposlitve, nakupa nepremičnine in lokacije doma. Tako bosta novega družinskega člana lahko pričakovala veliko bolj pomirjena in notranje varna, saj bosta imela skupne cilje.

 

PREBERITE VEČ: Nosečnost - Najpogostejši moški strahovi

 

7. Privoščita si zadnje dni "svobode v dvoje"

V imenu vseh nosečnic, ki seveda ne morejo početi vsega, kar jim pade na pamet, vseh mamic in očkov, ki se več ne spomnijo, kdaj so normalno spali v enem kosu, in vseh staršev, ki potihoma vsake toliko zahrepenijo po tistih starih časih "ko sva bila samo še midva, brez otrok" ... si s partnerjem privoščita zadnje mesece te "svobode v dvoje".

- S prijatelji ga žurajta pozno v noč. Ob otrocih je to težko izvedljivo tako zaradi iskanja varstva kot pomanjkanja energije.

- Privoščita si jutranje poležavanje do 12h opoldne. Ah, kako starši to pogrešamo. Še posebej starši otrok, ki so pokonci že ob šestih zjutraj!

- Tik pred zdajci rezervirajta potovanje v katero od evropskih prestolnic ali daljno deželo. Takšne odločitve tik pred začetkom potovanja so z otroki večinoma neizvedljive. 

- Oblecite si tisti seksi bikini, ki ga - če smo iskreni - morda ne boste nikoli več oblekli. Veliko mamic namreč po porodu nikoli več ne doseže iste teže kot pred nosečnostjo. Zato sedaj uživajte v svoji morda najboljši telesni podobi in se nikar ne pustite zmotiti perfekcioniatičnemu kritiku v sebi.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Sanje o nosečnosti so pozitivne
Se je tudi vam kdaj sanjalo, da ste noseči? Pomenijo te sanje, da si želite otroka oziroma še enega otroka? Preverite, k...
4
5 vzrokov za bolečino pri ovulaciji
Ne glede na to, kako zelo močna je ovulacijska bolečina, ginekologi opozarjajo, da to ni bolečina, ki bi bila normalna, ...
4
Test nosečnosti: je res 100-odstotno zanes...
Zanesljivost testa nosečnosti je med 96 in 97 odstotki, vendar pozor: samo če ga uporabimo pravilno, opozarjajo ginekolo...
3
Najpogostejši vzroki za neredne menstruacije
V rodnem obdobju skoraj vsaka ženska doživi obdobje, ko so njene menstruacije neredne, kar je lahko vzrok za težave z za...
3



Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Vajine skupne priprave na nosečnost
Te priprave bodo ne le povečale možnosti za nosečnost, temveč bodo tudi okrepile vajino ljubezen in vaju tako še bolje p...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?