|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnost: Najpogostejši moški strahovi

Helena Primic, 11.7.2023
Tako kot nosečke poleg veselega pričakovanja dojenčka bremenijo tudi različni strahovi, tudi bodoči očetje v sebi skrivajo različne moške strahove. Preveri, kateri so tisti najpogostejši!

image
Zaupajte svojemu globokemu očetovskemu čutu. (Freepik.com)
/11


1. Na pomoč, prav nič ne vem o porodu in dojenčkih!

Povsem normalno je, da se bodoči očetje bojijo poroda in porodne sobe. Ji bom znal stati ob strani? Kaj pa, če ne bom prenesel pogleda na kri in rojevajočega dojenčka? Bi res rad videl, kako dojenček prodira skozi partnerkino vagino? In kaj pa, če bo šlo kaj narobe in bom izgubil tako otroka kot mojo drago?

V idealnem svetu bo bodoči oče seveda prisoten pri porodu in z vsemi svojimi močmi podprl partnerko, ki rojeva njunega otroka. Toda včasih je to za moškega enostavno preveč.

Zato ne zahtevajte od partnerja, da mora biti v porodni sobi. Kar pa še ne pomeni, da mu zato ni treba nič vedeti o porodu in dojenčkih. Prava podpora se začne že v nosečnosti. In to tudi tako, da se bodoči oče polno vključi v spremljanje nosečnosti in priprave na porod, četudi morda ne bo prisoten v porodni sobi.

 

2. Kaj pa, če bom slab oče?

Tale strah Kaj pa, če bom slab oče? je pravzaprav zelo konstruktiven strah, saj bodočega očka potisne v razmišljanje o tem, kakšen oče želi postati. Pri tem se lahko odprejo številne rane iz njegovega otroštva in odnosa z lastnim očetom, zaradi katerega se je ta strah pravzaprav pojavil. Ker moški ne želi biti takšen oče kot je bil njegov oče. 

Res je, da so nezavedni vzorci, ki jih prinesemo iz primarne družine, močni in večinoma nezavedni, toda to še ne pomeni, da ne morete prerasti svojih staršev in postati boljši oče kot je bil vaš oče.

Zato drage nosečnice, s svojim partnerjem se čim več pogovarjajte o tem, kakšen je po vašem mnenju dober oče. Bodita odprta in ne pozabita, da sta različna. In prav je tako. Otrok se bo veliko lažje razvijal v družini, kjer je različnost dobrodošla in sprejeta. Prav tako pa tudi napake, ki jih počne prav vsaka mama in oče. Ne glede na to, kako zelo se trudi biti dober starš. 

 

PREBERITE TUDI: Najboljši očka, ati ali tata na svetu!

 

3. Otrok pomeni konec luštnega in zabavnega življenja

Nič več zabav ali filmskih večerov do jutra. Nič več sproščenega druženja s kolegi. Nič več jutranjega poležavanja in neprekinjena nočnega spanca. Nič več najinih potovanj in seksa sredi belega dneva. Ko pride dojenček, se konča vsa zabava in življenje postane samo še ena velika odgovornost in rutina.

Res je, tudi to se ti lahko pripeti, ko postaneš oče. Če si to dovoliš seveda. Če se na otroka oba s partnerko dobro pripravita in se odločita, da ne bosta nikoli pozabila na vajinega prvega otroka - vajino partnerstvo, je lahko tudi življenje z dojenčkom oziroma otrokom zelo zabavno. Pravzaprav še bolj zabavno, saj so otroci pravi mojstri sproščenosti in igrivosti.

Zato se s partnerko že v nosečnosti dogovorita, kako bosta poskrbela za čas samo za vaju, pa seveda tudi vsak samo zase. To je namreč ključno - da se vama življenje tudi potem, ko postaneta starša, ne vrti samo okrog otroka in družine.

 

4. Otroci so tako dragi! Bom sploh lahko poskrbel za svojo družino?

Tudi ta strah ima zelo konstruktivno naravo, saj otroci zares veliko stanejo oziroma pomenijo dodaten družinski strošek. Za moškega, ki se že po naravi počuti dolžnega, da poskrbi za svojo družico in mladičke, je zato ta finančni pritisk še toliko večji. 

Zato nikar ne odganjajte teh skrbi, temveč se jih lotite skupaj s partnerko in dobrim finančnim načrtom. In pri tem ne pozabite, da ne vzgajata kraljevskega otroka, ki mora imeti vse najboljše in najdražje na svetu. Vajin otrok najbolj na svetu potrebuje predvsem ljubezen in sprejemanje mame in očeta!

 

PREBERITE TUDI: Poletni seks ob dojenčku ...

 

5. Nič več seksa, sedaj sva starša.

Že kar takoj na začetku je treba priznati, da prvo leto po porodu seksualno življenje pač ne more biti isto kot pred dojenčkom. In tudi potem odpadejo vse tiste spontane situacije kot pred otrokom, ko sta si po zajtrku, sredi poležavanja na kavču ali med potjo na morje zaželela prepustiti notranjemu ognju.

Z otroci pač vse to odpade. Vsaj za nekaj let. Da ne omenjamo vseh tistih sicer povsem nedolžnih motenj, ko se končno vendarle spravita v akcijo - od dojenčkovega joka do radovednega pogleda dveletnika, ki se je sredi noči zbudil in je pritaval v vajino spalnico. 

Toda, to še ne pomeni, da se lahko kar poslovite od seksa! Brez skrbi, tudi starši seksajo. Ker, kako pa bi prišli do drugega, tretjega, četrtega ... otroka?!

Zato bodimo realni. Res je, manj bo priložnosti in velikokrat boste tako utrujeni, da vam enostavno ne bo do seksa, četudi ste čez dan sanjarili o njem. Najboljša obramba pred morebitno seksualno sušo je ... odkrit pogovor. Ja, prav ste prebrali.

Če si bosta s partnerko vzela dovolj čas za odkrit pogovor tudi o seksualnih željah in hrepenenjih, bo že samo to vzbudilo tisto neustavljivo željo, ki lahko premaga tudi ovire v obliki dojenčka v sosednji sobi.

Zato nikar ne omahujte in partnerki pošljite nagajiv sms, če ste se v službi spomnili vajinega seksualnega življenja pred otrokom. Nikar ne mislite, če ni imela časa, da bi se do potankosti uredila kot včasih in vas prav nič več ne gleda poželjivo, da si ne želi posteljnih aktivnosti. Presenetite jo! Morda boste tudi vi prijetno presenečeni.

 

PREBERITE TUDI: Na pomoč, izgubljam svojo partnerko!

 

6. Otrok ji sedaj pomeni več kot jaz. Pravzaprav mene sploh več ne rabi.

Dragi bodoči oče, prav imaš - odkar je postala mama, si pri partnerki nenadoma padel na drugo mesto. Ni čudno, da je veliko očetov ljubosumnih na tega malega kričača, ki mu je prevzel ne le vso partneričino pozornost, temveč tudi njeno telo. S prsmi vred, ki jih sploh noče spustiti!

Vse to so normalni občutki, ki jih mora moški dati iz sebe. To seveda ne pomeni, da ga bo partnerka razumela in to lahko slišala (V resnici ga bo v večini primerov obsojala, kako je lahko tako egoističen in nezrel ter neočetovski!), zato se potožite prijatelju ali sodelavcu, ki je že oče. Razumel bo.

In še nasvet dneva: Če ne želite biti le "pomagač" in tisti nevidni član družine, ki odnaša koš z umazanimi plenicami in prinaša hrano iz trgovine, se aktivno vključite v skrb za dojenčka in družinsko življenje. Ter partnerki pomagajte se spomniti, da ni samo mama, temveč tudi ženska in partnerka.

Kot svetuje danski družinski terapevt Jesper Juul - postanite minister za partnerstvo, ki vsakodnevno skrbi za kakovostno partnersko življenje. Partnerka vam bo zelo hvaležna in kmalu boste uvideli, da kljub temu, da je trenutno nebogljen dojenček res na prvem mestu, na prestolu njenega Kralja še vedno trdno sedite vi. Njen partner, prijatelj, ljubimec in oče njenega otroka, ki ga točno sedaj zelo zelo potrebuje ob sebi. Očeta namreč.    

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
4



9 ljudskih napovedi spola otroka
Nekoč so verjeli, da lahko določene stvari kažejo, kakšnega spola je otrok, ki ga nosimo. Predstavljamo vam devet takšni...
Sindrom Couvade: Ko je tudi moški noseč
Ta sindrom se pojavlja pri deset odstotkih moških partnerjev nosečnic. Če je nosečnost rizična, pa se pri kar 72 odstotk...