|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Najboljši očka, ati ali tata na svetu!

Helena Primic, 13.1.2024
Kakšen mora biti oče, da bo zares dober očka, ati ali tata za svojega otroka? Hitro preverite v članku!

image
Tudi očetje imajo tako imenovan očetovski čut.
/11


Čeprav ima tako vsaka ženska kot vsak moški svojo podobo dobrega očeta - ki je seveda odvisna tudi od časa, kulture in vzorcev primarne družine -, vendarle obstajajo neke skupne značilnosti dobrih oziroma "pravih" sodobnih očetov.

 

1. Blizu od spočetja naprej

Časi, ko se je oče vključil v vzgojo šele takrat, ko je otroka lahko posadil na kolena in mu pripovedoval svoje lovske zgodbe, so (na srečo) minili. Sodobni očetje postanejo očetje – tako kot mame – od pluska in prvih znakov nosečnosti naprej.

Sicer so mame res v prednosti, ker lahko fizično čutijo, kako otrok raste v njihovem telesu, toda vse več očetov je zelo ganjenih, ko jih otrok prvič brcne čez mamin trebuh. In tudi očetje se lahko energijsko povežejo z otrokom že v času nosečnosti. Vse več očetov si tudi želi biti prisotnih ob porodu svojega otroka, kar novo družino poveže na poseben način.

Očaranost nad novorojenčkom tako ni več rezervirana le za mame, zato ni čudno, da vse več študij dokazuje, da tudi pri moških obstaja tako imenovan »materinski čut«. Praviloma ga moramo imenovati očetovski čut, ki po ljubezni prav nič ne zaostaja za materinskim čutom.


2. Nežen negovalec na moški način

Tako kot smo mame prvič (pa včasih tudi drugič in vsakič naslednjič, če je med otroci večja razlika v letih) večinoma prestrašene in negotove, ko gre za nego nežnega novorojenčka, to velja tudi oziroma še posebno za očete. Očetje so pač praviloma večji in močnejši od mam, zato jih je še toliko bolj strah rokovanja s tem krhkim in občutljivim bitjem – njihovim novorojenim otrokom. Pa vendar jih to ne odvrne, da ne bi poskušali in se trudili biti čim bolj nežni in sočutni. Seveda na svoj moški način.

Čeprav je dojenček prvo leto svojega življenja povezan z mamo v eno, je očetova nežna ljubezen ne le dobrodošla, temveč za otroka oziroma njegov odnos z očetom tudi zelo koristna. V teh najnežnejših mesecih povezovanje namreč poteka na popolnoma drugačen, veliko bolj nezaveden in organski ter zato močnejši način, zato spodbujajte očeta, da je čim več v stiku z novorojenčkom oziroma dojenčkom.

 

PREBERITE TUDI: Kaj pomenijo sanje bodočih očetov?

 

3. Ponosen vozičkar in skrbnik otroka

Če je bilo pred 40 leti to skoraj nepredstavljivo, je danes vse več očetov, ki ponosno »vozičkajo« in svoje otroke prenašajo tudi v nosilkah. Če bi lahko dojili, bi se sodobni očetje zagotovo lotili tudi tega. Tako zelo si želijo biti del vsega, kar doživlja njihov otrok.

Na svoje malčke in njihove uspehe – od tega, da je shodil in povedal prvo besedo do tega, da je zmogel sam preplezati igralo in se naučil voziti kolo – so ravno tako ponosni kot mame. O čemer se z veseljem pohvalijo tudi pred svojimi prijatelji/očeti, med katerimi se tekmovanje Kdo zmore spiti več piva kmalu sprevrže v tekmovanje Kateri otrok je najbolj motorično spreten ali »brihten«.

 

4. Igriv in radoveden prijatelj za igro

Večina sodobnih očetov se s svojimi hčerami še vedno nerada igra s punčkami in barbikami, pa vendar se lotijo tudi tega. Sodobni očetje z navdušenjem skupaj z otroki odkrivajo različne svetove, pa naj gre za svet dinozavrov ali svet vil.

Svojo razvojno nalogo "Odpeljati otroka v svet in mu ga razkazati." tako odlično opravljajo tudi skozi igro. Igra je namreč zelo moški element, s katerim v kompletu pride veliko drugih odličnih »moških« lastnosti: zdrava tekmovalnost in merjenje moči, neskončna radovednost ter nenehna želja po napredku (hitreje, višje in močneje).


5. Sočuten in ljubeč vodja, ki se zna soočati z agresijo

Sodoben oče že ve, da ena po riti ni naložba v ljubeč in spoštljiv odnos z otrokom, zato se tako kot sodobna mama vsakodnevno sooča z vzgojnim izzivom, kako ostati vodja družine, pa pri tem vendarle ne poškodovati otroka.

Kot pogosto najagresivnejši član družine je tako postavljen pred zelo zahtevno nalogo ločevanja zdrave agresije od nasilja. Če mu to uspe, je lahko odličen zgled tako za otroke kot mamo, ki zaradi družbenih predsodkov večinoma svojo agresijo potlačuje, skriva ali se je celo sramuje.

Zato je očetova modrost, ki zna ločiti med divjostjo in podivjanostjo, med zdravo in nezdravo agresijo ter nasiljem, velik blagoslov tako zanj kot vse ostale družinske člane.

 

PREBERITE TUDI: Očetu pripada 30 dni plačanega dopusta

 

6. Zares zrel moški, ki se zaveda svojih moči in odgovornosti

»Žal mi je sine, da sem prejle tako vzrojil nate. V službi imam strašno gnečo in me prav vsaka malenkost spravi iz tira.«, je sodoben oče sposoben odgovornost za svoja dejanja in kakovost odnosa z otrokom nositi na svojih ramenih.

Ker je večina sodobnih očetov v svojem otroštvu bila deležna avtoritarne vzgoje in so na lastni koži občutili, kako boli in ruši zdravo samospoštovanje, če si kot otrok kriv za vse težave v odnosu s starši, je med sodobnimi očeti vse več takšnih, ki si želijo ta vzorec prekiniti. Ki se zavedajo, da je v odnosu z otrokom odgovornost za kakovost odnosa vedno 100% na odraslih. Tudi, ko gre za otroka z močno voljo.

Zato sodobnemu očetu tudi ni težko recimo hčerki priznati, da ne ve, kako se lotiti težave, ki jo imata v zadnjem času. Da mu njen odnos do njega nikakor ni všeč in da bi rad izvedel, zakaj je tako jezna nanj.

 

7. Zgled "pravega" moškega za sina in hči

Sodoben oče se vse bolj zaveda, kako zelo je za otroke pomembno, da zna dobro poskrbeti zase in tako sinu kot hčeri priskrbeti dober zgled zrelega in "pravega" moškega ter zadovoljnega starša. Če bo namreč sin v iskanju lastne moškosti in očetovstva zavedno in nezavedno sledil svojemu očetu, bo tudi hči kot odrasla iskala moškega, ki bo takšen, kot je njen oče. Četudi se morda nista dobro razumela.

Sodoben oče se tudi zaveda, da si vsak otrok nezavedno izbere enega izmed staršev, ki ga »kopira« – njegove načine delovanja, od verbalnega in neverbalnega izražanja do obrambnih mehanizmov in preživetvenih strategij. Pa to ni nujno starš istega spola ali starš, s katerim se otrok najbolje razume. Sodoben oče se torej v vsakem trenutku sprašuje: Kakšen zgled moškega in očeta sem svojim otrokom?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako zmanjšati strah pred porodom?
Je porod res tako zastrašujoč? Se ga moramo bati? Strah pred porodom (lokiofobija, tudi tokofobija) je pogosto pojav, ve...
10
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7
Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...
6
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
5



9 ljudskih napovedi spola otroka
Nekoč so verjeli, da lahko določene stvari kažejo, kakšnega spola je otrok, ki ga nosimo. Predstavljamo vam devet takšni...
Novost: E-vloge za uveljavljanje pravic ob...
Od 15. marca 2022 dalje je za matere in očete olajšano oddajanje vlog za uveljavljanje pravic ob rojstvu otroka (materin...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?