|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako postati dober vodja družine?

Helena Primic, 11.12.2023
Preverite, ali ste se tudi vi pri vzgoji otroka ujeli v katerega od petih vzgojnih slogov, ki jih svetovno priznani družinski terapevt, predavatelj in avtor Jesper Juul ne priporoča ter o katerih med drugim piše v novi knjigi Vodja krdela.

image
Kako vodite svoje otroke?
/11


Sodobni starši že vemo, da strah in ljubezen ne moreta sobivati, zato pri vzgoji otrok vse manj posegamo po avtoritarnem stilu vzgajanja, ki otroke vodi na strahospoštovalen način. Hkrati pa ugotavljamo, da vzgoja, ki poskuša ustreči vsem in le otrokovim željam, prej kot slej pristane v permisivni vzgoji, ki ne osrečuje ne otrok, ne staršev.

Kako torej otroka voditi na spoštljiv, empatičen in ljubeč način - da bodo zadovoljene otrokove in starševske temeljne potrebe brez, da bi kdorkoli od njih ostal s poškodovano integriteto?

Odgovore smo poiskali v knjigi svetovno priznanega danskega predavatelja, družinskega terapevta ter avtorja številnih uspešnic o vzgoji in odnosih Jesperja Juula z naslovom Vodja krdela, ki je bila pred kratkim prevedena v slovenščino.

 

5 nepriporočljivih vzgojnih slogov

"Razvojni psihologi, pedagogi in strokovnjaki terapevti, kot sem sam, se v mnogočem ne strinjamo, a glede nečesa smo povsem složni: otroci potrebujejo vodstvo odraslih. O tem med nami ni nobenega dvoma in nikakršnega kresanja mnenj. Otrokom, ki morajo živeti brez dobrega vodstva, se ne godi dobro - ali živijo sami ali zgolj med samimi otroki ali pa s starši, ki jih nočejo ali ne znajo voditi," v uvodu piše Jesper Juul.

Večina staršev na svoj način seveda vodimo svoje otroke, toda biti dober vodja kot volk, ki je vodja krdela in od katerega je odvisno preživetje vseh članov krdela, še zdaleč ni tako lahka naloga, kot se zdi. Starši se lahko namreč hitro ujamemo v katero od pasti oz. vzgojnih slogov, ki jih avtor zaradi dolgoročnih učinkov na starše, otroke in celotno družino ne priporoča, saj niso v skladu z zdravim slogom vodenja. In kateri so ti nepriporočljivi vzgojni slogi?


1) Novoromantični slog: harmonija za vsako ceno

Kot piše Jesper Juul, starši, ki se odločijo za ta slog, verjamejo, da je harmonija najpopolnejši izraz ljubezni, zato se ogibajo konfliktov in jih ne marajo. Nagnjeni so k temu, da razvijejo nežno in čustveno izpraznjeno vedenje, ki otroke frustrira, saj jim ne daje možnosti, da bi se naučili, kaj naj počnejo z lastnimi (predvsem negativnimi) čustvi, nazadnje pa frustrira tudi starše, saj tudi sami ostanejo s takšnimi ali drugačnimi čustvi, s katerimi ne vedo, kaj početi.

 

2) Kerlinško starševstvo: glajenje poti za male prince in princeske

Kerlinški starši si zelo prizadevajo, da bi preprečili vse konflikte, žalost, bolečino, frustracijo in agresijo. Globoko v sebi namreč verjamejo, da konflikt z otroki pomeni, da so slab ali nezadosten starš. V središču pozornosti je vedno otrok in zdi se jim, da morajo narediti vse, kar otrok "čuti, da potrebuje", in mu dati, kar hoče. Vse ostalo se jim zdi zanemarjanje.

Pri starosti dveh let ali dveh let in pol se otrok začne obnašati kot zahteven princ ali princeska - pač v skladu s tem, kakor so ga starši obravnavali. Njegova potreba po pozornosti zraste do neslutenih višin, do drugih otrok in odraslih pa ne premore empatije. Da bi prišel do prave bližine, ki jo potrebuje, pa je ne dobi, postane tiran, ki se vse minute dneva bori za vse, kar hoče. Navsezadnje staršem zmanjka energije in iskreno trpijo, saj se morajo soočiti z dejstvom, da so se vsi izjemni napori, da bi otroku nudili "popolno" otroštvo, izjalovili.

 

3) Pot najmanjšega odpora

Starši, ki pristanejo pri tem vzgojnem slogu, si redko vzamejo čas, da bi razmišljali o vzgoji in pogosto le posnemajo svoje starše in imajo enake cilje. V vzgoji radi popuščajo bolj ali manj naključnim željam in hotenjem svojih otrok, pri čemer poskušajo "reči ne", toda "hej, kdo pa rabi konflikt?" Pri vzgoji so tako zelo nedosledni, da njihovega vedenja ne vodijo nobene posebne vrednote. Zaposluje jih predvsem lastno življenje, otroci pa so razpeti med tem, ko "dobijo vse, kar hočejo" in tem, da prejmejo kar najmanj tistega, kar potrebujejo, zato imajo pogosto slabo samospoštovanje in precej napihnjen ego.

 

4) Popolni nadzor: helikopterski starši

Starši, ki sprejemajo ta slog, imajo dober namen: svoje otroke želijo zaščititi pred vsem, kar bi jih lahko ranilo, užalostilo ali prizadelo. Pogosto so obsedeni z možnostjo nevarnosti in so pripravljeni narediti vse, da bi preprečili, da bi ji bili njihovi otroci izpostavljeni. Otroci morajo tako streči strahovom svojih staršev in njihovi potrebi po nadzoru, zato ne morejo razviti potrebnih življenjskih spretnosti in socialnih kompetenc. Postanejo "priučeno nemočni" in imajo težave z dozorevanjem in neodvisnostjo.

Otroci, ki se takšnim staršem upirajo, pristanejo pri družinskem pediatru in največkrat dobijo diagnozo, ki ne postavlja pod vprašaj starševskega sloga helikopterske mame ter so z zdravili "popravljeni" v ubogljivosti.

 

5) Moj otrok kot projekt

Obstajajo starši, ki imajo dokaj trdne in toge predstave o življenju in prihodnosti svojih otrok in si zelo prizadevajo, da bi jih tudi uresničili. Vendar, kot piše Jesper Juul, to ni vodstvo, kajti suveren voditelj izhaja iz interakcij z otroki in iz vprašanja: "Kaj hočeš ti, kaj jaz in kako lahko to uskladiva?" Včasih si starši s projektom želijo doseči "samo to", da bi bili otroci srečni, včasih hočejo, da bi postali svetovno znani glasbeniki ali športniki in podobno. Pogosto večino svojega časa in energije posvečajo projektu-otroku, ki ga poskušajo čim bolj motivirati, da bi uresničil njihove neuresničene sanje. 

Pri tem vzgojnem slogu otrokovo identiteto določajo starši, zato otroka, ki se prilagodi, kasneje v življenju čaka resna eksistencialna kriza, ki lahko vodi tudi do popolne prekinitve odnosa med starši in otrokom.

 

Osebna odgovornost in empatija

Kako torej zdravo voditi družino brez, da bi se zapletli v katero od zgoraj omenjenih pasti? Kot svetuje Juul, je smiselno, da si starši najprej postavimo naslednje vprašanje: Kaj je zame tisto dragoceno, kar želim prenesti naprej svojim otrokom, ker verjamem, da bo ostalo vredno še nadaljnjih dvajset ali petdeset let? "Postavljanje takih vprašanj je preprosto, ni pa preprosto nanje odgovarjati. Kot vsaka druga kriza tudi ta prinaša s sabo bolečino, vendar ob tem tudi potencial za spremembo in rast," je optimističen avtor knjige Vodja krdela, ki zdravo vodenje opiše tudi s temi besedami:

"Osebna odgovornost in avtoriteta nam omogočata, da jasno, glasno in mirne vesti povemo, kaj hočemo in kaj ne, kaj nam je všeč in kaj ne. Če znamo to, potem premoremo že približno polovico zmožnosti, ki so nujne za to, da pridobimo spoštovanje in zaupanje svojih otrok. Preostalo polovico predstavljata naša empatija in želja, da izvemo, kdo pravzaprav so - kaj hočejo, česa nočejo, kaj imajo radi in česa ne."

 

Kaj vse je še potrebno za vodenje družine z ljubeznijo, preverite v knjigi Vodja krdela, o kateri najdete več informacij tukaj.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
12
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
12
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
11
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
10



Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?