|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Joga in porod – jogijske vaje za lažji porod

Ana Devayani Kersnik, 28.5.2015
Načinov, da se bodoča mamica pripravi na porod, je več. Kot učiteljica joge in mamica pri pripravah nosečnic na porod priporočam vadbo joge za nosečnice.

image
Joga je odlična priprava na porod. (Foto: Sonata Photographica)
/11


Žensko telo  je neverjetno, saj lahko rodi novo živo bitjece, ki devet mesecev raste znotraj nje. V času nosečnosti telo bodoče mamice doživi šok, zato je pomembno, da se ženska pripravi na nosečnost fizično in psihično. Predvsem je izrednega pomena, da je nosečnica pripravljena na porod, rojstvo svojega otročka, ki bo obogatil njeno življenje in vseh okrog nje.

Načinov, da se bodoča mamica pripravi na porod, je več. Kot učiteljica joge in mamica pri pripravah nosečnic na porod priporočam vadbo joge za nosečnice. Z jogo se bo novopečena mamica ne le umirila, sprostila, temveč tudi razgibala sklepe in z določenimi asanami poskrbela za fizično pripravljenost telesa. Nosečnica se pri jogi nauči ne le sprostiti telo in umiriti misli, ampak si lahko pred porodom pomaga z vizualizacijo poroda, kar jo lahko dodatno pomiri in pozitivno pomaga, da lažje premaga bolečino ob rojstvu otroka.

 

Zakaj je pomembno, da telo pripravimo na porod?

Noben porod ni neboleč, gre le za to kako dolgo traja in koliko zapletov se vmes zgodi. Marsikaj se lahko zgodi, ampak najbolj pomembno je, da je bodoča mamica na vse to čim bolje pripravljena.

Z  vidika telesa bo telo z jogo bolj gibčno, vezi in kosti se bodo med rojevanjem lažje razširile in vse skupaj se bo nato prej povrnilo v prvotno stanje.  Z duševnega vidika pa joga poskrbi, da se s pomočjo dihalnih tehnik, tehnik sproščanja in pomočjo vizualizacije ženska psihično pripravi na porod, s čimer si lahko pomaga pri lajšanju bolečin in pravilnem dihanju. S tem ima nosečnica boljši nadzor nad svojim telesom,  boljše obvladuje dihanje med rojevanjem in s tem lažje prenese porod.

 

Katere vaje oz. asane pripomorejo k lažjemu porodu?

Pomembno je deliti primerne vaje za porod in pripravo nanj na obdobje pred nosečnostjo in v času nosečnosti. Pred nosečnostjo lahko ženska veliko pripomore k svoji fizični pripravljenosti. Pred nosečnostjo se lahko ženska udeležuje vseh vadb, tudi visoko intenzivnih.  Pri jogi lahko poskrbi tudi za gibljivost sklepov, razteg celotnega telesa in priučitev dihalnik tehnik, ki pridejo prav pri samem dihanju.

V času nosečnosti pa se asane oz. telesni položaji razlikujejo od asan pred nosečnostjo. Takrat mora biti bodoča mamica bolj pazljiva in se lotiti vadbe premišljeno. Poudarjam, da v času nosečnosti je najbolj primerno obiskovati vadbe joge, ki so namenjene prav nosečnicam, saj se izvajajo pod nadzorom licenciranih jogijskih inštruktorjev, ki skrbijo za pravilno izvedbo in varnost mamice in dojenčka. Pred obiskom same vadbe pa je potreben posvet z ginekologom, ki redno spremlja zdravstveno stanje nosečnice in otročka.

Če je zdravstveno stanje bodoče mamice brez posebnih problemov, lahko z jogo pripomore k lažjemu porodu in hitrejšemu okrevanju. Še enkrat poudarjam, da porod ne bo neboleč, lahko pa je krajši in lažji za nosečnico. Vaje, ki pripomorejo k lažjemu rojevanju so:

  • Položaj metulja.
  • Položaj mačke,
  • Predklon z rokami na stolu ali mizi
  • In druge.

S temi vajami se odpirajo boki in aktivirajo trebušne mišice in mišice medeničnega dna. Poskrbi pa se tudi za razteg hrbta, ki je med porodom zelo pod udarom.

 

Dihalne tehnike in tehnike sproščanja

Pri pripravah na porod ne smemo pozabiti na psihično pripravljenost nosečnice. Precejšen del joge predstavljajo dihalne tehnike in tehnike sproščanja. Z raznoraznimi dihalnimi vajami lahko umirimo misli, dobro predihamo telo in očistimo dihalne poti. Priporočljiva dihalna tehnika je kapalabhati, kjer je telo lahko v sukasani – turškem sedu ali lotosovem cvetu.

 

Mantre, ki pomagajo umiriti misli pred ali med porodom.

  • Om Trayambakam Yajamahe
  • Om Shanti Om

 

Izvedba vadbe doma ali v studiu?

Telesne položaje iz joge se lahko opravlja doma, ampak nosečnica mora imeti že osvojeno znanje, kar pomeni, da je že prej redno obiskovala jogo. Drugače bolj priporočam obisk joge v studiih, fitnes centrih in joga hišah, kjer bodo ves čas pod nadzorom inštruktorjev. Poleg tega pa se bodo še bolje spoznale tudi z drugimi bodočimi mamicami iz svojega okolja.

 

Ali si res lahko vizualiziram svoj porod?

Kot sem že omenila je eden izmed pomembnih vidikov tudi vizualizacija poroda. Toplo priporočam, da si vsaka nosečnica v roke vzame knjigo ali si pogleda kakšen video posnetek na internetu, televiziji, saj si bo tako lažje predstavljala, vizualizirala, kako vse skupaj poteka.

Vsaka ženska je drugačna in prav tako porod nikoli ne poteka isto. Prav zato je dobro, da si bodoča mamica pred porodom pogleda več posnetkov, se seznani z najpogostejšimi posledicami in nato bo lažje prenesla bolečino in rojevanje. Pri samem porodu mora le poslušati svoje telo in slediti navodilom babice in zdravnika, ki jo bosta lepo vodila in ji stala ob strani ves čas poroda.

 

Nasvet bodočim mamicam

V vsaki nosečnici raste malo bitjece, za katerega nosi bodoča mamica odgovornost, da se bo razvil in rodil zdrav in živ. Ko nosečnica vadi, se mora ves čas zavedati, da z njo vadi tudi njen otroček, zato je pri vsem potrebna dodatna pazljivost. Ko otrok pride na svet,  tudi njemu  porod predstavlja šok in je dobro, da mu mamica olajša prehod. Seveda vse to ni pogojeno le od psihične in fizične pripravljenosti mamice, ampak imata velik vpliv tudi sama genetika in dednost; bodoča mamica pa lahko poskrbi le za boljšo pripravljenost in s tem prihrani energijo, ki jo bo takoj po rojstvu potrebovala za nego otročka.

 

Ana Devayani Kersnik je plesalka, inštruktorica pilatesa, aerobike in joge. Mednarodno licenco za učenje joge je pridobila v Indiji. Poučuje in se udeležuje delavnic v Sloveniji in tudi po svetu - vse od Amerike, Indije, Avstrije, Francije, Portugalske itd. Joga in ples sta njena strast in ju želi predajati drugim. Kot mamica se je še dodatno posvetila jogi za bodoče mamice.

Za več kliknite na Devayani yoga & dance lifestyle.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
14
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
5
Punčka ali fantek: trije testi za ugotavlj...
Vas zanima, kaj nosite pod srcem? Ali že veste in bi radi preverili, če deluje? Ugotovite spol otroka v trebuščku so pom...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4



Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?