|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako odpraviti celulit in odvečne maščobe?

Dušan Donko in Bernarda Pavič, www.drustvo-taoin.si, 19.5.2010
Preveč skrbi, vznemirjenja, intelektualnega angažiranja in preveč sedenja na eni strani ter premalo gibanja, cirkulacije in ravnovesja na drugi strani ustvarjajo celulit!

image
/11



Celulit je tista pomarančasta koža, ki si je ne želi nobena ženska na svetu. Še posebej ne poleti, ko je treba obleči kopalke ali obleči mini krilo. Zmotno je prepričanje, da celulit prizadene samo starejše in močnejše ženske, saj ga lahko danes vidimo tudi pri mlajših in zelo suhih ženskah. Zakaj se to dogaja in kje leži vzrok za to?


Kaj je celulit?


Celulit je motnja v maščobnem tkivu, ki nastane zaradi kopičenja odpadnih snovi v telesu. Odpadne snovi, ki se po naravni poti ne morejo izločiti, se izločajo skozi kožo, kar se nato odraža kot mozolji, akne in tudi celulit. Lahko se vprašamo, zakaj odpadne snovi po naravni poti ne morejo ven? Blokade, ki so nastale zaradi preveč sedenja in prevelike pasivnosti telesa ter zaradi preveč razmišljanja, skrbi, vznemirjenja ali stresa, povzročajo razne motnje v cirkulaciji krvi, limfe in nasploh življenjske energije.
To ustvarja tudi leno črevo, ki ne prebavlja zadovoljivo, pojavi se zastalo blato v telesu, s tem pa se začno kopičiti odpadne snovi.

Znamenje, da so se pojavile blokade, se kažejo tudi v slabšem počutju in vedno večjem nezadovoljstvu in občutku nečistosti.

Če se blokade ne odpravijo, lahko pripeljejo tudi do resne bolezni. Blokado si lahko predstavljate, kot zamašek, ki zapre obtok. Več je blokad, bolj zapacano je telo. Bolj zapacano je telo, slabše se počutimo in bolezni se nas lotevajo.


GLAVNI VZROKI IN REŠITVE



Vzrok: Slaba cirkulacija


Preveč sedenja, in premalo gibanja. Eden od možnih načinov, da se začasno znebimo celulita je pristop s kremami, masažo in celo s kakšnimi operacijami. Toda, ker celulit ni samo zunanji problem temveč tudi notranji, se ga je potrebno lotiti tudi od znotraj. Da bi se znebili celulita je potrebno znova vzpostaviti telesno ravnovesje in znova vzpodbuditi cirkulacijo.


Dejstvo je, da se maščoba in celulit najraje nabirata na delih, ki so najmanj ogrevani ali prekrvavljeni, torej hladni. Eden od načinov, da se rešimo celulita, je vzpostavitev centralnega ogrevanja. Na hladne, zapostavljene, osovražene dele, je potrebno pripeljati kri in življenjsko energijo, da ponovno vzpostavimo potrebno cirkulacijo in pospešimo limfo. To lahko naredimo z aktivnim gibanjem (telovadba), pasivnim gibanjem (masaža, meditacija), ali pa kombinacijo obeh (chi kung – glej vajo 1).


Vaja 1

Počep:


Počep je idealna vaja za odpravljanje celulita. S počepom lahko zelo aktiviramo življenjsko energijo, ki jo nato uporabimo za toplejenje maščob in celulita. Pri počepu roke drsijo ob stegnenicah, tako dosežemo, da smo pozorni na problematična mesta. Počasi počepnemo, pazimo, da so na koncu počepa stopala v celoti na tleh. V tem položaju ostanemo nekaj sekund, nato se počasi, počasi, zelo počasi vstajamo iz pet. Vaja na začetki ni prav nič enostavna, saj cel počep traja 2 minuti. Nasmehnite se svojemu telesu, bodite prijazni, občutite pretok energije!


Gibanje ni nekaj, kar bi se vezalo samo na zunanje vidne gibe. Preko chi kung ali tai chi vaj lahko vzpodbudimo in aktiviramo življenjsko energijo – notranji ogenj, ki na naš ukaz topi maščobe. Ko enkrat začutimo, da smo energijo aktivirali, ji lahko naročimo, kaj želimo, da naredi. Naj razložim.

Verjetno na svetu ne obstaja debelušna ženska, ki ne pozna občutka rejenja. To je tistega občutka, ko se ob vsaki najmanjši misli na to, da bi se lahko zredile, tudi zredijo. Maščobne celice se enostavno kar razbohotijo in na tehtnici se že pozna »nov kilogram«! To se zgodi, ker smo se v mislih povezali z maščobnimi celicami in smo jim z mislijo sugerirali kaj naj naredijo. Maščobnim celicam je do vprašanja preživetja dejansko vseeno, ali se bodo skrčile ali razbohotile. Naša misel je zanje ukaz! Če denimo takrat, ko vidite ali pojeste hrano, pomislite: »Joj, spet se bom zredila!«, bodo celice sledile vašemu ukazu! Misli imajo moč, da lahko za seboj potegnejo energijo, ki se nato porabi za izvrševanje teh ukazov. Zato je zelo priporočljivo, da se čimprej začnete zavedati kaj mislite in kakšne občutke in posledice vam to prinaša! Potem, pa zadevo obrnite sebi v prid! (glej vajo 2)


Vaja 2

Skrčite se! Stopite se!


Ko boste občutili življenjsko energijo oziroma notranji ogenj, lahko npr. prijazno ukažete: »Moje drage maščobne celice, poslušajte me! Skrčite se! Postanite zdrave, vitalne in čvrste! Vsa odvečna maščoba naj se stopi!« V mislih ponavljajte to, dokler ne boste resnično občutili, kako se krčijo! Več energije proizvedete, lažje boste zadevo izpeljali! Na koncu se lahko še zmasirate in potrepljate po kritičnih delih, da pospešite cirkulacijo.


Vzrok: Kisli ph


Poznamo kislo (jin) in bazično (jang) prehrano.

Če jemo preveč kislo hrano (rdeče meso, mlečni izdelki, sladkor, sol, kava, alkohol, pomirjevala, droge …) imamo preveč kislo kri in telo bolj proizvaja maščobe. To je obrambna reakcija organizma. Določene vrste hrane, kakor tudi stres in negativna čustva (zamere, jeza, krivda, žalost, razočaranja …) povečajo kislost krvi, kar se tudi odraža v prekomerni teži. Zato ustvarjajte ph ravnovesje, jejte hrano z bazičnim ph (sadje, zelenjava) in delajte na vzgajanju pozitivnih čustev in vrlin (notranji smehljaj).


Jejte takšno hrano, kakršni bi sami želeli izgledati! Namesto celulitastih čevapčičev si raje privoščite vitalno melono, lubenico ali zelenjavno solato. Lahko si privoščite tudi kakšne oreške (sončnična semena, mandeljni, indijski oreščki, kikiriki), vendar v smislu ohranjanja ravnovesja ne pretiravajte. Tudi riž, krompir in maščobni prelivi so dovoljeni, saj maščobe niti najmanj niso naši sovražniki, prej prijatelji, ki poskrbijo, da se telo in prebavna cev podmaže in hrana lažje prebavi. Če vsakodnevno poskrbimo za aktivacijo življenjske energije in vzdržujemo čisto pretočnost telesa, se zaužita maščoba ne bo utegnila spremeniti v trdo stanje - odvečno maščobo in celulit.


Bodite tudi pozorni na stanje uma!

Preveč skrbi, vznemirjenja, intelektualnega angažiranja in preveč sedenja na eni strani ter premalo gibanja, cirkulacije in ravnovesja na drugi strani ustvarjajo celulit! Situacijo pa lahko obrnemo, če si bomo malo po malo prizadevali, k odstranjevanju zgoraj naštetih vzrokov in poskrbeli za notranje in zunanje gibanje in ravnovesje.


Pri tem vam bodo v veliko pomoč vaje, ki uravnovešajo telo, um in duha (tai chi chi kung, dihalne tehnike, tao yin ...)


Bernarda Pavič, dipl.del.ter in Dušan Donko, učitelj naravne poti, www.drustvo-taoin.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Priročnik nevarne kemikalije v našem življ...
Društvo ECHo je pripravilo priročnik za gospodinjstva z naslovom »Nevarne kemikalije v našem življenju in kako se jim iz...
4
Japonski proizvajalci avtomobilov najbolj ...
Ena izmed vidnejših posledic trenutne ekonomske krize je, da se novi kupci avtomobilov intenzivno osredotočajo na učinko...
3
Slina, zdravilni eliksir
Verjeli ali ne, narava nas je obdarila s sestavinami, ki nas lahko zdravijo in okrepijo. Ena izmed njih je tudi slina, k...
3
Vrečka na Vrečko
Zbiranje plastičnih plastičnih vrečk in lončkov že poteka v posebej za to namenjenih koših po ljubljanskih vrtcih, šola...
3



Dnevnik: 10-dnevni post na Jezerskem
photo
Med potjo se mi poraja cel kup pomislekov, mi je res tega treba, po stresu še en stres zaradi odpovedovanja hrani. Bom z...
Eko igre za prosti čas
photo
Vrtec Miškolin, Enota BLOK, vzgojiteljici Mojca Košmrlj in Tatjana Žinko




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?