|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako ohraniti zdrava jetra

Mateja Kadilnik, mag. farm., 1.4.2012
Jetra so organ, ki ni oživčen, kar pomeni, da ob težavah ali v primeru obolenja ne čutimo bolečine, zato moramo biti pozorni na znake, ki nas opozarjajo na to, da se z našimi jetri nekaj dogaja.
Ključne besede:

image
/11


 

Jetra osrednji organ presnavljanja, so nekakšna »kemična tovarna«, ki opravlja nad petsto življenjsko pomembnih nalog.

Jetra odraslega človeka tehtajo od 1 do 2,5 kg in ležijo v zgornjem desnem delu trebuha pod rebri, natančneje pod prepono, ki jih loči od desnega pljučnega krila. So organ, ki je izredno pomemben za življenje (brez jeter ni življenja), saj opravljajo veliko življenjsko pomembnih funkcij. Glavne funkcije so razgradnja zaužitih hranilnih snovi in njihova pretvorba v številne, za telo izredno pomembne sestavine, razstrupljanje škodljivih snovi (alkohol, zdravila, kemikalije, pretvarjanje škodljivega amonijaka v sečnino), skladiščenje vitaminov (A, D, B12, K), izdelava žolča, presnova različnih hormonov itd.


Jetra so organ, ki ni oživčen, kar pomeni, da ob težavah ali v primeru obolenja ne čutimo bolečine, zato moramo biti pozorni na znake, ki nas opozarjajo na to, da se z našimi jetri nekaj dogaja. Ti znaki so najpogosteje pomanjkanje apetita in izguba telesne mase, utrujenost, napihnjenost in pritisk pod desnim rebrnim lokom, rumena koža in beločnica pri zlatenici, beli nohti in krvavitve iz nosu, srbeča koža, češnjevi angiomi ali razširjene žilice, ki se pojavljajo po trupu predvsem pri moških, bledo blato in temen urin.

 

BOLEZNI JETER IN ZDRAVLJENJE

Nekatera obolenja jeter so posledica dednih okvar in drugih dejavnikov, na katere nimamo vpliva, spet drugim težavam se lahko z malo previdnosti in ozaveščenosti izognemo. Jetra se namreč lahko okvarijo zaradi razločnih dejavnikov kot so uživanje mastne hrane, nepravilna in prekomerna uporaba zdravil (na primer paracetamol), zaužitje strupenih snovi (zelena mušnica), vdihovanje strupenih hlapnih snovi, kajenje, prekomerno pitje alkohola. Med bolezni jeter, ki jih lahko preprečimo, tako sodijo zamaščenost jeter (steatoza), alkoholna jetrna bolezen, nekatere oblike ciroze jeter, tudi hepatitis zaradi okužbe z virusi.

 

Glavna učinkovina v plodu pegastega badlja je silimarin. Za ohranitev zdravih jeter je priporočljivo uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, čim manj mastne hrane, živalsko maščobo nadomestiti s kakovostnimi hladno stiskanimi rastlinskimi olji, uživati čim manj alkohola, še posebej žganih pijač, se odpovedati uživanju ocvrtih jedi in hitri prehrani in se dovolj gibati. Priporoča se tudi vnos dodatkov kot so vitamin E, omega 3 maščobne kisline in B vitamini (B- kompleks).

Med zdravilnimi rastlinami, ki imajo ugoden vpliv na jetra, je najpomembnejši pegasti badelj (Silybum marianum), ki ima sposobnost obnavljanja jetrnih celic. Ugodno pa na jetra vplivajo tudi druge zdravilna rastline na primer artičoka, regrat, listi bolda, zeleni čaj, kurkuma, in druge.

 

 

Pripravila: Mateja Kadilnik, mag. farm.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dobro za človeka in naravo
Gospodinjstva bodo lahko največ prispevala k ohranjanju čiste vode, da bodo s pomočjo različnih čistilnih sistemov očist...
3
Naj vas zapelje Tesla
V sredo, 2. 2. 2011, bo v prostorih GZS v Ljubljani potekal drugi seminar o pametnih omrežjih En.grids 011. Ob tej prilo...
3
Spoznajte kozmetiko Earth Friendly Baby
Kozmetika Earth Friendly Baby zajema visoko kakovostne, naravne izdelke, ki so zdravi za dojenčke in otroke, njihove sta...
3
MANSALT - ČLOVEK IN NARAVA
V podjetju SOLINE Pridelava soli d.o.o. so pripravili projekt »MANSALT - Človek in narava v Sečoveljskih solinah«, ki je...
3



Na BIO kmetiji je lepo!
videophoto
Ringarajevci smo se s HiPP-om odpravili na potep na Bio kmetijo Ljubica. Preberite si in poglejte video, kako smo užival...
Post z Marjanom Videnškom
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?