|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako otroku izbrati ime?

Uredništvo Ringaraja.net, 10.1.2024
Ime človeka zaznamuje. Ima velik vpliv na življenje in osebnost. Vzemite si dovolj časa in v miru premislite, kakšno ime boste izbrali za vašega novega družinskega člana.

image
Odločitev za otrokovo ime naj ne bo naključna. (Foto: Freepik.com)
/11


Ena najpomembnejših nalog bodočih staršev je izbira otrokovega imena. In ta naloga je vse prej kot lahka. Ime uporabljamo zelo pogosto. Ima tudi pomemben vpliv na življenje osebe in njeno osebnost.

Po mnenju nekaterih začne ime vplivati na dovzetnost, osebne lastnosti in talente že kmalu po rojstvu. Sčasoma pa ime odigra pomembno vlogo pri oblikovanju posameznikovih odnosov in načina komunikacije. Da bi bila izbira še bolj zapletena vmes poseže družina s svojimi "idejami" in "predlogi".

Kaj naj starše vodi pri izbiri imena? Prijeten zven? Spomin na prijatelja, bližnjega sorodnika? Modna muha?

 

Vsakdo izmed nas ima svoj pogled na lepoto in svoj lasten okus. Zato edino vodilo ne sme biti samo vaša lastna preferenca. Imena namreč ne boste nosili vi, nenazadnje pa bodo o imenu sodili drugi.

 

PREBERITE TUDI: Blog: Afnanje z otrokovim imenom

 

Imena ne bi smeli izbirati naključno. Ime ne sme biti predolgo in ne prezapleteno. Daljše ime je sprejemljivo, ko obstajajo tudi njegove znane krajše oblike. Bolje je, da je enostavno izgovorljivo in si ga je lahko zapomniti. Ime, ki je težko izgovorljivo namreč ovira komunikacijo in od tistega, ki nagovarja, zahteva več napora. Enako velja tudi za redka imena. Seveda pa redka imena izstopajo izmed vsakdanjih, prepogosto uporabljenih imen. Nenazadnje mora biti ime usklajeno s priimkom. Izgovorite ime večkrat zapored in poslušajte, kako zvenita skupaj.


Kako se lotiti izbire imena?

1. Oblikujte seznam imen.

 Naredite seznam imen, ki so vam všeč. Ideje boste najlažje poiskali tako, da boste pozorno poslušali. Zabeležite si vsako ime, ki vas privlači. Če želite, lahko v oblikovanje seznama vključite tudi družino. Običajno bo z veseljem priskočila na pomoč. Vendar si zapomnite, da je to nazadnje vaša odločitev. Ne odločite se za ime, ki ga je izbral nekdo drug, samo zato, da bi se izognili konfliktu.


2. Preučite ali je moč ime skrajšati.

Ali lahko imenu pripišete krajša imena (npr. Aleks namesto Aleksander). Morda vam je daljša oblika imena všeč, skrajšana oblika pa morda v vas budi drugačne občutke.


3. Ko bosta oblikovala seznam imen, ki so všeč obema, poglejta njihov pomen, izvor in njihovo pogostost.

Če vam je všeč ime znane osebnosti, se vprašajte, ali boste to osebo cenili tudi čez 10 ali 20 let. Vam je ime všeč le zaradi njegovega izvora, pomena, ali vam je dejansko všeč ime kot takšno?

 

PREBERITE TUDI: Moderna imena za fante


Preden se dokončno odločite, še enkrat premislite!

Izbrati ime za fantka oziroma punčko, ki ga bo nosil vse življenje ni enostavna, zato pred dokončno odločitvijo še enkrat poglejte na izbrano ime z različnih zornh kotov. Pri izbiri lahko (po lastni oceni) upoštevate naslednje kriterije:


* Pri izbiri imena otroka sodelujta oba tako, da povesta drug drugemu, katero ime vama je všeč in katero vam nikakor ne zveni lepo. 


Razmislite, ali si želite ime, ki ga je možno skrajšati, pomanjšati. Ljudje smo namreč nagnjeni k okrajšavam in pomanjševalnicam in če si je ne želite, je dobro na to že prej pomisliti in izbrati ime, ki ga ni mogoče "popačiti".


Lahko pomagate tudi s pomenom določenega imena in izberete tisto, ki v sebi nosi vam ljubi pomen. Za raziskovanje pomena pa si le vzemite malce več časa in preverite, da v kakšnem drugem jeziku beseda nima ravno nasprotnega pomena od želenega.


V spoštovanju do določene osebe, lahko otroka poimenujete po nekom, ki vam veliko pomeni v življenju. Tudi otrok se bo zagotovo počutil nekaj posebnega, ko mu boste razložili od kod izvira njegovo ime. 


Lahko se odločite za tuje ime, s tem ni nič narobe. Vseeno pa se poskusite vživeti v otroka čez nekaj let in pomislite, kako se bo z njim predstavljal med prijatelji, v šoli. Bo zaradi svojega imena neprestano tarča posmeha?


Če se boste odločili, da boste sledili trendom in izbrali trenutno moderno ime za fantka ali punčko, se morate zavedati, da bo imel otrok v vrtcu verjetno več sošolcev s takšnim imenom. V resnici njegovo ime ne bo nič posebnega, unikatnega.


Lahko se odločite, da boste sledili družinski tradiciji ali oživili kakšno tradicionalno, starinsko ime.


Otroku boste olajšali življenje, če boste izbrali ime, ki se napiše tako, kot se izgovori, brez tujih črk.


Na koncu je dobro, da ime uskladite s priimkom, ki ga bo otrok nosil, torej poskusite večkrat izgovoriti izbrano ime skupaj s priimkom.

 

Najbrž boste pri izbiri imeli kup predlogov s strani mame in tašče, pa še koga. Vsekakor bosta babici navdušeni, če se boste odločili za njun izbor, vendar mora biti končna odločitev vajina. Da bo volk sit in koza cela, lahko razmislite tudi o dveh imenih, eden po svojem izboru in drugi po izboru babice.

 

Vsekakor vam želimo, da bi izbrali takšno ime, ki bo všeč vam in ga bo otrok z veseljem nosil vse življenje.

 

POBRSKAJTE PO SEZNAMU OTROŠKIH IMEN NA RINGARAJA.NET.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
11
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



Kako bodočemu očku razkriti veselo novico?
Preverite osem romantičnih in zabavnih idej, kako partnerju razkriti, da ste noseči. Tudi, če ne gre za prvo nosečnost, ...
Očetov stres vpliva na razvijajočega otroka
Ena od študij o pomenu očetovega mentalnega zdravje pred rojstvom otroka je pokazala, da lahko tudi stres očeta v obdobj...