|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako otroku izbrati ime?

Uredništvo Ringaraja.net, 24.1.2010
Ime človeka zaznamuje. Ima velik vpliv na življenje in osebnost. Vzemite si dovolj časa in v miru premislite, kakšno ime boste izbrali za vašega novega družinskega člana.

image
/11


Ena najpomembnejših nalog bodočih staršev je izbira otrokovega imena. In ta naloga je vse prej kot lahka. Ime uporabljamo zelo pogosto. Ima tudi pomemben vpliv na življenje osebe in njeno osebnost. Po mnenju nekaterih začne ime vplivati na dovzetnost, osebne lastnosti in talente že kmalu po rojstvu. Sčasoma pa ime odigra pomembno vlogo pri oblikovanju posameznikovih odnosov in načina komunikacije. Da bi bila izbira še bolj zapletena vmes poseže družina s svojimi "idejami" in "predlogi". Kaj naj starše vodi pri izbiri imena? Prijeten zven? Spomin na prijatelja, bližnjega sorodnika? Modna muha?

Vsakdo izmed nas ima svoj pogled na lepoto in svoj lasten okus. Zato edino vodilo ne sme biti samo vaša lastna preferenca. Imena namreč ne boste nosili vi, nenazadnje pa bodo o imenu sodili drugi. Imena ne bi smeli izbirati naključno. Ime ne sme biti predolgo in ne prezapleteno. Daljše ime je sprejemljivo, ko obstajajo tudi njegove znane krajše oblike. Bolje je, da je enostavno izgovorljivo in si ga je lahko zapomniti. Ime, ki je težko izgovorljivo namreč ovira komunikacijo in od tistega, ki nagovarja, zahteva več napora. Enako velja tudi za redka imena. Seveda pa redka imena izstopajo izmed vsakdanjih, prepogosto uporabljenih imen. Nenazadnje mora biti ime usklajeno s priimkom. Izgovorite ime večkrat zapored in poslušajte, kako zvenita skupaj.


Kako se lotiti izbire imena?

1. Oblikujte seznam imen: naredite seznam imen, ki so vam všeč. Ideje boste najlažje poiskali tako, da boste pozorno poslušali. Zabeležite si vsako ime, ki vas privlači. Če želite, lahko v oblikovanje seznama vključite tudi družino. Običajno bo z veseljem priskočila na pomoč. Vendar si zapomnite, da je to nazadnje vaša odločitev. Ne odločite se za ime, ki ga je izbral nekdo drug, samo zato, da bi se izognili konfliktu.

2. Preučite ali je moč ime skrajšati. Ali lahko imenu pripišete krajša imena (npr. Aleks namesto Aleksander). Morda vam je daljša oblika imena všeč, skrajšana oblika pa morda v vas budi drugačne občutke.

3. Ko bosta oblikovala seznam imen, ki so všeč obema, poglejta njihov pomen, izvor in njihovo pogostost. Če vam je všeč ime znane osebnosti, se vprašajte, ali boste to osebo cenili tudi čez 10 ali 20 let. Vam je ime všeč le zaradi njegovega izvora, pomena, ali vam je dejansko všeč ime kot takšno?


Pri izbiri lahko (po lastni oceni) upoštevate naslednje kriterije:

* ali želite ime, ki ga je možno skrajšati,

* družinska tradicija,

* poimenovanje po nekom,

* kaj ime pomeni,

* trendi uporabe,

* otrokov spol.


Pobrskajte po seznamu otroških imen.


Vsekakor vam želimo, da bi izbrali takšno ime, ki bo všeč vam in ga bo otrok z veseljem nosil vse življenje!

VIDEO: Porodni položaji
Poglejte si v videu, kateri položaji so še mogoči pri porodu, razen najbolj poznanega, ležanje na hrbtu.
7
Pomoč homeopatije od nosečnosti do otroški...
Ob svetovnem tednu homeopatije smo pri Vesni Gorjanc, dr. med. in zdravnici homeopatinji preverili, kako si lahko s home...
6
Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Kaj v maternici počnejo dojenčki?
Nove raziskave so pokazale zanimiva dejstva o tem, kaj vse v maternici počnejo še nerojeni dojenčki. Preberite!
3


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Tudi S-P.-ji imajo plačan očetovski dopust
Očetovski dopust za nego in varstvo otroka v najzgodnejšem obdobju, pripada tudi očetom, ki si plačujejo prispevke kot s...
Kako otroku izbrati ime?
Ime človeka zaznamuje. Ima velik vpliv na življenje in osebnost. Vzemite si dovolj časa in v miru premislite, kakšno ime...
Pod eno streho
Michonne RR

S kom živite?