|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pomagati dojenčku oziroma malčku, da se prilagodi na spremembo ure?

Uredništvo Ringaraja.net, 28.10.2022
Sezonski premiki na uri lahko motijo ??urnik spanja vašega otroka. Kako pomagati dojenčkom in malčkom, da se prilagodijo zimskemu času (in spet nazaj!) Preverite nasvete, da bo vaš malček čim lažje lahko nadaljeval s svojo običajno spalno rutino.

image
Na srečo je prehod na ali s poletnega časa začasna ovira v spalni rutini malčka – in tudi če se vaš otrok težje prilagaja, se večina otrok navadi na spremembo časa v tednu ali dveh. (Freepik.com)
/11


Že tako je dovolj težko pripraviti male trmaste zaspance, da končno utonejo v globok spanec zvečer, ko pa se mora otrok še prilagoditi na spremembo ure, je to še toliko težje. Na srečo obstaja nekaj preprostih trikov, s katerimi lahko poskusite svojega dojenčka ali malčka vrniti v prave spalne tirnice.

 

Kako sprememba ure vpliva na otroka?

Preklop na "eno uro naprej" ali "nazaj" vključuje samo spremembo časa za eno uro - vendar tudi to lahko vpliva na spanec vašega malčka. Različni dojenčki imajo različne potrebe po spanju, kar pomeni, da začetek ali konec poletnega časa na nekatere morda ne vpliva veliko. Drugi pa to bolj občutijo in so morda bolj čemerni, saj si starši prizadevamo uskladiti novo uro z običajnimi spalnimi rutinami svojih malčkov.

 

Dojenčki, malčki in spreminjanje ure so lahko težka mešanica. Tisti malčki, ki že tako razi zgodaj "rogovilijo", bodo, ko se ura premakne, verjetno rogovilili še prej. In ko je čas za spanje, so lahko nekateri dojenčki in malčki že preutrujeni, ker težko dohajajo novo uro.

 

PREBERITE TUDI: Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?

 

Koliko časa traja, da se dojenčki in malčki navadijo na nov čas?

Kot pri vsaki spremembi v običajni rutini je tudi prilagajanje na spremembo ure daljši proces. Lahko traja le nekaj dni, preden se vaš dojenček ali malček vrne v svoj običajni urnik spanja, medtem ko lahko pri drugih z bolj občutljivo telesno uro traja dlje.

Na srečo je prehod na ali s poletnega časa začasna ovira v spalni rutini malčka – in tudi če se vaš otrok težje prilagaja, se večina otrok navadi na spremembo časa v tednu ali dveh.

 

Kako pripravim svojega dojenčka ali malčka na začetek in konec poletnega časa?

Obstaja nekaj različnih načinov, kako pomagati dojenčkom in malčkom, da ostanejo sinhronizirani z njihovo telesno uro. Poskusite, da vidite, kateri najbolje deluje pri vašem otroku

 

1. Ostanite pri isti uri

Ne glede na to, da se ura spremeni in jo prestavite, poskrbite, da se vaš malček zbudi, poje, igra, drema in gre spat ob običajnih urah. Morda bo nekaj časa čemeren, a bolj ko se boste držali svojih rutin, hitreje se bo prilagodil spremembi časa.

 

2. Navade pred spranjem ohranite enake

Dojenčki in malčki uživajo v rutini pred spanjem, vključno s hrano, knjigami, crkljanjem in pesmimi, zato sledite svoji kot običajno, da svojemu malčku pokažete, da je čas, da se umiri, tudi med poletnim časom.


PREBERITE TUDI: Napaka pri odlaganju spečega dojenčka v posteljo


3. Zatemnite sobo

Na žalost dojenčku ali malčku ne morete razložiti, kaj je poletni čas ali zakaj je pred spanjem zunaj še svetlo (ali obratno, ko se začenja zimska ura). Lahko pa poskusite preslepiti malčkovo notranjo telesno uro tako, da zasenčite svetlobo v njegovi sobi. Zatemnitev prostora bo morda pomagala pospešiti spanec.

 

4. Prebujanje v svetlobi

Po drugi strani pa je jutranja izpostavljenost svetlobi pomembna, saj dojenčkom in malčkom sporoča, da je čas za prebujanje. Odprite rolete, zavese v otroški sobi ali prižgite luči, ko mu zaželite dobro jutro.

 

5. Popoldanski spanec oziroma dremež je pomemben

Mamljivo je skrajšati, podaljšati ali celo prekiniti običajni popoldanski spanec, da bi svojemu dojenčku ali malčku pomagali pri prilagajanju na poletni ozirmo zmiski čas, vendar to ni priporočljivo. Namesto tega naj popoldan otrok počiva enako kot običajno.

 

6. Prilagajate se postopoma

Če je vaš malček občutljiv na spremembe ure, počasi premikajte čas za spanje in čas za vstajanje nekaj dni, preden ura zares "skoči naprej" ali "gre nazaj." Če se otrok, na primer, običajno zbudi ob 7. uri zjutraj, po po jesenski spremembi buden ob 6. uri. Zato ga prvi dan položite spat 15 minut pozneje kot običajno, da ga spodbudite, da bo spal 15 minut dlje, do 7.15 zjutraj. Drugi dan ga položite 30 minut pozneje, da vstane ob 7.30. Do konca poletnega časa bo (upajmo) vstal ob 8.00 (7.00, ko prestavite uro) – točno po urniku!

 

7. Po potrebi skrajšajte rutino za spanje

Imate malčka, ki komaj drži odprte veke? Nič ne bo narobe, če zvečer nekoliko poenostavite rutino spanja dojenčka. Preskočite dodatno knjigo ali dolgo pesem in se hitreje odpravite v posteljo.

 

Naj vas ne skrbi preveč, ko se začne ali konča poletni čas. S potrpežljivostjo in nekaj malimi prilagoditvami se bo vaš dojenček ali malček prilagodil na novo uro brez večjih težav.

 

PREBERITE TUDI: Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu razvoju


VIR: Whattoexpect.com


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
19
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
19
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
7
Zlatenica
Izraz zlatenica uporabljamo za označbo rumenega obarvanja beločnic, kože, vidnih sluznic in drugih tkiv.
5



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Prihod iz porodnišnice: z obiski raje poča...
Ko se rodi nov član družine je povsem razumljivo, da se ga vsi bližnji veselijo in ga/jo želijo čim prej videti. Hitenje...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?