|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako se smejemo z otrokom? (nasvet vzgojiteljice)

Miriam Kalan, 27.5.2024
Z otroki se je seveda smiselno igrati besedne igrarije, rime in smešne deklamacije, pesmice, ki bodo pripomogle k slušnemu razumevanju.

image
Kaj je otrokom smešno? (Foto: Freepik.com)
/11


Komaj čakamo prvi nasmeh dojenčka, ki ga nameni obrazu, ki ga prepozna. Od takrat dalje, se trudimo, da bi bilo nasmehov več in več. Vsak starš pozna zabavo, ko se skriva za »ninico« in se prikaže z besedami »ku-ku«. Otrok z neizmerno srečo, nasmejano, vedno znova in znova pozdravlja ponovno najden obraz. Ker se iskrenemu otroškemu smehu ni mogoče upreti, ob tem neizmerno uživamo tudi odrasli. Smeh izzovemo z žgečkanjem, prstnimi igrami in bibarijami (Biba leze, Miška kuha kašico …). Otrok se bo neizmerno zabaval in smejal pri igrah, kjer se trudi in je v pričakovanju uspeha (lovljenje, skrivalnice …). Predšolskim otrokom se nad vse smešno zdi vse v povezavi z ritkami in kakci in je popolnoma razvojno povezano z razvijanjem sramu.

Z otroki se je seveda smiselno igrati besedne igrarije, rime in smešne deklamacije, pesmice, ki bodo pripomogle k slušnemu razumevanju. Oziroma boste naredili prijetno s koristnim, saj boste otroka mimogrede naučili misliti, poslušati, pomniti, izgovarjati, širili boste besedišče in se hkrati zabavali.

 

PREBERITE TUDI: Kako lahko spodbudimo pripovedovanje pri otrocih?

 

Manj priporočljivo pa je uporabljanje cinizma in sarkazma. Pa če ravno se vam zdi neizmerno zabavno, kako otrok vsakič sproti pelje, da je ravno zanj zmanjkalo sladoleda in kljub temu, da ste se hecali in da mu ob koncu »šale« razložite, da zanj ne bo ničesar nikoli zmanjkalo, ostajate glavna avtoriteta in otrok izgublja zaupanje. Podobno tudi v pozitivno smer, ko mimogrede obljubite, da boste kupili pravega dinozavra. Ko vas bo zamikalo, da se na tak način pohecate, pomislite kako bi se počutili, če vas kličejo iz FURSA, da dolgujete ogromno vsoto denarja ali da vam oni dolgujejo ogromno vsoto denarja, kako preplavlja vaše telo in kaj naredi dejstvo, da je bila le šala.

Nič pa ni narobe, če se na tak način pošalijo bližnji, ki niso v osnovnem krogu zaupanja (starš – otrok), še več, to lahko s pridom izkoristite, da otroku nudite varnost in ga naučite kritičnega razmišljanja (»Res misliš, da zate ni sladoleda?« ali »Ti res lahko kupi pravega dinozavra? Mar obstajajo?«). Nič ni narobe, če otroku pomagate pri hudomušnem odgovoru in ga mimogrede naučite tudi, da je hecno le, če razumejo vsi vpleteni.

 

Dragi starši, zmorete!

Vzgojiteljica Miriam

 



miriam kalan

Miriam Kalan navdušuje delo z ljudmi, še posebej z najmlajšimi. Po duši naravoslovka, ki je matematiko in fiziko zamenjala za predšolsko vzgojo. Učiteljica plavanja, animatorka in strastna potapljačica, z veseljem barva platna in obraze. Radovednost jo vodi do različnih formalnih in neformalnih znanj, ki jih z veseljem tudi deli.

Z vami diplomirana vzgojiteljica, ki poleg vseh ostalih izkušenj in interakcij, že vrsto let "hodi v vrtec" in temu pravi poslanstvo. Hkrati pa ohranja jezikavo trmoglavko, ki jo žene, da bi vsak zakaj imel svoj zato.

 



 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zakaj se z otroci pregovarjamo o njihovi v...
Otrok noče imeti čelade, ne posluša me in podobni izgovori staršev. Pediatrinja.si je na Facebooku zapisala odlično spor...
4
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
4
Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...
4
Večer in noč v vrtcu
Majhni nadebudneži, stari 3 leta, so ves teden odštevali zvezdice na vratih, v želji, da bi končno prišel dan, ko se bo ...
4



Tri strategije discipliniranja, ki spodbuj...
Vsak majhen otrok bi nam povedal, če bi lahko, da naj se ga oprimemo, da naj njegovih dejanj ne jemljemo osebno in da na...
Otroška sebičnost: Ali otrok mora deliti s...
Ko otroci dopolnijo tri leta, začnejo razumeti, kaj pomeni imeti predmet v lasti, v praksi pa se to običajno pokaže tako...




Odvajanje od plenic.
пеперутка16

S čim si pomagate?