|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako zmanjšati vplive elektromagnetnega sevanja v nosečnosti?

Mihela Nanut, Inštitut Umbilica, 13.7.2022
Večkrat se poudarja previdnost ob uporabi moderne tehnologije pri otrocih, saj so lahko določena sevanja zanje bolj škodljiva kot za odraslega. Kaj pa pri nosečnicah? Je še nerojen otrok res tako zelo varen pred sevanji v materinem trebuhu?

image
Kaj lahko storite, da se boste izognili prekomerni izpostavljenosti elektromagnetnemu (EM) sevanju v nosečnosti? (Freepik.com)
/11


O tem, kako so najrazličnejša sevanja škodljiva, se v zadnjih letih govori najbolj v povezavi z elektromagnetnimi sevanji, ki jih oddajajo tehnološke naprave. Obstaja veliko raziskav, ki ugotavljajo številne povezave tudi med uporabo moderne tehnologije in posledicami za zdravje novorojenega otroka.

 

Priznam, če bi bila zdaj noseča in bi brala vse obstoječe članke in študije, bi me postalo strah in bi imela občutke krivde, ker vsakodnevno uporabljam telefon, računalnik in druge elektronske naprave. Namen članka ni, da nosečnico prestraši, ampak, da poda nasvete, kaj lahko storimo, da se bomo izognili prekomerni izpostavljenosti elektromagnetnemu (EM) sevanju.

 

PREBERITE TUDI: Je wi-fi sevanje nosečnicam nevarno?

 

Nekaj nasvetov, da bo vsakodnevno življenje nosečnic bolj varno

1. Zmanjšajte elektromagnetno sevanje zvečer in ponoči.

EM sevanje deluje na epifizo – žlezo, ki ustvarja hormon melatonin ali »hormon spanja«, ki vpliva na kakovost spanca. V spalnici je zato najbolje, če odstranite vse naprave ali iztaknite kabel iz vtičnice. Vsaj v nočnem času izključite hišno wi-fi omrežje.

 

2. Izogibajte se uporabi mobilnih naprav pred spanjem.

Nosečnice naj bi se vsaj dve uri pred spanjem izogibale uporabi mobilnih naprav, saj sicer prejme plod prek popkovine zmanjšano količino melatonina. (4)

 

3. Mobilni telefon naj ne bo v bližini trebuha.

Ni priporočljivo odlaganje telefona v bližino trebuha, še posebno, če je priključen na polnjenje ali na wi-fi. V nočnem času izklopite telefon in ga odložite stran od sebe;

 

4. Izogibajte se telefoniranju na območjih s slabim signalom.

Slabši kot je signal, močnejše je sevanje. Zato se izogibajte telefoniranju na območjih slabega signala (avto, dvigalo, klet, podzemna garaža). Najbolj pa telefon seva, ko vzpostavlja zvezo (prvih 5 sekund po pritisku “kliči”), zato prvih nekaj sekund držite telefon stran od glave. Pri dolgotrajnih klicih uporabljajte raje slušalke ali zvočnik.

 

5. Izogibajte se pasivni izpostavljenosti.

Ohranite razdaljo med vami in osebo, ki uporablja napravo.

 

6. Če je le mogoče, v nosečnosti zmanjšajte uporabo kuhinjskih aparatov.

Kuhinjski aparati so lahko nevarni, še posebej, če jih nosečnica uporablja v višini trebuha (kar velja za večino aparatov). Najbolj škodljiva je mikrovalovna pečica in indukcijska plošča, sledi jima električno kuhališče (steklokeramika, klasično električno). Če imate možnost je boljša varianta plinski štedilnik, najbolj idealno pa bi bilo imeti kuhališče na drva. Če to ni možno, naj se nosečnica izogiba kuhanju več kot je treba in naj uporablja tisto kuhalno površino, ki je najbolj oddaljena.

 

7. Za nekaj časa v kot postavite tudi naprave za osebno nego.

Močan izvor sevanja so sušilniki in likalniki za lase, manj kot jih uporabljate, bolje bo za vas. Nosečnicam se tudi odsvetuje pogost obisk frizerskih salonov (tudi zaradi kemikalij).

 

PREBERITE TUDI: Je v nosečnosti nevarno elektromagnetno sevanje, ki ga povzroča ultrazvok?


8. Večinoma raje uporabljajte stacionarni računalnik.

Računalnik v višini trebuha je še bolj nevaren, če je hkrati priključen na napajanje. Boljše bi bilo, da uporabljate stacionarni računalnik, brez wi-fi povezave (povezava prek kabla). Zelo nevarni so tudi brezžični stacionarni telefoni (celo bolj kot mobilni).

 

9. Elektronske varuške naj bodo brez tehnologije DECT.

Nekatere elektronske varuške močno sevajo, zato izberite tiste brez tehnologije DECT in take, ki ne oddajajo signala več čas, ampak se vklopijo samo, ko zaznajo premikanje otroka. Varuška naj bo postavljena bo vsaj dva metra stran od otroka.

 

10. Ura z radiem na nočni omarici ni priporočljiva.

Priključena je namreč na omrežje in nam celo noč seva v področje glave. Boljša je baterijska ura.

Če uporabljate razdelilec, naj bo razdelilni kabel raztegnjen pod posteljo, pri zvitem kablu napetost hitro narašča, kar je dolgoročno slabo.

 

11. Igrače na električni pogon imajo močna EM polja.

Transformatorske postaje otroške železnice ali komunikacijske naprave imajo močna EM polja. Če jih že imate, naj bodo izklopljene, ko niso v uporabi.

 

12. Postelje s kovinskim ogrodjem ojačajo sevanja in delujejo kot antene.

Raje izberite leseno ogrodje in ne uporabljajte električnih grelnih odej med spanjem. Tudi vodne postelje so lahko problem. Ob posteljo postavite solno lučko, ki s segrevanjem oddaja negativne ione, blagodejne za telo, a naj bo prižgana raje samo čez dan.

 

13. Skrbite za vlažnost v spalnici.

Elektromagnetni smog bolj obremenjuje, če je zrak suh, zato skrbite za vlažnost.

 

Tudi če smo doma poskrbeli za vse te ukrepe, lahko EM sevanje pride do nas tudi od zunaj (oddajniki, wi-fi naprave sosedov). Za zaščito pred zunanjimi obremenitvami si lahko pomagamo z zaščitnimi izdelki, ki zmanjšujejo sevanje (preklopne varovalke, zaščitne tkanine, mreže, zaščitne barve, premazi, preproge). (1, 2, 4, 5)

 

Škodljivo okolje, na katerega niti ne pomislimo

Še z nečim se vsakodnevno srečujemo, na kar ne bi pomislili, da je lahko škodljivo. To so avtomobili. Avto je kot Faradayeva kletka, ki ovira prehod signala, telefoni in tablice sevajo z maksimalno močjo, da vzpostavijo stik. Še slabše je, če imamo vključen prenos podatkov, wi-fi ali blutooth. Če vaš telefon stalno preverja e-pošto, novice, temperature zraka, to pomeni, da bo nenehno proizvajal EM smog. To nas tudi bolj izčrpava. Zato je najbolje, da:

• Če je možno, telefon preklopite na letalski način (še posebno, če je v avtu dojenček).

• Pri navigaciji si zemljevide naložite pred vožnjo, med vožnjo jih uporabljajte brez povezave.

• Če se moramo odzvati na klic, naj bo kratkotrajno, brez pristavljanja telefona k ušesu, med pogovorom odprimo okno (vsaj delno zmanjšamo vpliv povečanega sevanja).

• Otroci in nosečnice naj se raje peljejo na zadnjem sedežu (tam je manjša izpostavljenost magnetnemu polju avtomobila, ki po navadi sega do armaturne plošče). (5)

 

Bi bilo torej najboljše, da bi si v nosečnosti spet omislili stacionarni telefon namesto mobilnega? Verjetno to ne bo šlo. Ne gre se za to, da bi se morali vrniti v “kameno dobo” in nehali uporabljati mobilne naprave. Vse lahko še naprej uporabljamo, ampak malo bolj modro in z nekaj več previdnosti.

 

PREBERITE TUDI: Ali so ta živila res nosečnici škodljiva?

 

Po navedbah slovenskega Inštituta za neionizirajoča sevanja je največ EM smoga tam, kjer se nahajajo bazne postaje ter radijski, televizijski oddajniki. V gosto naseljenih območjih je več oddajnih centrov. (3) Če vas zanima koliko je obremenjena vaša lokacija, lahko preverite na njihovi spletni strani - http://www.inis.si/

Če vas zanimajo bolj poglobljene znanstvene raziskave o vplivu elektromagnetnega sevanja na zdravje, so na naslednji spletni strani številni članki v angleškem jeziku: https://www.lotussafe.com/raziskave/

 

Viri

1. Drevenšek M., Žagar T. Energija, sevanje, življenje. EN-LITE, Mozirje, 2017.

2. Lončar S., Kako ohraniti možgane. Jasno in glasno d.o.o., Ljubljana 2019. 76-85.

3. Inštitut za neionizirna sevanja. www.inis.si

4. Stavbna biologija: http://www.stavbnabiologija.si/

5. Lončar S., Kako do več energije. Jasno in glasno d.o.o., Ljubljana 2019.138-151.

 


MIHELA NANUTSem Mihela Nanut, mama dvema otrokoma, fantku in deklici. Sem doula, spremljevalka med nosečnostjo, pri porodu in po porodu. Pomagam in svetujem tudi pri težavah z dojenjem.

Po izobrazbi sem diplomirana medicinska sestra, imam izkušenje z delom tudi v porodnišnicah in z novorojenčki. Zaključujem magistrski študij iz Zgodnjega učenja na Pedagoški fakulteti. Že od malih nog sem oboževala dojenčke in otroke, zato sem veliko ur prostovoljnega dela namenila prav njim.

Rada sem v stiku z naravo, zato se ukvarjam in izobražujem na področju zdravilnih zelišč, aromaterapije, da bom lahko še bolj podpirala nosečnice in mamice.

Sodelujem tudi v neprofitni organizaciji Inštitut Umbilica, ki se ukvarja z izboljšavo možnosti v obporodnem obdobju. Več o meni najdete na Facebooku strani Linea nigra - podpora v materinstvu


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Celodnevna avantura za bodoče starše in ml...
Pomlad prinaša sveže začetke in nove avanture, zato je popoln čas za Baby Expo, edinstven dogodek, ki združuje vse, kar ...
6
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
5
Čudovito pismo vsem mavričnim mamicam
V teh trenutkih mavrične nosečnosti, si zaslužiš vso podporo in nežnost. Nekoga, ob katerem lahko skupaj prevedriš današ...
4
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
4



Barvanje las v nosečnosti – da ali ne?
Ali si nosečka lahko barva lase? So kemikalije v barvah za lase škodljive za plod? Je res bolje, da barvanje las preloži...
Ali lahko tvoj pes zavoha, da si noseča?
Nekateri strokovnjaki verjamejo, da lahko psi postanejo zaščitniški, ko opazijo subtilne znake, da je njihova lastnica n...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?