|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnost in elektromagnetno sevanje

P.L., 15.12.2011
Ali je sevanje ultrazvoka za nosečnico in plod nevarno? Ali je nosečnica v domačem okolju lahko preveč izpostavljena elektromagnetnem sevanju? Preberite si odgovore.

image
/11


Kako elektromagnetno sevanje vpliva na nosečnico in plod ter kako se lahko škodljivega sevanja obvaruje, smo vprašali doc. dr. Petra Gajška iz Inštituta za neionizirna sevanja (INIS).


Ali je ultrazvok za nosečnico nevaren? Ali je njegovo sevanje nevarno za plod ali ne?

Ultrazvočna diagnostika med nosečnostjo je nepogrešljiva metoda za spremljanje razvoja in morebitnih anomalij pri plodu. Skladnost z obstoječimi priporočili zagotavlja, da ne pride do škodljivih vplivov na zdravje, izvajanje določil dobre prakse pa narekuje znižanje časa trajanja preiskave in jakosti zvoka na najnižjo raven. Ker biološki vplivi ultrazvoka na plod še niso povsem raziskani, se svetuje omejitev časa trajanja izpostavljenosti na nekaj minut, kar je odvisno od termičnega indeksa. Poleg tega se tudi odsvetuje nepotrebne preglede in uporabo ultrazvočnega slikanja ploda zgolj v spominske namene, saj je za vsak poseg potrebno doseči optimalno ravnovesje med tveganji in koristmi. Zato je težko upravičiti »sliko za spomin« brez jasne diagnostične koristi.

 

Kaj pa gospodinjski pripomočki, računalniki, mobiteli in druge naprave?

Pri indukcijskih ploščah je bistvenega pomena uporaba ustrezne posode, v splošnem pa velja, da je posoda primerna za uporabo, če se na njeno dno prime magnet. Poleg ustreznega dna je pomembno tudi, da je posoda dovolj velika. Najbolje je, da uporabljena posoda popolnoma prekrije površino posameznega kuhalnega mesta, bistveno pa je tudi, da je posoda postavljena na sredino posameznega kuhališča. Ker uporabljena frekvenca in jakosti izpostavljenosti še niso dobro raziskane, je smiselno čim bolj omejiti dostop otrok do indukcijskih plošč oziroma dosledno spoštovati navodila proizvajalca. Previdnost je potrebna tudi pri nosečnicah, saj telo matere ne ščiti ploda pred nizkimi frekvencami, temveč le pred visokimi. Pri nizkih frekvencah magnetno polje, ki ga uporabljajo indukcijska plošča, praktično neovirano prodira v človeško telo. Za zdaj še ni znano, ali lahko tam povzroči neželene spremembe. V primeru enega od indukcijskih plošč, ki so dostopna na slovenskem trgu, lahko vrednosti tokovne gostote v otroškem telesu dosežejo 24.9 mA/m2, kar je 36 % mejne vrednosti, ki jo priporoča ICNIRP.

 

Ali so lahko za nosečnico nevarne?

Izpostavljenost EMS pred rojstvom je v znanosti dokaj novo in neraziskano področje. V splošnem velja, da pri visokih frekvencah telo matere dobro zaščiti plod in maternico pred EMS, saj so vrednosti stopnje specifične absorpcije (SAR) znotraj ploda in maternice od petkrat do več stokrat manjše od vrednosti v telesu matere. Pri nizkih frekvencah, pri katerih delujejo na primer električne grelne odeje in indukcijska plošča, pa še ni dovolj podatkov, da bi lahko z gotovostjo trdili, da je njihova uporaba varna. Objavljenih je bilo več raziskav na živalih, ki niso pokazale povezave med izpostavljenostjo EMS med nosečnostjo in negativnimi vplivi na zdravje in razvoj ploda. Objavljeni sta bili dve študiji, izvedeni na velikem vzorcu na Danskem, ki nakazujeta, da izpostavljenost sevanju mobilnih telefonov pred in po rojstvu lahko poveča tveganje za nastanek splošnih vedenjskih motenj pri otrocih. Pri naraščanju izpostavljenosti (večje število klicev in večji čas vključenega mobilnika) se verjetnost za nastanek vedenjskih motenj pri otrocih povečuje.

 

Kako se lahko nosečnica čim bolje obvaruje sevanju?

Čeprav nimamo trdnih dokazov o tem, da bi EMS povzročala raka ali katero drugo bolezen (za nizkofrekvenčna magnetna polja in visokofrekvenčna sevanja mobilnih telefonov je povezava nakazana, vendar še ni razložena) pa je smiselno upoštevati načelo previdnosti in osebno izpostavljenost čim bolj omejiti, saj za to zadostuje že nekaj enostavnih in nemotečih ukrepov. V elektromagnetiki vselej velja, da jakost polja in s tem tudi osebna izpostavljenost z oddaljenostjo od vira hitro padata, zato je najpreprostejši korak povečanje razdalje med virom in človekom. Poleg tega je smiselno, da nosečnici in otrokom čim bolj omejimo dostop do virov EMS. Dejavniki izpostavljenosti zaradi okolja navadno pomenijo bistveno manjše vrednosti osebne izpostavljenosti, vendar je res, da smo tem dejavnikom izpostavljeni neprestano, različnim napravam pa predvsem, kadar jih uporabljamo blizu telesa. Predvsem bi izpostavil mobilni telefon in indukcijsko ploščo, ki jih naj uporablja čim manj.

 

Kakšne bi bile lahko posledice prekomernega elektromagnetnega sevanja na nosečnico?

V literaturi se je veliko polemiziralo o povezavi med EMS in spontanim splavom. Vendar pa ključne raziskave tega niso potrdile. Kljub temu priporočam upoštevanje načela previdnosti v smislu čim večjega zmanjšanja izpostavljenosti ter s tem tudi tveganja, če bi se kasneje izkazalo, da ima lahko izpostavljenost EMS škodljive vplive.

 

 

Preberi še:

Rh faktor in nosečnost

Savnanje v nosečnosti: Da ali ne?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
9
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
6
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4



VIDEO: Od spočetja do rojstva v slabih pet...
video
Od blizu si lahko ogledate osupljiv čudež spočetja in razvoja človeškega življenja v mamineM trebuhu. Zelo zanimivo!
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?