|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj in kako se z otrokom pogovarjati o seksu?

Helena Primic, 13.10.2023
Poletna razkrita telesa v otrocih sprožajo tudi vprašanja o seksualnosti. Kdaj in kako se z otroki pogovarjati o seksu, smo povprašali psihoterapevta Petra Topića.

image
Otroci si pogovorov s starši o seksualnih temah želijo. (Freepik.com)
/11


"Tudi če je otrok star le štiri ali pet let, je povsem na mestu vprašanje, kako nanj vplivajo seksualne vsebine, s katerimi je soočen na primer na televiziji. Morda ne razume seksualne vsebine, a zelo verjetno si jo zapomni. Danes so otroci izpostavljeni neverjetni količini tovrstnih informacij, ki pogosto niso le seksualne, ampak tudi nasilne narave. Tem vsebinam so izpostavljeni ne glede na naš trud, da bi to preprečili. Zato je toliko pomembnejše, kakšna sporočila otrok o spolnosti dobi od staršev. Starši se morajo torej odzvati, ko izvejo ali vidijo, da je otrok v stiku s temi vsebinami, saj se v nasprotnem primeru otrok sooča z dvema težavama: seksualno vsebino, ki je nima kam umestiti, in neodzivnostjo staršev," staršem svetuje Peter Topić, ustanovitelj in direktor Inštituta za zasvojenosti in travme ter avtor knjige Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi.

 

Kot nam je zaupal sogovornik, je povprečna starost, pri kateri so mladostniki izpostavljeni spletni pornografiji, 11 let, raziskava iz leta 2013 pa kaže, da se del mladostnikov sreča s temi vsebinami že pri osmih, nekateri celo pri šestih letih! Starši se zato ne smemo slepiti, da so to vsebine, ki se naših otrok ne tičejo oz. do njih ne pridejo.

 

PREBERITE TUDI: Seks v spalnici, kjer spi tudi dojenček?


Še pred desetim letom

Katere pa so vsebine, o katerih se moramo pogovoriti z otrokom in kdaj?

"Do desetega leta naj bi se z otrokom pogovorili o tem, kaj so spolni odnosi, s kom in pri kateri starosti jih imamo, in seveda pod kakšnimi pogoji se odločimo zanje. Z otroki se pogovorimo, zakaj sploh imamo spolne odnose in zakaj nekateri ljudje poskušajo druge v spolnosti prizadeti. Razložiti jim moramo, zakaj so premladi, da bi imeli pametni telefon, svoj profil na Facebooku ali uporabljali določene aplikacije. Spregovoriti moramo seveda tudi o zaščiti in spolno prenosljivih boleznih," odgovarja Topić, ki je prepričan, da če z otrokom odgovorno in spoštljivo spregovorimo o spolnosti dovolj zgodaj, lahko preprečimo marsikatero težavo in zelo vplivamo na spolnost svojih otrok.

 

"Pogovor o spolnosti je ena največjih starševskih odgovornosti, ki se ji pogosto izognemo zaradi nelagodja in zadrege, ko je treba spregovoriti o tej temi. Včasih je tak pogovor zahteven že med partnerjema, kaj šele, ko moramo o tako intimni vsebini spregovoriti s svojim otrokom. Toda, če smo odgovorni starši in se potrudimo spregovoriti o spolnosti z našimi otroki na spoštljiv in poglobljen način dovolj zgodaj, bomo najverjetneje priča izjemnim rezultatom. Naši otroci bodo zelo verjetno počakali s spolnostjo do odraslosti ali vsaj poznih najstniških let (nekje okrog 18. leta starosti), se izognili neželeni nosečnosti, spolno prenosljivim boleznim in zlorabljajočim odnosom ter razvili zdrav odnos do spolnosti," je prepričan sogovornik.

S pogovorom ga ne spodbujamo k seksu!

Veliko staršev se pogovora o seksualnosti ne loti zato, ker jih je strah, da bo otrok zaradi vsega govorjenja o seksu le še bolj radoveden in ga bomo tako s pogovorom spodbujali k temu, da bi "kaj takega res počel". Toda kot nam je zagotovil Topić, praksa kaže ravno nasprotno. "Pomembno pa je seveda, kako oblikujemo tak pogovor in kakšne so naše vrednote in stališča o spolnosti: seksu, masturbaciji, homoseksualnosti, kontracepciji, seksualnih pripomočkih, kratkih krilih in hlačah, ki visijo pod pasom, in veliko drugih stvareh. Otroci bodo seveda na neki točki oblikovali svoje vrednote o teh temah, a pomembno je, da se o njih pogovorimo z otroki še preden se s seksualnostjo srečajo na internetu," opozarja sogovornik.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Pogovori z otrokom o seksu

 

Otroci v resnici ne vedo veliko o spolnosti, četudi so s seksualnimi vsebinami vsakodnevno obkroženi. Ameriški seksolog Kaeser je v svoji knjigi leta 2011 zapisal: »Zagotavljam vam, da v vseh tretjih in četrtih razredih osnovne šole 75 odstotkov učencev ne ve, kaj so testisi!« Čeprav je minilo šest let, je situacija v Sloveniji verjetno podobna, če ne še slabša.

"O pogovoru z otrokom o spolnosti obstaja kup zgrešenih informacij in stigme. Kljub vsem strahovom in odporu staršev pa praksa kaže, da si otroci takih pogovorov želijo. Starši se jim izogibajo iz več razlogov. Najpogostejši je zadrega, pogosto pa je težava tudi v tem, da je mladostnikovo vedenje v nasprotju z vrednotami ali celo verskimi prepričanji staršev. Konflikt med biologijo in verskimi prepričanji lahko v mladem človeku ustvari neverjetno stisko. Nekateri celo ponotranjijo sram, ki ga vse življenje povezujejo s spolnostjo, in prav ta jim preprečuje, da bi uživali v odnosih, pristni človeški bližini in spolnosti. Pogovori o spolnosti so zato pomembni predvsem zaradi njene normalizacije in vključevanja starševskih vrednot, za katere želimo, da jih otrok ponotranji.

V odgovore o spolnosti zato vključite tudi lastne vrednote kot so ljubezen, spoštovanje in varnost ter spolnost postavite v kontekst odraslosti, v katerem je tako vedenje sprejemljivo," staršem svetuje Topić.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
7
Kako visok bo vaš otrok, ko odraste?
Vas zanima, komu bo po višini bolj podoben vaš otrok: visokemu očetu ali malce manjši mamici? Preveriti to enostavno for...
6
Domača opravila za otroke: Od 2 do 12 let
Preverite, katera so tista hišna opravila, ki jih lahko naložite otroku glede na njegovo starost. Presenečeni boste, kaj...
4
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
4



Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?