|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj je čas za kahlico?

Kristan Marta, 1.6.2018
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminjata, zato je razumljivo, da je vedno več staršev, ki enostavno ne vedo, kdaj je pravi čas za odvajanje od plenic.

image
/11


Kdaj je šas za kahlico, je pogosto vprašanje mladih staršev. Vse bolj smo zaposleni, pleničke za enkratno uporabo pa so tako praktične. Je sploh mogoče, da pravi čas za odvajanje od pleničk tudi zamudimo?


Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminjata. Naše babice so znale svoje malčke posaditi na kahlico že pri šestih mesecih, da bi si vsaj malo olajšale nešteta pranja. Glede na to, da niso imele sodobnih pripomočkov, je bila kahlica povsem logična izbira. Seveda pa si naše babice niso domišljale, da njihov otrok ve, kaj se dogaja.


Otrok porabi približno 4000 pleničk, zato ni nič čudnega, da si nekateri starši želijo kahlice čim prej oziroma prezgodaj. Spet gredo nekateri v drugo skrajnost in enostavno čakajo, da bo otrok sam »povedal«, da bi lulal ali kakal. In tako imamo vedno več staršev, ki enostavno ne vedo, kdaj je pravi čas za odvajanje od pleničk.


In kdaj je vaš malček pripravljen?

Bolj malo je verjetno, da pred 18. mesecem starosti, saj se mehur prazni prepogosto. Največkrat otroci nakažejo zrelost okoli dopolnjenega drugega leta, nekateri pa počakajo tudi do tretjega ali še dlje. Otroka je praktično nemogoče prisiliti, da kahlico tudi dejansko uporabi, če tega ne želi, ker mora biti pripravljen na sodelovanje. Otroci so si resda različni, toda večinoma ostanejo težje suhi ponoči kot podnevi. Če je plenička zjutraj občasno suha, je to znak, da je nastopil pravi čas, da poskusimo opustiti nočno pleničko. Nekateri priporočajo, da otroku ponoči ne damo več pleničke, če je otrok že teden dni zjutraj suh. Nekako do petega leta starosti naj bi otroci mehur povsem obvladovali, če pa vaš otrok še vedno moči posteljo, lahko to pomeni pomanjkanje adiuretina (Adh), hormona, ki ga organizem proizvaja ponoči, da se urin zgosti in s tem zmanjša potrebo po izločanju. V nekaterih primerih je lahko kriv tudi mehur, ki ni dovolj zmogljiv, da bi dalj časa zadrževal urin. Takrat se je potrebno posvetovati z zdravnikom.


Znaki, da je malček pripravljen na kahlico, so naslednji:

– otrok je sposoben nakazati, da se nekaj dogaja z njegovim črevesjem, morda spusti kakšen zvok ali pa počepne v kot,

– podnevi je sposoben ostati nekaj ur suh,

– potrebo navadno opravlja ob predvidljivem času, navadno po zajtrku,

– pokaže zanimanje, ko greste na stranišče vi ali pa starejši bratci in sestrice,

– zna pokazati, da želi, da mu zamenjate umazano pleničko,

– pozna koristne besede za uriniranje in opravljanje velike potrebe.

Otroka raje ne poskušajte privajati na kahlico v času stresnih sprememb, na primer, ko je v družini nov dojenček, če je ravno vstopil v vrtec, če ste se preselili ali pa imate kakšne težave v družini.

Če malček kaže velik odpor do kahlice ali če mu ne uspeva najbolje, verjetno še ni pripravljen. Ostanita pri pleničkah in še malo počakajta. Dečki se težje navadijo na stranišče, zlasti na stanje pri uriniranju. Običajno morajo najprej obvladati sedenje na kahlici ali stranišču. Očka ali starejši brat pa lahko pokažeta, kako se urinira stoje. Veliko malčkov se boji izplakovanja stranišča, drugi pa niso preveč veseli, ko vidijo, da njihov iztrebek odnese voda. Če tako čuti tudi vaš otrok, stranišče splaknite šele tedaj, ko se odide igrat. Kasneje kot boste začeli s privajanjem in bolj ko bo malček pripravljen, manj časa bo trajalo. Nekateri starši otrok, starih več kot dve leti, pravijo, da so se malčki navadili na kahlico skoraj čez noč.


Kako uvajati?

Otroka imejte na očeh, da boste hitro opazili, kdaj potrebuje kahlico. Na začetku boste verjetno to opazili pred njim. Pohvalite ga vedno, kadar mu uspe kaj ustvariti vanjo, pa tudi za manjše uspehe, ko vam na primer pove, da mora na potrebo. Ne delajte pa iz tega praznika v hiši.

Bodite veseli in optimistični glede te spremembe. Otroku povejte, kako pameten in odrasel je že, čeprav morda ne bo navdušen, zlasti če je v družini še mlajši otrok v plenicah.

Izberite čas, ki vam ustreza. Pogosto je lažje začeti poleti, ko otrok teka naokrog skoraj brez obleke in natanko vidi, kaj se dogaja, pa tudi do kahlice pride hitreje. Tega pa seveda ne upoštevajte, če vam bolj ustreza zima.

Včasih pomaga, če je malček udeležen pri izbiri kahlice, saj jo bo morda z veseljem preizkusil. Pustite mu, da se dobro seznani z njo, ko bo vesel in želel sodelovati.

Bodite pripravljeni na nesreče. Kupite nekaj posebnih hlačk ali pleničk v obliki hlačk. In ne nazadnje, obvestite tudi druge ljudi, ki skrbijo za otroka, kako ga nameravate navaditi na nočno posodo, da bodo uporabili isti pristop.


Kako ne smete uvajati?

Ne dovolite, da bi vas zunanji pritiski (npr. vstop v vrtec, mnenje kolegice ipd.) prisilili, da bi s privajanjem začeli prej, kot ste na to pripravljeni vi ali vaš otrok.

Ne silite otroka, ki se upira, naj se usede na nočno posodo ali ostane na njej. To ga bo samo vznemirilo, procesa pa ne bo pospešilo. Lahko pa ga spodbujate, da ostane na njej malo dlje s pomočjo knjig in pesmic.

Ne oštevajte otroka, ki ni uspel pravočasno priti do svoje kahlice. Raje veselo recite: »Nič hudega, ti bo pa drugič uspelo. Greva po nove hlačke.« Nikar se ne jezite zaradi nesreč, ker so neizogibne. Pomaga tudi, da otroka ne oblačite v hlače, ki se jih ne da zlahka potegniti dol.

Veliko staršev se sprašuje, kaj storiti, če je otrok že bil nekaj časa suh, potem pa zopet začel lulati v pleničko. Mnenje mnogih strokovnjakov je, da ni smiselno, da ponovno uvedemo pleničko, pač pa je bolje, da smo bolj pozorni na to, ali otrok morda več pije ipd. Včasih pa povečano uriniranje kaže tudi na bolezenske znake, kot sta na primer vnetje mehurja ali okužba z bakterijo.

Vedeti moramo, da bo otrok to spretnost osvojil zaradi sebe in da to ni tekmovanje vam in sosedi v čast. Vaša naloga je, da malčka spodbujate in mu razložite, kako to gre takrat, ko vidite, da je pripravljen. Slediti mora svojemu ritmu brez pritiskov. Pa veliko veselja vam želimo!

 

 

Preberi še:

Misija: Navajanje otroka na kahlico: 1. del

BLOG: Kako sem postala najsrečnejša babica...
Naenkrat je spet postala moja mala nebogljena punčka, ki sem ji vedno - v dobrem in slabem - stala ob strani. Med vožnjo...
11
Vnetje črevesja - Gastroenteritis
Gastroenteritis je izraz, ki se uporablja za označevanja vnetja sluznice želodca in črevesja.
5
Nagrada in kazen
Kako pravilno nagraditi »angelčka« in ukrotiti »zmaja«?
4
Razvoj fine motorike
Razvoj fine motorike (majhnih mišic in mišičnih skupin) naših otrok je izjemnega pomena in zahteva usklajeno delovanje o...
4


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


VIDEO: Kako otroka naučiti zavezati čevlje?
video
A znate pokazati otroku,kako se zaveže pentljo na vezalkah? A je vaš način vezanja čevljev res najbolj enostaven? Poglej...
BLOG: Kako sem postala najsrečnejša babica...
photo
Naenkrat je spet postala moja mala nebogljena punčka, ki sem ji vedno - v dobrem in slabem - stala ob strani. Med vožnjo...
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?