|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdo so otroci, ki nimajo alergij in niso bolni

Uredništvo Ringaraja.net, 1.3.2024
Večina se nas z veseljem spominja odraščanja, pri katerem je bilo igranje v blatu in pesku vsakdanja dejavnost in pogosto vrhunec ustvarjalnosti.

image
Otroci, ki niso v interakciji z naravnim okoljem, nimajo fizičnih dražljajev in neposrednih izkušenj, na katerih bi lahko še naprej razvijali svojo domišljijo. (Freepik.com)
/11


Otrokom je zabavno, starši pa se zavedajo, da ni otrok, ki ne bi bili blatni.

Pustili so nas, da se valjamo po pesku, travi, blatu, zvečer so nas skopali in zgodba je bila končana. Brez žaljivk, brez jeze zaradi madežev, vsi smo se imeli stvari, s katerimi smo se igrali.


Poleg tega, da je bilo zabavno, je znanost potrdila tudi, da je igra v pesku in blatu zelo koristna, piše portal Style!


Številni otroci so danes odtujeni od narave

Normalno je, da starši skrbijo za higieno in varnost otroka, zato se danes mnogi raje igrajo z otroki doma kot zunaj. Posledično dobimo otroke, ki kasneje nimajo želje po igranju na prostem, ampak raje izberejo tehnologijo.


PREBERITE TUDI: Otrok bi moral biti na prostem 4 do 6 ur VSAK DAN


"Naši otroci in otroci naših otrok so generacija, ki se je v zgodovini najbolj oddaljila od narave," je povedal Richard Louve, avtor študije, ki je analizirala 3000 družin z otroki.


Malo umazanije še nikoli ni nikomur škodovalo 

Pediatrinja dr. Maria Julia Carvalho se strinja z Luvom in vztraja, da morajo biti otroci v stiku z mikroorganizmi, ki jih najdemo v tleh in travi, da se njihov imunski sistem pravilno razvije. Čiščenje otroka po igranju v blatu je morda težko, vendar se morate potruditi, da najdete sredino, ker so te nehigienske igre za vašega otroka nujne.

Ker se na ta način okrepi imunost, bo otrok v prihodnosti bolj odporen proti boleznim in alergijam. Louve poleg tega pravi, da igre v naravi spodbujajo ustvarjalnost, zmanjšujejo stres in depresijo ter omogočajo boljši kognitivni razvoj.


PREBERITE TUDI: Domišljije ne morete kupiti v trgovini z igračami


Enako velja za živali

Študija, objavljena v reviji Allergy and Clinical Immunology, je pokazala, da imajo otroci, ki že od zgodnjega otroštva živijo in odraščajo z živalmi, kot so psi in mačke, manj verjetnosti, da bodo razvili alergije, ker ti otroci živijo med endotoksini, vrsto bakterij, ki jih najdemo v prahu in ki pomagajo krepiti imunski sistem.


Preprosto - tako deluje imunost 

Imunski sistem je tisto, kar človeka ščiti pred zunanjimi "napadalci", kot so mikrobi in bakterije, ki ogrožajo zdravje. To uspešno naredi tako, da zazna snovi, ki lahko sprožijo bolezen in okužbo, in se nato z njimi bori. 

Da pa bo boj uspešen, je treba imunski sistem navaditi na mikroorganizme iz zunanjega okolja. Ko otroci rastejo, postanejo bolj odporni na določene mikrobe, ker so jim že bili izpostavljeni in imunost že "pozna sovražnika" in "taktike", kako ga napasti.


Posledice oddaljitve otrok od narave 

Brez stika z mikroorganizmi postane imunski sistem bolj dovzeten za snovi, ki sicer niso patološke, na primer cvetni prah ali živalska dlaka, na katero otroci razvijejo alergije.

Richard Louve poudarja, da držanje otrok stran od narave omejuje razvoj njihove ustvarjalnosti. Otroci, ki niso v interakciji z naravnim okoljem, nimajo fizičnih dražljajev in nimajo neposrednih izkušenj, na katerih bi lahko še naprej razvijali svojo domišljijo.

Dodaja, da je preživljanje časa v naravi fenomenalno za preprečevanje debelosti, saj so otroci zunaj fizično aktivni, medtem ko je vzrok epidemije debelih otrok v preživljanju preveč časa za zaprtimi vrati.


Pa vi - ali dovolite svojim otrokom, da se igrajo z blatom in peskom?


VIR: luftika.rs

PREBERITE TUDI: Koliko telefona na dan? To odgovarjajo strokovnjaki.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
12
Pretres možganov pri otroku
Če otrok pade, dobi udarec v glavo, lahko pride do pretresa možganov. To pomeni, da se pritisk, ki deluje na lobanjo, pr...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?