|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ko je otroka strah pustnih mask ...

Helena Primic, 25.1.2024
Kaj storiti, ko se otrok boji pustnih šem, se tudi sam noče našemiti ter mu je vse okrog pusta nekako strašno in preveč?

image
Otroka nikar ne silite, da se našemi, če ne želi.
/11


Če nekateri otroci naravnost uživajo, ko se lahko šemijo in uganjajo pustne norčije, je nekatere otroke pustnih mask lahko tudi zelo strah.

Kaj torej storiti, ko se otrok boji pustnih mask in se nikakor noče našemiti, hkrati pa mu je težko, ker bodo v vrtcu in šoli vsi njegovi prijatelji našemljeni?

 

Ne silite ga!

Otroka (ali odraslega) k čemerkoli siliti zagotovo ni prava pot. Če boste otroka silili, da se mora na vsak način našemiti in to v pustno masko, ki ste mu jo vi dobronamerno izbrali, bo pust in šemljenje zasovražil.

Prvi korak k temu, da se bo tudi otrok, ki ne mara pusta, nekoč tega časa v letu morda celo veselil, je da sprejmete svojega otroka takšnega, kot je: otrok, ki mu v tem trenutku pust in pustne maske niti malo ne dišijo.

 

Preverite, česa se boji in česa ne mara

Namesto, da otroka silite in ga prepričujete, da komplicira, ali ga celo zasmehujete, ker ni takšen kot drugi "normalni" otroci, ki se pusta veselijo, otroku raje prisluhnite, da vam pove, zakaj ne mara pustnega časa. Česa se najbolj boji, kaj mu je težko in kaj ga najbolj moti. 

Včasih je dovolj le ena neprijetna izkušnja s strašno masko, ki je otroka močno prestrašila, da vse, povezano z maskami in šemljenjem poveže s strahom in grozo. Zato vzemite otrokove občutke resno in jim ne zmanjšujte potenciala.

 

PREBERITE TUDI: Krofi so lahko tudi zdravi! 

 

Predstavite mu pozitivne plati šemljenja

Sedaj, ko veste, česa se otrok boji glede pusta, mu predstavite svoje navdušenje nad šemljenjem - zakaj se vi radi šemite in zakaj je lahko to, da se za en dan prelevimo v svojega priljubljenega junaka oziroma neko drugo bitje, strašno zabavna in vznemirljiva reč.

Skupaj z otrokom se prepustite domišljiji brez meja in skupaj v mislih ustvarjajta izmišljene svetove z izmišljenimi junaki. Junaki, ki jih lahko za pusta "oživite".

 

Ne komplicirajte z masko bolj kot otrok!

Če ste otroka uspeli navdušiti nad tem, da se prelevi v katerega od njegovih junakov, pazite, da pri šemljenju ne boste bolj komplicirali kot otrok. Če bo šemljenje za otroka preveč stresno ali bo moral nositi otroški pustni kostum, v katerem se ne bo počutil udobno, mu boste s tem odvzeli vso veselje nad šemljenjem.

Zato izberite preprost kostum in pri izbiri obvezno prisluhnite otroku, ki ima morda drugačno predstavo, kako morata izgledati pravi batman ali žabja princeska.

 

Ne rinite v prve vrste in dajte otroku čas

Če je otroka pustnih mask strah, nikar ne rinite v prve vrste na pustnih dogodokih in otroka nagovarjajte, naj veliki in strašni pustni maski da roko, da bo vendarle premagal strah. Pogosto tudi razlaga, da je to le človek, preoblečen v to masko, ne pomaga.

Otroku enostavno dajte čas, da maske, ki se jih boji, opazuje od daleč. Ali pa sami stopite do maske in ji dajte roko ter mu tako z vzgledom pokažite, da se ne rabi ničesar bati. Toda brez zahteve, naj vam sledi. Morda vas bo letos samo opazoval, drugo leto pa že zbral pogum, da se sooči s temi "čudnimi" pustnimi bitji.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
11
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
10
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?