|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ko postaneš mama, se prijateljstva spremenijo

Uredništvo Ringaraja.net, 21.8.2023
Vsi vemo, da se prijateljstvo z odraščanjem spremeni, največje spremembe pa se dogajajo, ko postanemo mame. Spremenijo se teme pogovorov, spremenijo se vrednote, cilji in stvari, ki so v tistem trenutku pomembne.

image
Ko postaneš mama, se tvoje prioritete spremenijo in zato se spremenijo tudi dejavnosti, ki jim rečeš »JA«. (Freepik.com)
/11


Otrok je prvič rekel mama, mrzlično brskate, katere risanke niso tako zelo škodljive, ukvarjaš se s tem, kater sušilni stroj je najbolj ekonomičen. Stvari se spremenijo, ko postaneš mama. Tudi energije za ostale ljudi ostane manj in na žalost se zaradi tega nekatera prijateljstva ne obdržijo. Včasih zato, ker prijateljice tega ne razumejo, drugič se zgodi kar samo od sebe.

Tvoje prioritete se spremenijo in zato se spremenijo tudi dejavnosti, ki jim rečeš »JA«.


Prva z otrokom

Najtežje je zagotovo, če si prva med prijateljicami, ki dobiš otroka. Občutek, da te nihče ne razume, osamljenost in ni podpore – seveda je to povsem normalno, ker dokler nisi starš, niti ne veš, kako zelo se življenje spremeni.

Tvoje prioritete so se spremenile, nimaš več časa za neskončne pogovore, za ure, ki jih presediš na pijači in vikend izlete za odklop. In tako kar naenkrat opaziš, da imaš vedno manj prijateljic.


Materinstvo spreminja prijateljstva

To je naraven proces. To se dogaja. Ko postaneš mama, izgubiš prijateljice – največkrat zato, ker ne morejo razumeti novega obdobja življenja, v katerega si vstopila. In kako bi? Dokler ne postaneš mama, si ne moreš predstavljati, kaj pomeni, da ponoči ne spiš, ker dojenček joka, kaj pomeni poporodno telo, kako se počutiš, ko si celotno svojo identiteto zamenjal z enim nazivom: mama.

Kljub temu, da si takrat želiš ves čas preživeti z novim, majhnim bitjem, da se vse skupaj spreminja in v tem potrebuješ oporo, pa tudi mamice nosimo del krivde za izgubljena prijateljstva.


PREBERITE TUDI: 5 napak, ki jih kot mama začetnica ne bi ponovila!


Težko je, vendar se je treba zavedati, da je tudi pri materinstvu potrebna skupnost, da potrebuješ svojo oporo, ljudi, na katere se lahko zaneseš.


Nasveti za ohranjanje prijateljstev


S prijatelji brez otrok

1) Potrudi se, da si vzameš čas za druženje. Otroka naj da spat mož, lahko pa naredite filmski večer pri tebi doma.

2) Iskreno spregovori o izzivih, s katerimi se srečuješ, tudi če misliš, da te prijateljice ne bodo razumele. Tako ti bodo lahko ponudile vsaj neko vrsto čustvene opore.

3) Če čutiš, da si preobremenjena, to povej. Tako bodo prijateljice razumele, da jih ne ignoriraš, ampak potrebuješ čas.

4) Poskušaj razumeti, da se včasih počutijo zapostavljene. O tem se lahko iskreno pogovorite.


S prijateljicami, ki so mame

1) Vzemite si čas za druženje – lahko med nakupovanjem ali pa doma.

2) Potrudite se, da druženje vključuje kvaliteten čas, ki ni vedno posvečen le otrokom.

3) Podpirajte se med seboj – materinstvo ni nikoli enako, otroci niso enaki. Morda se ne strinjaš z načinom vzgoje ali odločitvijo, ampak to je njihova pot.


PREBERITE TUDI: Zdaj, ko imam otroke, pogrešam ... teh 50 stvari


Včasih pozabimo, da tako kot so prijateljstva čudovita, je za njih potrebno nekaj dela. V njih je treba vlagati. In včasih se končajo – odnos je odslužil svojemu namenu. Je pa pomembno, da tista prava, tistih nekaj vseeno negujemo tudi po tem, ko postanemo mame. Ker je pomembno – ne reče se brez razloga, da je za vzgojo otroka potrebna celotna vas.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudne reči v dojenčkovem blatu
Ste v dojenčkovem blatu zagledali nekakšna zrna peska? Ali je njegovo blato fluorescentno zeleno? Brez strahu, vzroki so...
10
Neverjeten trik: Uspavajte dojenčka v eni ...
Po internetu je zakrožil nenavaden trik. Neki očka, ki je poskušal na vse mogoče načine uspavati dojenčka, je uspel z ze...
6
Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
6
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
5



Najlepša voščila za mamo
Ravno takrat, ko potrebujemo navdih za čestitko, ki bi jo radi namenili mami, se nam rado pripeti, da ostanemo z izprazn...
Si DOBRA MAMA, tudi če imaš SLABE DNEVE
Verjemite mi, vse mame imamo slabe dni. Dnevi, ko smo razočarane, čemerne in se počutimo, kot da ne zmoremo več.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?