|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Koronavirus v nosečnosti: Kako nevaren je?

Uredništvo Ringaraja.net, 10.3.2020
Čeprav strokovnjaki še ne vedo vsega o koronavirusi in nimajo pravih odgovorov, v članku izpostavljamo pomembna dejstva o aktualnem virusu, ki bi jih morala poznati vsaka nosečnica. Kako nevaren je koronavirus v nosečnosti in kako se zaščititi?

image
Strokovnjaki še ne vedo, kako koronavirus vpliva na nosečke.
/11


Obdobje prehladnih obolenj in gripe je za nosečnice vsekakor malce bolj rizičen čas, ob pojavu novega virusa, pa se mnoge nosečnice sprašujejo, kako ogrožujoč je zanje koronavirus in predvsem, kako nevaren je za nerojenega otroka.

Kot pišejo na portalu Yumama.com strokovnjaki pravzaprav nimajo zanesljivih podatkov, kako virus vpliva na nosečnice oziroma ali sploh ima kakšen vpliv na potek nosečnosti, saj do zdaj še ni bilo izvedenih dovolj raziskav o vplivu koronavirusa v nosečnosti. Tako kot za vse ostale ljudi, pa poudarjajo, da je izjemno pomembno vzdrževati dobro higieno, saj je to najboljša zaščita pred tem virusom.


PREBERITE TUDI: Preventivni ukrepi pred koronavirusom


Nosečnice so bolj ogrožena skupina za gripo

Glede na podatke ameriškega Centra za spremljanje in preventivo pred boleznimi, nosečnice spadajo v rizično skupino za več zapletov ob gripi, saj se v nosečnosti spremeni imunski sistem pri ženski, hkrati pa se v kasnejših tednih nosečnosti zmanjša kapaciteta pljuč. Ampak to ne pomeni, da so bolj dovzetne tudi za koronavirus.

Čeprav ne obstajajo konkretne informacije, se lahko morebitni splav poveže z drugimi podobnimi infekcijami oziroma boleznimi v času nosečnosti, tako da ni mogoče z zagotovostjo trditi, da bi lahko koronavirus povzročil splav. Višja telesna temperatura v prvem trimesečju (značilna tudi za koronavirus) sicer povečuje možnost za pojav predrojstvenih anomalij pri zarodku, izpostavljajo na omenjenem ameriškem centru.


PREBERITE TUDI: Cepivo proti gripi poveča možnosti za splav!


Skrbeti je potrebno za higieno!

Strokovnjaki nosečnicam svetujejo, da poskrbijo zase na enak način kot ostali. "Gre za virus, za katerega ne obstaja cepivo ali kakšno drugo zdravilo, zato je izjemno pomembna dobra skrba za higieno v nosečnosti," pravi doktorica Amesh Adalja.

Umivajte roke in se izogibajte okuženim ljudem, sta najpomembnejša ukrepa za nosečnice, ki ju je potrebno redno izvajati, so zapisali na Yumama.com. Pri umivanju rok obvezno uporabljajte milo in toplo vodo. Roke si umivajte vsaj 20 sekund. Obvezno se izogibajte okuženim osebam.


Ali morate uporabljati zaščitno masko?

Maske vam ne bodo pomagale, da se zaščitite pred koronavirusom. "Če si nadenete masko in ste že bolani, boste na ta način preprečili širjenje virusa na druge ljudi," poudarjajo pediatri: "Če pa boste odšli ven oziroma v družbo s običajno kirurško masko čez usta, ki jo uporablja večina ljudi, s tem ne boste preprečili, da se okužite s tem virusom."


SLEDITE NAM NA INSTAGRAMU!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
11
VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
7
FOTO: Novorojenček v prvih sekundah po roj...
Fotografije so precej nazorne, saj so posnete v prvih sekundah po porodu, ampak dejstvo je, da prikazujejo čudež rojstva...
7
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
7



Varna vadba v nosečnosti
Cilj vadbe v obdobju nosečnosti naj bo predvsem to, da se nosečnica dobro fizično in psihično pripravi na sam porod. Por...
Nosečnost in služba: Ob teh znakih zaključ...
Preverite, kateri so tisti znaki, ob katerih je nujno, da se s svojim delodajalcem in ginekologom dogovorite za predčasn...




tampon ponoči?
muška

pri šibki menstruaciji

da (26%)

ne (74%)


Število vseh glasov: 400

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!