|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Preventivni ukrepi pred koronavirusom

Helena Primic, 29.1.2020
Poznamo štiri vrste koronavirusa. Koronavirus 2019-nCoV povzroča veliko težav, saj silovito napade pljuča. Tveganje predstavlja predvsem za vse tiste, ki imajo šibak imunski sistem.

image
Na Kitajskem je zaradi koronavirusa doslej umrlo 132 ljudi.
/11


Je tudi vas strah novega koronavirusa?

Kot lahko sami preverite na uradni spletni strani Evropskega centra za preventivo in nadzor nad boleznimi ECDC (kamor vas bo usmerila tudi spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ), je bilo do 20. januarja 2020 laboratorijsko potrjenih okužb s koronavirusom 2019-nCoV vse skupaj 295 - 291 okuženih je bilo na Kitajskem, dva okužena sta prišla na Kitajsko iz Tajlanda, en iz Japonske in en iz Južne Koreje.

Od vseh 295 okuženih so po poročanju ECDC (z datumom uradnega obvestila 22. januar 2020) umrli le štirje bolniki.

Toda, kot lahko preberemo na spletni strani New York Timesa (NYT), bi naj bilo prejšnjo sredo okuženih že 5.974, umrlih pa 132, kot bi naj poročali iz Kitajske.

Koronavirus pa so kitajski potniki ponesli tudi izven Kitajske. Kot poroča NYT, je Tajska prijavila 14 primerov okužbe z 2019-nCoV, ZDA, Tajvan, Avstralija in Macao vsaka pet primerov, Singapur, Južna Koreja in Malezija vsaka štiri primere, Japonska sedem, Kanada tri, Vietnam dva, Nepal, Kambožda in Nemčija pa enega. Pred nekaj urami so iz Nemčije sporočili, da so potrdili tri nove primere, pri katerih so okuženi bili v stiku z okuženimi Kitajci.

Preden pa vas zagrabi panika, poglejmo nekaj statističnih podatkov za "navadno" gripo, ki je lani vzela tudi življenja Slovencev.  

V letu 2019 je samo do 1. aprila v slovenskih bolnišnicah zaradi gripe umrlo več kot 160 ljudi, so za portal 24ur.com poročale slovenske bolnišnice (čeprav uradna statistika NIJZ poroča le o 19 umrlih zaradi gripe!). Pri tem so bolnišnice dodale, da je gripa najpogosteje le posredni razlog, kar pomeni, da pri bolniku (z obstoječo in najpogosteje kronično boleznijo že pred okužbo z gripo) le pripomore oziroma pospeši zdravstveno neugoden izid.

 

Kakšen virus je koronavirus?

Kot nam je zaupala Erika Brajnik, so koronavirus prvič odkrili leta 1960. "Poznamo štiri vrste koronavirusa. Koronavirus 2019-nCoV povzroča veliko težav, saj silovito napade pljuča. Tveganje predstavlja predvsem za vse tiste, ki imajo šibak imunski sistem," opozarja Brajnikova.

Koronavirus je torej največja grožnja - kot velja tudi za gripo in vsa ostala virusna obolenja - za starostnike, dojenčke, nosečnice, kronične bolnike in vse z oslabljenim imunskim sistemom.

 

PREBERITE VEČ: Kaj najbolj škodi otrokovemu imunskemu sistemu?

 

Kakšni so preventivni ukrepi, ki nas varujejo pred koronavirusom?

Glede na to, da se koronavirus širi iz Kitajske, je vsekakor smiselno, da naslednjih nekaj mesecev omejite stike z ljudmi (ne samo Kitajci), ki so bili pred kratkim na Kitajskem oziroma obstaja velika verjetnost, da so bili v stiku s potencialnimi bolniki, okuženimi s koronavirusom 2019-nCoV.

Poleg nujnega ukrepa rednega umivanja rok, ki nas varuje tudi pred drugimi morebitnimi okužbami, pa je seveda najboljša obramba močan imunski sistem. Brajnikova v bitki proti morebitni okužbi s koronavirosom predlaga naslednje ukrepe:

1) Uživajte veliko kivija oziroma druge hrane, ki vsebuje veliko vitamina C, ki bo poskrbel za močnejši imunski sistem. Pomagate si lahko tudi s prehranskimi dodatki za krepitev imunskega sistema.

2) Imunski sistem krepi tudi vitamin D3, zato ga naj obvezno uživajo tako odrasli kot otroci. Številne raziskave dokazujejo, da pomaga preprečiti tudi okužbe z gripo. Pri tem ne pozabite na najboljši vir vitamina D - sonce!

3) Če še ne uživate probiotikov, je sedaj pravi čas, da jih uvedete. Brajnikova pri zaprtju svetuje Axidophilus, pri večkratnem iztrebljanju pa Enterodophilus.

4) Da bo vstop virusa v vaše telo otežen, si nekaj naslednjih mesecev ustno votlino vsako jutro premažite s probiotikom. Kot zagotavlja Brajnikova, ta ukrep učinkuje kot bi nosili masko.

5) Za krepitev imunskega sistema in dobro nočno razstrupljanje za večerjo uživajte zelenjavno enolončnico z veliko zelenjave in stročnic.

 

PREBERITE VEČ: Pisana in zdravilna zelenjavna juha

 

6) Ker koronavirus močno napade pljuča, si čez noč na pljuča polagajte obloge iz voska, saj krepijo pljuča.

7) Ne pozabite tudi na vsaj dva litra popite vode na dan in kakovosten spanec, ki naj traja vsaj sedem ur.

8) In nenazadnje: ko smo prestrašeni, naše celice in telesni mehanizmi ne delujejo najbolje, zato smo veliko bolj ranljivi za morebitne okužbe. Zato se zavestno umirjajte in se ne pustite zapeljati v paniko svetovne epidemije.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
15
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Kaj reči otroku namesto PAZI in PREVIDNO?
Preverite izjave, s katerimi boste krepili razvoj otrokove pozornosti in sposobnosti reševanja težav. Namesto, da ga ves...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4



Udarec v glavo: kako resna poškodba je?
Ko se otrok udari v glavo, je zanj in tudi za starše lahko to precej neprijetna izkušnja, ampak brez skrbi - pogosto vse...
Škrlatinka: Otrok jo lahko preboleva večkrat
Škrlatinka je nalezljiva bolezen, za katero zbolijo največkrat otroci. Za razliko od drugih otroških bolezni, pa lahko z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?