|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kuhanje z otroki

Petra Prelec, 10.5.2010
Zadnjo soboto v aprilu smo se pridružili mojstrici kuhanja Emiliji Pavlič in njenim malim prijateljem na Solinarskem prazniku v Piranu.
Ključne besede:

image
/101


Imeli smo se lepo, se naučili marsikaj novega in opazovali otroke, kako zavzeto sledijo navodilom svoje mentorice pri čiščenju orehov, gnetenju in valjanju testa in tudi pri pospravljanju po končanem opravilu. Še posebej najmlajši so naravnost uživali, ko so oblikovali svoje prve žemljice. A kakšen mladi udeleženec je bil morda razočaran, ker iz njegove žemljice ni nastal pravi zapečen kruh. Drugače pač ni šlo, saj sredi Tartinijevega trga nismo imeli na voljo krušne peči.

Pravo veselje je opazovati navdušenje v otroških očeh, ko v praksi spoznavajo nekaj novega, nekaj, kar jim bo v življenju prišlo še kako prav, ko sprašujejo svojo mentorico, ali delajo prav, in prejmejo pohvalo. Otroci so se preko igre učili kuharskih veščin, na koncu pa jih je gospa Emilija tudi pogostila z odličnimi sardelami brez kosti v marinadi. Delavnice, ki jih je kuharica vodila z navdušenjem, pa niso pritegnile le številnih otrok, ampak tudi starše in mnoge druge obiskovalce, ki so prisluhnili razlagam gospe Pavlič in tudi sami kaj povprašali. »Poskusite tole zrno soli, to je naravna sol in ne peče toliko, kot tista, ki ste je vajini iz trgovine,« je povedala gospa Pavlič. In res je tako. Piranska sol z geografskim poreklom ni mleta, ni rafinirana in je milejšega okusa.

Izpostaviti velja še nekaj zanimivih napotkov izkušene kuharice.

Ali ste vedeli, da se ribjih lusk najlažje in najhitreje znebite, če morske ribe operete v zelo mrzli osoljeni vodi? Tako oprana riba ostane dlje časa sveža, postane bolj kompaktna, po kuhinji ni neprijetnega vonja in jed je bolj okusna.

Emilija Pavlič je zagovornica domačih pridelkov, vendar opozarja, da naj bodo živila pravilno pripravljena in shranjena. Kis naj bo narejen iz jabolčnih ali vinskih tropin in vode, ne pa iz vina, ki ni bilo porabljeno pravočasno. »Preveč kisla zelenjava otrokom ni všeč, zato se lahko namesto kisa uporabi limonin sok,« dodaja Pavličeva.
Odrasli moramo poskrbeti, da otroci ne pojedo preveč sladic in čokolade – te okuse lahko ustrezno nadomestimo s suhim, doma posušenim sadjem. Ko pa pripravljamo sladice, naj ne vsebujejo alkohola, če so namenjene otrokom do 15. leta.

Ne smemo pa pozabiti tudi na starejše generacije, na naše stare starše, ki nimajo več svojih zob. Jasno je, da njim ne ponudimo testenin »al dente«, ampak jih kuhamo dlje.

Znanje, ki ga gospa Pavlič predaja mlajšim generacijam, je neprecenljivo. Vidi se, da ima pri delu z najmlajšimi dolgoletne izkušnje, v zadnjem obdobju pa se posveča tudi kuharskim delavnicam, ki so namenjene odraslim. Ogromno staršev je uspela in jih sigurno še bo uspela prepričati, da je za otroke treba kuhati drugače kot za odrasle, saj je to ključnega pomena za njihovo zdravje in razvoj.

Organizatorjem letošnjega solinarskega praznika smo lahko hvaležni, da so otroške kuharske delavnice gospe Pavlič del njihovega programa. Vse nas je obogatila s svojim znanjem. Tradicionalno prireditev ob prazniku zavetnika Pirana Svetega Jurija pa so poleg piranske soli in otroških kuharskih delavnic zaznamovali tudi folklora, pester kulturni program, izdelki domače obrti in predvsem ponudba domačih istrskih dobrot na številnih stojnicah.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
13
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
11
Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.
6
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
5



Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?