|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lahkonočnice letos z izzivom za starše

Helena Primic, 5.12.2017
Dosedanjim 71 zvočnim pravljicam, ki so jih v okviru projekta Lahkonočnice napisali različni slovenski avtorji in ilustrirali slovenski ilustratorji, pripovedujejo pa jih stanovalci domov starejših občanov, se bo do konca leta pridružilo 31 novih.

image
Lahkonočnice poslušajte skupaj z otrokom.
/11


Tudi letos bomo starši, stari starši in vsi, ki imate radi zvočne sodobne pravljice, prav vsak dan v decembru na spletni strani Lahkoncnice.si lahko našlo eno novo kakovostno zvočno pravljico. Dosedanjim 71 zvočnim pravljicam, ki so jih v okviru projekta podjetja A1 Slovenija napisali različni slovenski avtorji in ilustrirali slovenski ilustratorji, pripovedujejo pa jih stanovalci domov starejših občanov, se bo tako do 31. decembra 2017 pridružilo še 31 novih zvočnih sodobnih pravljic. 

"Sodobne pravljice so po navadi bolj igrive in dopuščajo več svobode, toda zasnova vendarle ostaja ista kot pri tradicionalnih pravljicah - na koncu mora biti razrešitev," je pojasnil Boštjan Gorenc - Pižama, eden izmed avtorjev zvočnih pravljic, in starše opozoril, da zvočne pravljice ne smejo biti le priložnost, da opravimo svojo dolžnost in imamo pred otroci mir, temveč jih je treba poslušati skupaj z njimi in se o njih tudi pogovarjati. "Pogovor po pravljici je ključen, saj pravljice vedno odpirajo nova vprašanja," pojasnjuje Pižama.


Pravljična škatla navdihov

Letošnja novost Lahkonočnic je tudi Pravljična škatla lahkonočnic, ki bo zaokrožila po Sloveniji, starši pa jo lahko izdelamo tudi sami doma. Potrebujemo le škatlo, v katero skrijemo tri naključno izbrane predmete, ki nam med izmišljevanjem pravljice za lahko noč služijo kot navdih. Kot nam je povedal in pokazal Pižama, ki je s pomočjo Pravljične škatle lahkonočnic na novinarski konferenci skupaj z otroki ustvaril pravljico o strašnem zmaju Lepa princeska, je takšno ustvarjanje pravljic lahko zelo preprosto.

"Za začetek potrebujemo le junaka, ki ga moramo soočiti z neko težavo (ta je lahko čisto preprosta in vsakdanja). In medtem, ko pravljico pripovedujemo, pobsrkamo po škatli, izvlečemo predmet in mu pustimo, da nas navdihne," nam staršem, ki se bomo lotili ustvarjanja pravljic za svoje malčke, svetuje Pižama.

 

Nekaj se je prebudilo

Če pa vam ustvarjanje pravljic vendarle ne gre dobro od rok, izkoristite sodobno tehnologijo, ki je s projektom Lahkonočnice združila tri generacije, in skupaj z otrokom prisluhnite zvočnim sodobnim pravljicam, ki so jim otroci in odrasli ljubitelji pravljic na spletni strani Lahkonocnice.si prisluhnili že več kot 130.000-krat.

Zvočne pravljice pa niso obogatile le otrok in njihovih staršev, temveč so podarile življenje tudi stanovalcem domov starejših občanov, ki te pravljice pripovedujejo. "Ko smo začeli s tem projektom, se je v našem domu nekaj prebudilo. Takšna povezava z otroci in življenjem je edinstvena sreča," je povedal Marjan Pirc iz Doma starejših na Fužinah, ki je bil prvi dom starejših občanov, ki je pristopil k projektu. Kmalu bodo pravljice brali tudi stanovalci domov za starejše občane iz Tezna, Trebenj in Postojne, ki že pridno vadijo in se tudi na stara leta učijo pravilne izgovorjave in retorike.

Zvočne sodobne pravljice Lahkonočnice najdete tukaj, kjer lahko preberete tudi več o projektu, avtorjih, ilustratorjih in pripovedovalcih.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
7
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
5
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
5
Z nežnostjo otroka ne moremo razvaditi
V strahu, da ne bi otroke pripravili k njihovi samostojnosti, jih velikokrat oropamo nežnosti. Preslišimo njihove klice ...
4



Beremo: Kdo je Palčič?
Pot domov je včasih zelo nevarna, težka in dolga. Preverite, kdo bo očeta Palčiča rešil pred nevarnim ognjem ...
Beremo: Moje najljubše pesmi o živalih
Najnovejša slikanica Ferija Lainščka bo otroka navdušila s svojimi zabavnimi rimami in prigodami o simpatičnih živalih. ...