|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mami, oči, kuhanje je zabavno!

Pirc Aleš - Chez Eric, 24.1.2010
Jem zdravo za zabavo! Mnogi starši smo pogosto frustrirani, ker otrok kljub našemu trudu noče poskusiti nobene nove in bolj zdrave jedi. Po raziskavah je takih skoraj 80 odstotkov otrok.
Ključne besede:

image
/11


Zaradi neznanja in nerazumevanja pomembnosti uravnoteženega prehranjevanja tudi odrasli iščemo bližnjice, le-te pa spretni prodajalci prefinjeno izkoriščajo. Usmerjajo nas k svojim prodajnim ciljem, ne glede na pot, ki jo izberejo. Vse prevečkrat se prehranska vrednost izdelkov žal še vedno ocenjuje po njihovi ceni, embalaži, obliki in okusu. Največ škode pri tem povzročimo predvsem otrokom, ki z našim izborom in nakupom prekomerno sladkih, kemično obdelanih živil, polnih maščob vnašajo v svoja telesa nezdrave snovi, ki pripomorejo k nastanku različnih bolezni.


Vsak roditelj si najbolj želi zdravega, inteligentnega, ustvarjalnega, dobrovoljnega, srečnega otroka in velika večina nas bo storila vse, da bi bilo temu res tako.O zdravem prehranjevanju veliko govorimo. Vsi ga imamo polna usta in ušesa. Kaj konkretno pa smo v zvezi s tem že naredili, najbolje ve vsak sam. Uravnotežena prehrana z zadostno količino hranljivih snovi veliko pripomore k zagotavljanju ustreznega »gradbenega materiala«, ki je potreben za zdrav in normalen otrokov razvoj.


Mnogi starši smo pogosto frustrirani, ker otrok kljub našemu trudu noče poskusiti nobene nove in bolj zdrave jedi. Po raziskavah je takih skoraj 80 odstotkov otrok. Ta problem izhaja predvsem iz strahu pred »novo« hrano, drugačnimi okusi in teksturo. Bodite potrpežljivi, otroku ponudite animacijsko soustvarjanje jedi ali pa večkrat dodajte pripravljeno novost k njegovi najljubši hrani. Postopoma bo spoznal, da je tudi zdrava hrana prav tako okusna in jo bo prej ko slej dodal v svoj jedilnik.


V kreativnem »kuhinjskem igrišču«, ki smo vam ga predstavili že septembra v reviji Ringarajine iskrice, lahko otrok najde zabavo in hkrati način pridobivanja novih prehranjevalnih navad. Bolj ko bodo otroci vključeni v izbiro svežih in polnovrednih živil, lažje bo skupaj z njimi ustvarjati zdravju primernejše obroke. Predlagamo, da se pred vsako kuharsko animacijo dobro pripravite. V poučno igro vonjev in okusov vključite tudi obisk tržnice, biološko neoporečnega vrta ali trgovine z zdravo prehrano. Naj postanejo taki obiski obred, ki se ga bo vsakokrat veselila cela družina.


Pri pripravi jedi je zelo pomembno, da otroku na preprost način razložimo, zakaj njegovo telo potrebuje vitamine, minerale, beljakovine, maščobo in ogljikove hidrate. Opozorite ga na vsa živila, ki vključujejo oznake s črko E. Spoznati mora, da je za pripravo uravnotežene hrane in pripravljenih jedi najbolje, če izbere sveža živila, ki ne vsebujejo kemičnih dodatkov. Otroku razložite, zakaj pri predelavi hrane uporabljajo kemične dodatke in zakaj so nevarni za zdravje.Iz svojega arhiva izberite ustrezne recepture za pripravo uravnoteženih jedi ter vso potrebno kuharsko opremo in živila, ki jih boste vključili v skupno kuharsko animacijo. Pri sami kuharski izvedbi priporočamo kratka in jasna navodila, ki jih otrok lahko razume. Za učinkovitost našega igrivega kreativnega ustvarjanja vključite tudi jedi, ki so alternativa njegovi prehrani.


Tri alternativne ideje:

1. Ocvrte jedi in hamburgerje nadomestite z jedmi, pripravljenimi v lastnem soku ali na žaru. Olja in druge maščobe uporabljajte varčno. Izbirajte kakovostna olja in istega olja ne uporabljajte večkrat. Jedi lahko popestrite tudi s semeni in z oreščki, ki vsebuje boljše, nenasičene maščobe in so odlična hrana za otroške možgančke.


2. Sendviče s salamami in klobasami nadomestite z rezino piščanca ali purana ter zelenjavnimi dodatki. Veliko mesnih izdelkov vključuje kemične snovi, s katerimi zagotovijo njihovo obstojnost ter izboljšanje barve in okusa. Pusto perutninsko meso vsebuje vse potrebne beljakovine in aminokisline, ki vplivajo na gradnjo celic in hkrati prevodnost živčnih dražljajev.


3. Pice različnih klasičnih okusov lahko nadomestimo s pitami iz sveže zelenjave in svežega sira. Sveža zelenjava in sir omogočata vnos vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje za normalno obnovo in razvoj telesa.


Primer zdrave jedi za bistre otroške glave - Pita iz kozjega sira in zelenjave

Sestavine za 6 otroških porcij:

320 g svežega kozjega sira

200 g bučk

2 dl sladke smetane

2 dl mleka

2 jajci

sol, timijan


Testo:

300 g moke,

150 g margarinesol

mlačna voda

4 paradižniki

400 g bučkolivno oljesol

bazilika


Čas predpriprave: 10 minut

Čas pečenja: 30 oz. 15 minut


Nutrična vrednost:

Energija : 743,82 kcal

Beljakovine : 45,98 g

Maščobe : 48,13 g

Ogljikovi hidrati : 14,46 g

Vlaknine : 2,76 g


Priprava:

Naredimo krhko testo, ga razvaljamo in razporedimo v namaščene modele za pite. Pripravimo lahko male porcijske pite ali pa spečemo večjo in jo narežemo na porcije. Bučke očistimo, jih naribamo in primešamo siru. Maso razporedimo po modelu ter jo prelijemo z začinjenim prelivom iz smetane, mleka in jajc. Pite pečemo 30 minut pri temperaturi 170 °C.Paradižnike narežemo na četrtine ter odstranimo sredico, bučke narežemo na kolobarje. Paradižnik in bučke položimo na pekač, solimo, potresemo z baziliko ter pokapamo z olivnim oljem. Postavimo v pečico skupaj s pito. Zelenjavo pečemo 15 minut. Pečeno zelenjavo in pito dekorativno naložimo na krožnik ter pokapamo s sesekljano baziliko in z olivnim oljem.

 

 

POKUKAJ med okusne recepte Ringarajevcev in/ali OBJAVI vaš najljubši družinski recept!

Članek objavljen v Ringarajine iskrice, Oktober 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kremasta čokoladna torta brez peke
Gostje vam ne bodo verjeli, da ste to slastno, kremasto čokoladno torto pripravili prek pečice. Vsekakor torta, ki bo zm...
6
3 odlične jedi za doječo mamico
Za mamice, ki dojijo velja, da to kar same pojedo, poje tudi njihov dojenček. V želji, da dojenček ne bi imel težav s pr...
4
POTRJENO: Hrana vpliva na plodnost moškega!
Moški, ki se zdravo prehranjujejo, imajo bolj zdravo spermo, so pokazale raziskave strokovnjakov z Univerze Murcia v Špa...
3
Kdo je Emilija Pavlič?
Priprava zdrave hrane za otroke je njeno življenjsko poslanstvo. Preberite koristne izkušnje in nasvete Emilije Pavlič, ...
3



Povišan holesterol pri otroku
Vse več je otrok, ki imajo povišane maščobe v krvi, to je povišan holesterol. Otroci, katerih vrednost ni preveč visoka,...
Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?