|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Manj sladki mlečni izdelki

Helena Primic, 29.11.2017
Ekolat, Ljubljanske mlekarne, Loška mlekarna, KGZ, Mlekarna Celeia, Mlekarna Krepko, Kele & Kele, Mlekarna Planika in Pomurske mlekarne bodo v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov do konca leta 2020 za 10 % zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja.

image
Otroci bodo kmalu lahko jedli manj sladke mlečne izdelke.
/11


Starši, ki se zavedate škodljivih učinkov belega oz. trsnega sladkorja v otroški prehrani, boste zagotovo veseli te dobre novice: sedem podjetij iz mlečnopredelovalnega sektorja se je zavezalo, da bodo v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov (predvsem tistih, ki vsebujejo dodan sladkor) do konca leta 2020 za 10 % zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja. 

Mlečne izdelke z manj dodanega sladkorja, ki bodo temu primerno tudi označeni, bomo na prodajnih policah našli od naslednjih podjetij: Ekolata, Ljubljanskih mlekarn, Loške mlekarne, KGZ, Mlekarne Celeia, Mlekarne Krepko, Kele & Kele, Mlekarne Planika in Pomurskih mlekarn.


Več od zakona

"Živilska industrija se je odločila za samoregulativo in omejitve, s tem postavlja nove smernice, kaj bo počela dobrega za družbo. Mlečnopredelovalnemu sektorju je zato potrebno čestitati, saj je našel skupni dogovor za koliko in kako bodo znižali vsebnost dodanega sladkorja v svojih izdelkih," je na slavnostnem dogodku predstavitve zavez mlečnopredelovalnega sektorja povedala mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije.

Zagovorniki zdrave prehrane in zahtevnejši starši smo seveda vedno zelo veseli, ko se podjetja odločijo, da bodo zdravju sledila bolj strogo kot določa zakonodaja. Hkrati pa si želimo in upamo, da bo takšnih odločitev vse več in da bo tudi država poostrila svoje zakonske omejitve tudi, ko gre za prehrano. Še posebno, če je to otroška prehrana.

 

Nekoč ...

Ko že pišemo o sladkorju, si lahko predstavljate zakon, ki bi v vseh otroških prehranskih izdelkih povsem prepovedal trsni sladkor (glede na množico zdravih naravnih sladil bi se proizvajalci zagotovo hitro prilagodili), pa tudi škodljive aditive in konzervanse ter vse druge dodatke, pred katerimi nas svarijo številni raziskovalci zdrave prehrane?!

Ali ste vedeli, da približno četrtina vseh izdelkov na prodajnih policah običajnih trgovin vsebuje ojačevalec okusa E621 (tudi HS 29224220, MSG, mononatrijev glutamat, natrijev glutaminat), s katerim farmacevstka podjetja v poskusih za zdravila za sladkorno bolezen pri testnih živalih sprožajo sladkorno bolezen? Med prepovedanimi dodatki bi se vsaj v otroški hrani moral znajti tudi ta aditiv. Toda dokler za to ne poskrbi država, je odgovornost staršev za otrokovo zdravje še toliko večja. Zato se ne ozirajte na posmehovanje okolice, da spet komplicirate in da če smo mi odrasli preživeli, bodo preživeli tudi naši otroci. Danes je na prodajnih policah veliko več skritih strupov kot pred 30 leti.

Zato z veseljem podpiramo vsak majhen korak k boljši prehrani - kot je ta zaveza mlečnopredelovalnega sektorja!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Recepti tedna za dojenčke in otroke
Kako pripraviti zajtrke, malice in kosila za majhne in malo starejše otroke bomo ugotavljali v tedenskih receptih s Petr...
5
4 preprosti recepti za zdrav domač sladoled
Sladoled obožujemo odrasli, nad njim pa so še posebej navdušeni naši malčki. Poiskali smo nekaj zdravih različic prepros...
4
Recept za dojenčke: Bulgur
Bulgur je tako kot kuskus iz durum pšenice. Odlično živilo za uvajanje glutena in odličen za recepte za vso družino.
4
Božična orehova zvezdica
Krake te čudovite in okusne božične orehove zvezdice bodo z veseljem poskusili tudi otroci. Tudi tisti najizbirčnejši, k...
3



Zdrave jedi, ki jih lahko pripravite iz riža
Ker ne vsebuje glutena in je lahko prebavljiv, je riž primeren tudi za ljudi z občutljivo prebavo, nosečnice, bolnike in...
4 preprosti recepti za zdrav domač sladoled
video
Sladoled obožujemo odrasli, nad njim pa so še posebej navdušeni naši malčki. Poiskali smo nekaj zdravih različic prepros...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?