|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Misija: Navajanje otroka na kahlico (2. del)

K.M., 14.6.2022
Obstajajo malčki, ki so po treh dneh vešči uporabe kahlice in tisti, ki se več mesecev trudijo, da bi dosedno uporabljali kahlico. Dolžina privajanja je odvisna od otrokovih fizično-psihičnih značilnosti ter vašega načina učenja uporabe kahlice.

image
Najbolje je otroka učiti za samostojno uporabo kahlice doma. (Freepik.com)
/11


Začnite vaditi doma

Najbolje je otroka učiti za samostojno uporabo kahlice v varnem zavetju doma, kjer je varen pred posmehom vrstnikov ob morebitnih nezgodah. Preden začnete s treningom, se z otrokom pogovorite o pomembnosti te veščine, mu zagotovote, da ni nič narobe, če mu kdaj spodleti in predstavite nagradni sistem, ki bo predstavljen v nadaljevanju prispevka.

Odpravite se tudi po nakupih in otroku priskrbite primerno kahlico ali poseben nastavek za stranišče, vkolikor tega še nimate, ter mokri ali navaden toaletni papir.

Najdite primeren prostor v stanovanju za učenje uporabe kahlice in si priskrbite čistične pripomočke, ki bodo še kako prav prišli v primerih malih spodrsljajov pri učenju.

Če imate v kopalnici keramične ploščice, je veliko bolj priporočljivo, da prostor za trening na kahlico pregrnete s preprogo, saj želite, da bo malčku udobno in toplo. Posledično se bo veselil uporabe kahlice.

Dober nasvet je tudi, če si zagotovite sprej prilagojen za otroke ali eterično olje za odišavljanje kopalnice, da malčku ne bo nerodno in neprijetno zaradi vonjav ob navajanju na kahlico.

Pomembno je tudi, da so oblačila, ki jih malček nosi v času treninga udobna in enostavna za slačenje, da mu le-ta ne bi ovirala učenja.

 

PREBERITE TUDI: Kdaj je čas za kahlico?


Otroku predstavite sistem nagrad

Cilj uporabe kahlice razbite na več majhnih ciljev kot so:

  1. Kahlico bo na lastno željo uporabil prvič,
  2. dva dni bo vsaj enkrat na dan pravočasno uporabil kahlico,
  3. pleničko bo nosil le še ponoči,
  4. prvi dan bo uspel preživeti čisto brez pleničke ...

 

Za vsak dosežen manjši cilj obljubite malčku nagrado (izdelajte mu medaljo, obiščite z njim živalski vrt, skuhajte mu najljubšo jed, uživajta ob prepevanju pesmic ...). Na ta način se bo otrok veselil procesa učenja uporabe kahlice.

 

Pomembno je tudi vzdušje v katerem poteka učenje na kahlico. Ustvarite pozitivno okolje, v katerem bo otrok vedel, da ni nič narobe, če mu kdaj pa kdaj spodleti, kjer se boste z njim veselili vsakega uspeha in ga neprestano bodrili, da otrok to zmore in da ste ponosni nanj, ker se trudi.

Kaznovanje neuspehov ali pošiljanje otroka za kahlico za kazen bo obdorodilo vse prej kot želene rezultate; otrok se bo kahlice bal ali jo zasovražil. Kahlica mora v otrokovih očeh predstavljati predment, na katerem sedi prostovoljno, da telo olajša napetosti in ga povezuje s prijetnimi občutki in morda celo zabavo.


Potrpežljivost je ključ do uspeha

Obstajajo malčki, ki so po treh dneh vešči uporabe kahlice in tisti, ki se več mesecev trudijo, da bi dosedno uporabljali kahlico. Dolžina privajanja je odvisna od otrokovih fizično-psihičnih značilnosti in sposobnosti ter vašega načina učenja uporabe kahlice (oziroma primernostjo le-tega glede na otrokove potrebe).

 

Ohranite pozitivno, nagrajujoče in spodbudno okolje pri navajanja otroka na uporabo kahlice, četudi, bi morda bilo na določeni točki znova potrebno začeti uporabljati plenice. Pustite otroku čas, da samostojno izrazi potrebo po uporabi kahlice in se jo nauči dosledno uporabljati.

Odsotnost pritiskov nujnosti dosega cilja in brezpogojno sprejemanje otroka, ne glede na spodrsljaje je najpomembenejše kar lahko nudite otroku v tem razvojnem obdobju. Če otrok ne izrazi želje po uporabi kahlice na vsaki dve uri, ga sami povabite na kahlico, vendar naj na njej ne sedi več kot pet do deset minut - če ne gre ta trenutek, bo šlo pa kasneje. Vsako telo ima svoj bioritem.


Ko začutite ali ugotovite, da ima otrok težave pri navajanju na kahlico, ki jih ne morete rešiti sami, prosite za mnenje pediatra, družinskega zdravnika, vzgojiteljico ali prijatelje, ki so že uspešno navadili malčke na uporabo kahlice. Veliko koristnih nasvetov in metod najdete tudi na forumih Ringaraja.net.

Veliko potrpežljivosti, veselja in uspehov vam želimo pri navajanju otroka na uporabo kahlice!


PREBERITE ŠE: Navajanje otroka na kahlico (1. DEL)


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
19
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4
Tako izgledajo mlečne žleze
Skupine mlečnih žlez so videti kot rože, uporabniki družbenih omrežij pa so na to sliko reagirali različno. Nekateri so ...
4



V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj ...
Po rojstvu pride malo bitjece iz varne notranjosti mamine maternice v popolnoma drugo okolje. Zato je zanj izjemno pomem...
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?